PUBLICITAT

La fiscalia incrementarà la lluita contra la corrupció i la delinqüència

  • El CSJ signa un protocol de col·laboració amb la Fiscalia General de l'Estat espanyol
  • El programa preveu intercanvis i visites de fiscals entre ambdues institucions
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del CSJ, Enric Casadevall, amb el Fiscal General d'Espanya, Eduardo Torres Dulce, en l'acte de signatura del protocol, ahir. Foto: ÀLEX LARA

el Principat d'Andorra i el Regne d'Espanya volen continuar intensificant la lluita contra la corrupció i la delinqüència organitzada, que és un dels objectius prioritaris que comparteixen. El protocol de col·laboració que van signar ahir el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall i el Fiscal General de l'Estat del Regne d'Espanya, Eduardo Torres Dulce, reforça i dóna continuïtat al treball i a la col·laboració entre ambdues institucions des de fa ja molts anys.

En concret l'acord estableix un seguit d'intercanvis i de visites de fiscals dels dos països per lluitar contra el crim organitzat internacional. A més, la col·laboració s'estén a la participació en programes de formació, i obre possibilitats per Andorra de participar en instruments internacionals a través d'Espanya. A la signatura de l'acord també hi van ser presents, el Fiscal General d'Andorra, Alfons Alberca i els fiscals superiors de Catalunya i de Lleida, José Maria Romero de Tejada i Juan Francisco Bone Pina.

COL·LABORACIÓ MUTUA / Torres va manifestar la voluntat d'Espanya d'ajudar el Principat a fer front a la violència organitzada que té actualment «un caràcter transversal», va explicar. I va afegir que «és per aquest motiu que «cal integrar-nos en estructures comunes a Europa i al món». El fiscal general d'Andorra, per la seva banda, va assegurar que «s'ha guanyat molt en les comissions rogatòries ja que s'estan vinculant a través dels fiscals per facilitar i accelerar la resolució de les execucions», referint-se al problema de demora que pateixen sovint en haver de viatjar d'una instància a una altra, abans d'arribar a destinació. Una destinació que a vegades és només a pocs quilòmetres d'Andorra.

Alberca, va voler justificar les barreres amb les quals topa a vegades la Justícia andorrana, recordant que «som una illa dins d'Europa, perquè estem fora de la UE però dins del Consell d'Europa, i per tant són evidents els vincles i les necessitats de col·laboració». El protocol que se signa ara haurà de facilitar més les coses, tal com va explicar Torres que va afegir que «posa negre sobre blanc realitats ja preexistents que ens obliga a reconèixer alhora que ens permet construir sobre nous fonaments el que fem en la pràctica diària les fiscalies i els tribunals». Torres va voler deixar clar que «ja no és possible considerar aïlladament, ni pensar que certes formes de delinqüència puguin tenir respostes individualitzades: la delinqüència organitzada és transversal i requereix mútua relació, lleialtat i reconeixement». En relació al context europeu va indicar que «nosaltres no considerem Andorra com una illa, sinó integrada a les realitats europees i iberoamericanes», i va afegir que «si Espanya pot obrir portes de comunicació, saben que ens tenen a disposició». El fiscal espanyol es va felicitar per la creació de la Fiscalia Europea «en la qual es treballa perquè sigui una realitat ben aviat i, d'aquesta manera, seguir treballant per tal de reforçar la democràcia i l'Estat de dret».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT