PUBLICITAT

Ld'A vol reduir l'IRPF a la «mínima expressió» si guanya les eleccions

  • No gravarà les rendes globals dels passius i convocarà un referèndum per ratificar l'acord amb la UE
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president de Liberals d'Andorra (Ld'A), Jordi Gallardo, moments abans de començar el congrés del partit dijous passat a la nit. Foto: TONY LARA

El renovat president de Liberals d'Andorra (Ld'A), Jordi Gallardo, va reiterar ahir que vol reduir l'Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) «a la mínima expressió, això vol dir a l'1% o al 0%, perquè segurament no el podrem derogar, cosa que requeriria una gran majoria». I va insistir en que «no obstant això, farem tot el possible perquè no sigui un impost confiscatori com és ara, perquè ja sabem que amb el 10% no n'hi haurà prou, i esdevindrà una càrrega insostenible per a les famílies de classe mitjana». De la mateixa manera, també va defensar «la necessitat de canviar el model de tributació escollit pel Govern sobre les rendes globals, per una tributació sobre les rendes locals, per atraure més residents passius».

Gallardo va considerar que «tal com s'ha dissenyat el model tributari els residents passius acabaran marxant, ja no només per la qüestió de la tributació, sinó perquè el fet que se'ls obligui a declarar el què tenen fora d'Andorra vulnera la seva intimitat». I va continuar argumentant que «moltes d'aquestes persones van triar Andorra per instal·lar-se confiant en la discreció que se'ls hi oferia, mentre que ara se'ls exigeix que declarin tot el que tenen arreu».

Per al líder de Ld'A no hi ha gat amagat en la premissa de la discreció, ni en el fet de tributar per les rendes locals. I va defensar que «és el model que té Mònaco, els residents hi tributen per les rendes que perceben a Mònaco i prou, i això no vol dir que tinguin rendes d'activitats il·legals en un altre país». En quant al model de conveni de no doble imposió (CNDI) adoptat, Gallardo també es va mostrar molt crític, i va dir que «Andorra ha optat pel model de l'OCDE multilateral, però n'hi d'altres com el bilateral. El que canvia és el mecanisme d'aplicació, mentre que el bilateral analitza les figures impositives una a una, i si no hi ha reciprocitat no s'hi inclouen, el multilateral fa el recompte de totes».

Dèficit democràtic / El president de Ld'A va afegir que «estem davant un dèficit democràtic important perquè la ciutadania no ha pogut pronunciar-se sobre l'IRPF, ni tampoc sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea». I va reiterar la voluntat expressada al congrés del partit dijous passat a la nit, de sotmetre l'acord a referèndum si Ld'A guanya les properes eleccions legislatives. «Com vaig dir al congrés estem davant un canvi de model de país tan important com el que va significar l'adopció de la Constitució i per això considero que els andorrans i andorranes han de decidir quina ha de ser la relació del Principat amb la UE».

bon veïnatge / I és que el model que proposen els Liberals per apropar-se a Europa es basa en una relació de «bon veïnatge en la qual Andorra pugui contribuir en la mesura del possible pel país i en puguem treure benefici», va defensar Gallardo. I va reiterar que «l'encaix ha de respectar les especificitats d'Andorra», insistint en que «l'apropament ha de ser molt prudent i molt específic».

Si l'acord d'associació amb la UE hauria de fer que Andorra pogués accedir al mercat únic per incentivar la reactivació econòmica, Ld'A aborda aquest punt des la perspectiva d'una menor càrrega fiscal perquè «el nou marc fiscal no serà assumible en breu. L'única cosa que quedarà per fer serà pujar els tipus, perquè el desplegament ja és de màxims». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT