PUBLICITAT

Els estudiants ho tenen difícil per fer pràctiques formatives al país

  • Són molts els que han marxat a fora a estudiar i no han pogut treballar per formar-se al país
  • Tampoc no és fàcil per als estrangers perquè el Codi Laboral estableix que no són remunerades
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Estudiants davant la Universitat d'Andorra en una fotografia d'arxiu Foto: TONY LARA

Perquè és tan difícil fer pràctiques a Andorra, quan s'és andorrà o resident i es cursen els estudis universitaris fora del país? I perquè continua sent igualment difícil si s'és un estudiant de fora? La Universitat d'Andorra (Ud'A)integra xarxes universitàries dels països veïns i Educació també té acords privilegiats amb França i Espanya. La resposta del Ministeri d'Educació és que «efectivament, les universitats andorranes tenen convenis amb altres universitats». Però si l'objectiu d'aquests convenis és la col·laboració acadèmica «entesa en la seva forma més àmplia» i, per tant, l'objectiu d'un conveni també pot ser «el de potenciar l'intercanvi d'estudiants i les pràctiques universitàries, això no eximeix del compliment de la normativa relativa al Codi Laboral tant per als estudiants que fan pràctiques a Andorra com per als estudiants de les universitats andorranes que fan pràctiques a l'estranger».

El cas és però, que més d'un alumne andorrà o andorrana que ha cursat els estudis a Barcelona i en universitats que tenen convenis amb la Ud'A, no han pogut fer les pràctiques al país. El motiu gairebé sempre era que la universitat on cursaven els estudis no els ho va acceptar. La Maria que va estudiar magisteri a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport, Blanquerna, es va trobar en aquesta situació. Fa un parell d'anys que va acabar la carrera i volia fer pràctiques a casa seva, en qualsevol escola del país cosa que li va ser impossible. En Joan estudiant barceloní en Ciències de la Infomació volia fer el mateix, però com que no se'l podia remunerar hi va renunciar. El problema no només és el Codi de Relacions Laborals al qual remet Educació. En el primer cas, va més enllà perquè si és lògic pensar que la reciprocitat està establerta entre els centres docents andorrans i catalans –Blanquerna integra la xarxa Ramon Llull com la Ud'A–, en realitat no és tant així.

El Codi de Relacions Laborals /Segons el Codi al qual remet Educació, per formalitzar el contracte en pràctiques formatives és necessari que l'estudiant estigui matriculat en un centre educatiu amb un pla d'estudis que inclogui la formació teòrica al centre i la pràctica a l'empresa. L'estudiant no pot suplir cap lloc de treball a l'empresa i ha de tenir un tutor. A més, els estudiants andorrans o estrangers legalment residents al Principat matriculats en centres d'ensenyament autoritzats pel Govern, o en centres d'ensenyament estrangers radicats fora del Principat reconeguts oficialment com a centres de formació reglada, poden treballar en el si d'una empresa o entitat pública per tal de complir la formació pràctica exigida en el pla d'estudis. En tots els casos, la formació no pot tenir una durada superior al 60% del total de la formació i el treball no és remunerat tret que ho estableixi alguna altra normativa, però hi ha excepcions ja que el Codi també estableix que queden exclosos de la regulació del contracte en pràctiques formatives, els contractes d'estudiants estrangers que efectuïn les pràctiques a Andorra en virtut de convenis d'intercanvi formatiu signats i tutelats pel ministeri competent en matèria d'Educació, i els organismes oficials estrangers, que es regeixen pel conveni corresponent. Així, per a alguns estudiants fer pràctiques al país pot ser una opció real, encara que no menys complicada, perquè rebran una remuneració.

I és que a diferència d'altres països com la veïna França o Suïssa, on els stagiaires perceben una gratificació o una remuneració en funció dels estudis que cursen, Andorra ha adoptat un model que s'allunya molt d'aquest.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT