PUBLICITAT

Els obligats tributaris hauran de sol·licitar als bancs l'aplicació del mínim exempt

  • Les entitats bancàries per defecte aplicaran el 10% d'IRPF sobre el rendiment de l'estalvi
  • El ministre justifica el procediment per «evitar les declaracions ?in situ' a l'Agència»
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, ahir abans de la roda de premsa. Foto: TONY LARA

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca,i el director del Departament de Tributs de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, van presentar ahir el Reglament de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), que va ser aprovat al Consell de Ministres del dimecres passat i que té com a objectiu «simplificar» els tràmits, és a dir, que gran part dels obligats no hagin de fer declaració de renda i «minimitzar els cops que els ciutadans hagin d'anar a l'Administració».

Seguint aquesta premissa, Finances ha decidit que, pel que fa a les rendes gravades del capital mobiliari, sigui l'obligat tributari el que comuniqui a la entitat o entitats bancàries on hi té els comptes i altres productes financers, que se l' hi apliqui el mínim exempt dels 3.000 euros sobre el rendiment del capital mobiliari. Els bancs, si no són informats del contrari, aplicaran la retenció del 10% al rendiment de tots els comptes i altres productes financers. Com a exemple, una persona que tingui un dipòsit amb 5.000 euros a una entitat bancària que li ofereix un interès de l'1%, guanya 50 euros a l'any amb interessos. Si aquesta persona no comunica al banc que aquest compte està dins el mínim exempt, aquest li aplicarà la retenció del 10% sobre el rendiment, és a dir, 5 euros. Per recuperar-los, aquesta persona hauria de presentar la corresponent declaració d'IRPF a l'Agència de Tribus perquè li siguin retornats.

Aquest procediment va ser justificat ahir pel ministre precisament per «evitar les declaracions in situ a l'Agència» per part dels obligats tributaris. A més, segons va explicar Cinca, el fet que els bancs retinguin automàticament el 10% del rendiment del capital mobiliari de tots els comptes, permet a l'Administració tenir tota la informació bancària de l'obligat tributari i calcular si, sumant tots els seus comptes, aquests sobrepassen o no el límit exempt. Cinca considera que aquets procediment està «adaptat a la realitat andorrana» i v afegir que «no tenim cap dubtes que les entitats bancàries informaran als seus clients del procediment». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT