PUBLICITAT

Funcionaris enfadats

  • La participació del professorat en la protesta assoleix el 90% en la majoria de centres
  • Els duaners tornen a aturar el servei avui de les 10 del matí a les 12 del migdia a tots els despatxos
GLÒRIA GURDÓ
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Un grup de mestres amb pancartes davant l'Escola Andorrana de la Massana, ahir Foto: ÀLEX LARA

Sense incidències. Així va transcórrer la jornada de protesta ahir als centres escolars, sobretot els de l'Escola Andorrana, i als despatxos de Duana. La secretària general del Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP), Eva Choy, es va felicitar a més, de l'èxit de participació que havia tingut la convocatòria entre els ensenyants que van deixar de donar classe durant la primera hora lectiva per sortir amb pancartes a la mà i protestar davant els respectius centres escolars. Choy va explicar que «tot i que encara no tenim les xifres definitives, la participació assoleix el 80% i el 90% en alguns centres». En quant al desenvolupament de la protesta va assegurar que «no ens consta cap incidència, tot ha estat molt ben organitzat». I va afegir que si la majoria d'ensenyants s'havien concentrat davant els centres, «alguns han fet un petit recorregut pels voltants però no hi hagut cap incidència». Choy va argumentar que «ara cal esperar la reacció dels polítics, esperem que no aprovin la llei del pla de pensions de la funció pública perquè en el cas contrari no descartem més acccions». La secretària del SEP va explicar que aquesta setmana que ve el sindicat tornarà a celebrar una assemblea per determinar si convocaran la concentració a la plaça del Consell General el proper 30 d'octubre, dia en què se sotmetrà a aprovació el projecte de llei.

poc absentisme/ En quant al bon funcionament dels centres escolars, Choy va dir que no havien rebut cap queixa «hem posat els mitjans necessaris per garantir la seguretat dels alumnes i no tancar les escoles». I va reiterar que «el SEP se'n felicita perquè la nostra voluntat no era tancar ni deixar l'alumnat sense escola». Així, les classes van rependre normalment després de la primera hora lectiva en que els alumnes van estar desplaçats «a les zones d'esbarjo dels centres o sales d'actes, sempre sota la vigilància del personal docent o del personal que el ministeri ha afectat especialment per a l'ocasió», va puntualitzar Choy. No obstant això, alguns pares van aprofitar la protesta d'ahir per portar els seus fills una mica més tard a l'escola, i molts alumnes de batxillerat també van anar-hi més tard. Un absentisme a primera hora que Choy va qualificar de molt poc significatiu, «l'assistència ha estat la normal, tot i que alguns nens han arribat una mica més tard».

mínims assegurats / La ministra d'Educació, Roser Suñé també es va felicitar ahir de la col·laboració dels docents, sobretot els de l'Escola Andorrana per assegurar els serveis mínims a tots els centres. La ministra va reconèixer que «el seguiment de l'aturada a les aules ha estat important al voltant del 80% o el 90%», i es va felicitar de que s'haguessin pogut mantenir tots els centres oberts «amb la presència de docents i del personal de l'empresa contractada per Educació que han assegurat els serveis mínims ». Suñé també va felicitar el SEP per la bona predisposició que va mostrar a l'hora de col·laborar amb el ministeri i organitzar un dispositiu que impedís el tancament de les escoles i la normalitat lectiva, tot i l'acte de protesta. «En alguns centres la resposta va ser molt ràpida, d'altres van tardar una mica més, però al final vam aconseguir organitzar la jornada amb satisfacció per a tots, els professors, l'alumnat i els pares», va concloure la ministra.

NORMALITAT A LES DUANES / El portaveu del Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD), Josep Sinfreu, va explicar ahir que «les dues hores d'aturada han transcorregut amb normalitat», tot i que va matisar que «ahir teníem un neguit molt gran perquè és una cosa nova i la direcció tenia por de que se'ns escapés de les mans». Per això, es va felicitar també de «la coordinació per posar en marxa una estructura de mínims que ha funcionat molt bé tant per part dels vaguistes com per part de la direcció». Sinfreu va insistir en la necessitat de mantenir dos agents en els punts fronterers, «és el mínim perquè els camions no travessessin sense declarar, cosa que representaria una pèrdua important per a l'erari públic». I va explicar que la vaga havia tingut una incidència major a la frontera de Sant Julià on va provocar la retenció d'entre «50 i 60 declarants que s'han trobat amb el despatx tancat». En canvi, pel costat francès la vaga només va afectar una mitja dotzena de declarants.

La vaga no va afectar significativament la circulació de turismes. Sinfreu va dir que «s'ha fet amb molta normalitat tot i que repartíem entre els conductors els fulls amb les nostres reivindicacions». Unes reivindicacions escrites en català, castellà i francès, perquè els duaners no feien distincions entre els cotxes amb matrícula estrangera o andorrana. El portaveu del SFD va explicar que havien repartit uns 300 fulls i que havien estés una pancarta que acusa el Govern de mala gestió. I va recordar els punts de desacord que separen els funcionaris de l'Administració com ara el projecte de llei del pla de pensions de la Funció Pública «pels elements de retroactivitat que conté, i que com va dir algun conseller, són anticonstitucionals». També va precisar que els funcionaris es demanen on són els 282 milions d'euros que haurien de proveir el seu fons de pensió.

bona entesa amb els veïns / Sinfreu va voler destacar la bona entesa amb les administracions de Duana dels països veïns. I va explicar que tant els despatxos espanyol i francès «han col·laborat en tot amb nosaltres». Si el despatx del Pas de la Casa és conjunt i la incidència de la vaga hi va ser mínima, Sinfreu va reiterar l'agraïment per als seus homòlegs espanyols «perquè l'afluència de camions és molt més important i ens han ajudat a organitzar sobretot el transport de mercaderies perilloses que no es pot quedar aturat a les instal·lacions de Duana». Sinfreu també va explicar que el cap de Govern, Toni Martí, s'havia acostat a la duana de Sant Julià de Lòria. Martí va celebrar l'educació i normalitat amb les que es desenvolupava la jornada de vaga que torna a reprendre avui a la mateixa hora, de les 10 del matí fins a les 12 del migdia.

Per últim, alguns transportistes i transitaris andorrans van explicar ahir a EL PERIÒDIC que la vaga no els havia afectat perquè havien canviat l'horari de sortida del transport per arribar abans o després de la convocatòria. Empreses com Catrans o GTT van dir que el seu transport de mercaderies havia arribat després de les dotze del migdia.

carta als coprínceps / A l'espera del que decideixi el Consell General el proper dijous, 30 d'octubre, la Plataforma Sindical que aixopluga tots els sindicats de la Funció Pública, va fer saber ahir que ja té una carta preparada per enviar-la als Coprínceps on denuncia la inconstitucionalitat de la llei del pla de pensions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT