PUBLICITAT

Els duaners convoquen una nova vaga per dijous

  • El SFD ho comunica a Duanes i Tributs i dilluns s'hi reunirà per pactar els serveis mínims
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els agents de Tributs i Duanes manifestant ahir davant l'edifici administratiu del Prat de la Creu Foto: TONY LARA

El Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD) va anunciar ahir una vaga de jornada completa per al proper dijous, 30 d'octubre, que coincidirà amb el ple parlamentari que ha de debatre i aprovar el projecte de llei qualificada del pla de les pensions de la funció pública. El secretari general del SFD, Joan Seguí, va admetre ahir que la coincidència és volguda perquè aniran a manifestar-se juntament amb altres sindicats de funcionaris a la plaça del Consell General. No obstant això, Seguí també va justificar la nova convocatòria pel cas omís que consideren que els ha fet el Govern. «Continuarem protestant per la manera de fer continuista del Govern, tancada i unilateral», va argumentar Seguí i va matisar, però, que «si el Govern reconsidera la situació, el nostre posicionament també es pot reconduir». El secretari general del SFD va explicar que «dilluns tornarem a reunir-nos amb la direcció del Departament de Duanes i Tributs per negociar els serveis mínims de la pròxima convocatòria que consistirà en una aturada al llarg de tota la jornada laboral, el proper dijous dia 30».

les declaracions de martí / Seguí també va criticar les declaracions que el cap de Govern, Toni Martí, va fer a la Fira d'Andorra la Vella, sobre el contenciós que enfronta els treballadors de l'Administració i el seu Executiu. El cap de Goern va dir que «el projecte de llei qualificada del pla de jubilació de la funció pública es troba al Consell General» i va afegir que «ara ha de seguir el tràmit parlamentari, el Govern no pot retirar-lo». A més, també va argumentar que «s'han fet moltes negociacions des del grup parlamentari de DA i és una llei necessària». Martí va insistir en que si és cert que retalla les pensions dels funcionaris també és cert que «continuaran cobrant una pensió molt més alta de la que cobraran la resta d'assalariats de la CASS» i va concloure que «tot i que perdin alguns privilegis en continuen tenint». Són precisament aquestes últimes paraules les que van encendre els ànims entre els duaners. «El cap de Govern ens considera com uns privilegiats, cosa que prenem com un insult que s'utilitza per justificar la precarietat dels treballadors del sector privat» i va afegir que «el que hauria de defensar el Govern és pujar una mica més el nivell salarial i de pensions dels treballadors que treballen a l'empresa privada, en lloc de voler-nos fer passar per uns aprofitats».

Per tot això, Seguí no va descartar que a la propera vaga del dia 30 segueixin altres protestes i accions reivindicatives i va insistir en que volen participar en la regulació del dret de vaga. «Si tal com s'ha publicat el Govern considera que hi ha urgència per regular el dret de vaga, demanem que en la regulació hi pugui participar tots els actors interessats, els sindicats, la patronal i el propi Govern, i que la iniciativa no sigui una vegada més, unilateral». El secretari general del SFD va recordar que «l'objectiu de qualsevol sindicat és trobar l'equilibri de forces entre patrons i treballadors i fer de manera que els treballadors se sentin bé en el món laboral, cosa que es tradueix de moltes maneres, però també en un més alt rendiment».

Recollida de firmes / Seguí va confirmar ahir que «la Plataforma Sindical continua recollint firmes per enviar la petició als Coprínceps, un cop s'aprovi la llei del pla de pensions, perquè considerin l'oportunitat de ratificar-la ja que al nostre entendre conté elements d'inconstitucionalitat». I va lamentar la poca sensibilitat per les reivindicacions dels funcionaris que «ha mostrat fins ara el Govern».

La vaga d'ahir / Seguí també va informar sobre el desenvolupament de les dues hores de vaga que l'SFD va tornar a convocar ahir de deu del matí a dotze del migdia. I va assegurar que «la normalitat ha tornat a ser la tònica de l'aturada, tot i que avui» –per ahir– «els efectius de l'Agència Tributària, del Despatx central i dels despatxos de Correus, s'han desplaçat a peu fins davant l'edifici administratiu del Prat de la Creu». Fins a les dotze del migdia una vintena de duaners es van agrupar en aquest punt mostrant pancartes amb el lema demà seràs tu.

En quant a les retencions de camions als punts fronterers van ser més lleus que les de la jornada anterior, amb només una quarantena de camions retinguts a la Duana de Sant Julià de Lòria i una mitja dotzena a la Duana de la Mina, al Pas de la Casa. Com en la jornada de vaga anterior, dos agents van assegurar els serveis mínims als punts fronterers i es va donar atenció telefònica a les persones que trucaven a algun dels serveis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT