PUBLICITAT

'Podem' vol impulsar un sindicalisme participatiu

  • El moviment defensa la refosa de l'USd'A i el SAT per tenir més força
G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Seguí amb altres membres de Podem en la presentació d'aquest estiu Foto: ÀLEX LARA

Podem Andorra, va anunicar ahir que en breu crearà una línia d'acció sota el lema Podem Andorra sindicat de treballadors per unificar els criteris de la Unió Sindical d'Andorra (USd'A) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), i crear «un front comú ferm i consistent seguint una mateixa línia de treball conjunt». Un dels fundadors de Podem Andorra, Joan Seguí, va explicar que «fa vàries setmanes que estem reestructurant Podem Andorra per adaptar la filosofia del moviment internacional al nostre país». I va afegir que «Podem té tres eixos d'actuació que són el social, el sindical i el polític, aquest últim entès per donar suport al desenvolupament de mesures en benefici de tota la societat, i no només d'uns quants». Seguí va afegir que «fins ara els treballadors del sector privat no han pogut fer sentir la seva veu, i pensem que la refosa dels dos sindicats els hauria de donar aquesta oportunitat». També va argumentar que «la filosofia de Podem és estar al costat del poble i defensar una gestió que satisfaci la voluntat i les necessitats del poble».

crisi sindical / Si per molts motius –«però sobretot perquè l'acomiadament és lliure a Andorra», va apuntar–, els treballadors del sector privat gairebé ni gosen sindicar-se, SEguí també va defensar que «a Podem Andorra tenim les idees clares i sabem que el sindicalisme persegueix un equilibri de forces entre empresaris i treballadors». El portaveu de Podem va matisar que «al cap i a la fi, és en l'interès dels dos col·lectius, si els treballadors estan contents també rendeixen més i fan guanyar més als patrons». I va continuar defensant que «entenem que el món laboral, el de tots i totes les treballadores ocupa una part important de les seves vides i de tota la societat». Seguí va afirmar que «els sindicats han de representar els interessos de tots i no només els dels funcionaris».

reaccions al congrés de ld'a/ I és que el líder de Podem no entén la participació del secretari general de l'USd'A, Gabriel Ubach al congrès dels Liberals d'Andorra (Ld'A), perquè va dir que «sense treure-li el mèrit d'iniciar i voler introduir el moviment sindicalista a Andorra, potser ja és hora de que aquest moviment també agafi un nou rumb». I va advertir que «un sindicat no pot fer pactes a porta tancada per nedar i guardar la roba». A més, va lamentar la participació d'Ubach «en un congrés públic d'un partit de dretes, fent costat als que sempre han estat al costat de la patronal, i mai han deixat desenvolupar el sindicalisme per defensar els drets dels treballadors». Seguí va atribuir a Ld'A la «trencadissa social entre funcionariat i sector privat». Cosa que va argumentar pel fet que «és un partit que va privatitzar sectors públics i va buidar les arques de l'Estat». I va tornar a lamentar «la doble militància del líder sindicalista, que podem entendre com un transfuguisme».

pèrdua de confiança / Per tot plegat, el portaveu de Podem també va afirmar que «estem perdent la confiança en una forma de sindicalisme mancat de sentit comú i de codi ètic tàcitament comprensible». I va reiterar que «la doble militància que demostra el lider que la gestiona, no porta enlloc». Per a Seguí, és inajornable acabar amb «el sindicalisme de pandereta o de l'ara no toca». No obstant això, també va reconèixer que el camí no serà fàcil, perquè sense anar més lluny, divendres passat se'ls va negar la participació en la presentació de la futura llei de vaga.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT