PUBLICITAT

El risc de desestabilització continua

  • Protecció civil confia poder obrir la carretera i que els veïns puguin tornar a casa avui a la tarda
C.G./L.F.M.
ORDINO

Periodic
33Uns tècnics posen la xarxa per evitar despreniments durant la jornada d'ahir. Foto: sfg

el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va explicar ahir pel que fa al despreniment del roc al tram de la Carretra General 3 entre la Massana i Ordino el dijous al vespre, que «és cert que hi ha hagut un afectació important i cal ser prudents i prendre les mesures més cautelars possibles». Alcobé va explicar que durant la jornada d'ahir es va fer «una revisió d'estat de la situació del roc que va tenir aquest despreniment» i «un sanejament de la zona, perquè encara hi ha un risc elevat de desestabilització i de nous despreniments, menors, però encara risc que puguin arribar a la carretera».

També «s'està posant una malla de protecció per si hi ha més despreniments, com a mesura cautelar» però, tal i com va anunciar ahir Alcobé, posteriorment «es farà un projecte per estabilitzar de forma definitiva aquesta vessant de la muntanya que és molt fràgil». El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va assenyalar ahir que «era una zona de perillositat baixa», un antic lloser, tancat fa 40 anys, però que la meteorologia l'ha anat desgastant i va afegir que «no ens ho esperàvem gens».

Davant d'aquest risc i situació de perill, «de moment per cautela i prudència no es permet la circulació en aquesta zona de la carretera general 3 i cal utilitzar la desviació d'Anyós i l'Aldosa». El director de Protecció Civil va informar que confiaven poder obrir la carretera avui a les cinc de la tarda, ara bé, «mirarem com estan els ancoratges, si no estan a punt, ens reservem obrir la carretera diumenge al matí».

Areny també va informar que serà quan s'obri la carretera que la desena de veïns afectats i que van haver de ser desallotjats podran tornar a casa. Areny va informar que actulament estan a hotels o amb familiars. De fet, ahir a les 21 hores els van deixar anar a casa seva durant 30-40 minuts per agafar coses, ja que «no ho hem permès abans perquè hauríem d'aturar les obres que estem fent.

FASES DE TREBALL / El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va explicar ahir a la tarda que gràcies a que no havia plogut massa s'havia pogut treballar correctament a la zona, amb «10 persones treballant sobre el terreny».

Areny va indicar que s'havien dut a terme dos processos: «el primer consisteix en posar una xarxa d'un metre i mig a la part inferior, per agafar les pedres més petites. El segon, que ha fet el mateix equip, ha consistit en posar unes fileres de sacs amb pedres petites, per evitar la caiguda de pedres més grosses. És una segona línia de reforç».

Ahir a la tarda s'havia començat una nova fase, «consistent en estabilitzar les roques més grosses, d'1-2 metres cúbics. Hem posat unes xarxes i les hem fixat, ara estem esperant que s'assequi la resina. Hem d'esperar unes hores». La tercera fase és la de la recollida de blocs rocosos: «netejar tota la zona», tot i que ja « hem estat aprofitant els treballs de l'helicòpter per anar baixant sacs».

Areny va subratllar que ahir s'haurien acabat les tres fases i que avui «anirem a la part alta, on hi ha la fractura de la roca. Hi ha petites esquerdes i hem de fer enclavaments».

«El que hem fet fins ara era treball per obrir la carretera i que tornin els desallotjats» i a partir de dilluns començarà una nova fase, consistent en reforçar tota la zona. «Això necessitarà un procés de licitació i adjudicació de les obres. Caldrà esperar uns mesos» i mentrestant geòlegs i ordenament territorial faran controls periòdics, tal i com va informar Areny-.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT