PUBLICITAT

Les relacions Andorra-Catalunya

  • Com afecta el procés al Principat i quina és la percepció que tenen alguns mandataris polítics sobre el que està passant a Catalunya
A. C
ANDORRA LA VELLA

Al Principat d'Andorra, la posició sobre la consulta d'aquest diumenge ha estat desigual entre la població amb passaport del país.

Alguns defensen el dret a decidir del poble català. Hem sentit declaracions de Jordi Cinca, de Rosa Ferrer i altres polítics que hi han donat suport en un gest a favor de la democràcia i la lliure elecció dels pobles de decidir quin ha de ser el seu futur.

Per altra banda, també hi ha un bon volum de gent que pensa que els andorrans no s'hi han de posicionar amb això, que és una batalla que no està relacionada amb ells i que, per tant, no cal posar-s'hi, que és un afer intern que Andorra s'ha de mirar amb respecte i des de la barrera. Aquesta és la posició pública que han pres el Cap de Govern o de Jaume Bartumeu, per exemple.

Però el cert és que el que passi a Catalunya no pot deixar indiferent a ningú. Primer perquè és el nostre veí i la major part del territori andorrà hi fa frontera, i segon perquè és el principal client nostre. Són molts els catalans que vénen a comprar, esquiar, passar el dia o unes vacances, i una hipotètica independència de Catalunya donaria als catalans, segons diversos estudis realitzats, més poder adquisitiu.

Però la relació entre Andorra i Catalunya també és àmplia: el percentatge d'Andorrans que estudien a universitats catalanes és altíssim, fa pocs dies en aquest rotatiu publicàvem que el 70% dels estudiants que surten de l'Escola Andorrana trien anar a Universitats Catalanes (la majoria d'elles públiques). Una llarga llista d'aquests alumnes, quan han acabat la universitat s'han quedat a treballar allà i hi viuen.

També són molts els andorrans que tenen una segona residència a la costa catalana, ja sigui a la zona de la Costa Daurada i de la Costa Brava o a la mateixa capital, Barcelona.

I, lògicament, són molts els que tenen part de les arrels a Catalunya: pares, tiets, avis o germans que perquè són d'allà o perquè hi han anat a viure. La relació dels andorrans amb Catalunya és molt més que la d'un simple veïnatge, ja que es comparteix cultura i llengua.

Amb tot, la prudència a l'hora d'expressar-se és la tònica habitual dels nostres polítics. Un comentari a favor del secessionisme podria incomodar molt a Madrid, interlocutor natural del nostre Govern. De fet, comentaris a favor de la possibilitat que els catalans s'expressin com els de Jordi Cinca, en un programa radiofònic de Catalunya Ràdio; o d'Alberto Moreno, exambaixador espanyol a Andorra, que va defensar que els catalans poguessin votar “dins la legalitat” ja van tocar el voraviu al Govern espanyol. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT