PUBLICITAT

Els funcionaris de la Batllia fan trontollar la reforma de les pensions

  • L'assemblea de treballadors va votar a favor de presentar la demanda al Tribunal Constitucional
  • L'argument principal és que la comissió consultiva de la justícia no ha participat en el debat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La votació al Consell General de la llei, dijous passat. Foto: TONY LARA

La Llei qualificada de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública porta camí de tornar de nou al Tribunal Constitucional (TC), aquest cop de la mà dels treballadors de la Batllia, fet que suposaria un retard i fins i tot podria quedar suspesa fins a la propera legislatura. La clau és l’existència d’una comissió consultiva de la justícia que no ha participat i no ha pogut donar el seu parer sobre la reforma de les pensions públiques.
A l’espera de si s’adopta la decisió definitiva de presentar el recurs al TC –que ja està redactat i que fonts properes al sindicat donen per segura– i de la resolució que pugui dictaminar el Constitucional, hi ha un clar precedent quan els magistrats del TC ja van sentenciar el febrer de l’any passat que s’havien vulnerat els drets dels treballadors públics perquè «l’activitat d’examen i d’emissió d’informes de la Comissió Consultiva, valorades conjuntament, permeten concloure que en el context de l’ordenament jurídic andorrà avui vigent constitueixen un mecanisme de defensa i de promoció dels drets dels treballadors de les Administracions públiques, dotades de prou transcendència com per ser considerades activitats sindicals enquadrables en el dret a la llibertat sindical de l’article 18 de la Constitució (..). Per això, impossibilitar l’exercici d’aquesta activitat comporta la vulneració del dret a la llibertat sindical, sempre i quan el subjecte que exerceix o pretén exercir aquest dret sigui una organització sindical».
L’argument bàsic sobre el que se sustenta el recurs dels empleats de la justícia és que, en base a la separació de poders, ells no estan representats per la Comissió Consultiva de la funció pública. És més, el Consell Superior de la Justícia (CSJ), va adoptar un acord el març del 2005 pel qual s’aprovaven les normes d’organització i funcionament de la comissió consultiva de la funció pública de l’Administració de Justícia. En aplicació de la funció pública de l’Administració de Justícia del 2004, el CSJ va publicar un edicte del 6 de maig del 2005 al BOPA relatiu a la composició de la comissió consultiva de la funció pública de la Justícia i, el que és més transcendent, l’exposició de motius de la Llei del 27 de maig de la funció pública de l’Administració de Justícia (LFPAJ ) estableix, de forma textual, que «fins ara, la situació ha estat presidida per una primera etapa preconstitucional amb una dispersió de normes sobre personal i amb procediments i sistemes de gestió similars als aplicats a l’Administració general, i per una manca de definició generalitzada del paper propi que hauria de tenir l’Administració de Justícia en la gestió del seu personal. Posteriorment, l’entrada en vigor de la Llei de la funció pública, i concretament del títol IV, del règim de la funció pública de l’Administració de Justícia, i la disposició transitòria vuitena –normativa de la funció pública de l’Administració de Justícia– estableixen la voluntat que l’Administració de Justícia disposi d’una regulació pròpia de la seva funció pública, dins d’una visió integral i amb uns criteris i paràmetres generals per a tota l’Administració pública».
El text està clar, tot i compartir molts criteris, els funcionaris del Govern van per una banda i els de la justícia per una altra. El recurs sosté que la llei de la funció pública de la justícia del 2004 és la normativa aplicable a l’Administració de Justícia en matèria de funció pública i no la Llei de la funció pública, de 15 de desembre del 2000. Abans de la votació al Consell General el dijous passat els funcionaris judicials van lliurar una carta al síndic general, Vivenç Mateu, demanant que aturés el procediment legislatiu però finalment la Sindicatura va mantenir la votació del projecte de llei de les pensions a l’ordre del dia.

el temps va en contra DA / Els juristes s’hauran de pronunciar quan s’entri aquest recurs d’empara contra la reforma de les pensions públiques, que va ser aprovada la setmana passada pel Consell General amb els vots de la majoria demòcrata. Però el temps transcorre en perjudici del Govern ja que la legislatura es troba en el darrer tram i una sentència del TC similar a la que va pronunciar sobre la Comissió Consultiva de la Funció Pública podria deixar sense vigència aquesta llei que des d’un principi ha estat molt controvertida. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT