SENSE JOC NO HI HA PREMI

• L'Andorra, adormit i sense el seu esperit, cau i dóna vida a un dels cuers de la lliga
SANT SEBASTIÀ

Mikel Motos s'avança a David Navarro, dissabte en el quart matx que els andorrans van perdre en l'ACB Foto: EFE

Rrecorda sempre Joan Peñarroya que el seu equip ha de «fer el que sap fer» per vèncer en cada partit d'aquesta difícil ACB. Dissabte el BC Andorra rebia la quarta derrota en sis jornades, i deixava passar el tren de la victòria fora de casa, contra un dels cuers. El Gipuzkoa Basket, que fins el moment no coneixia el triomf, va aconseguir desfer-se del joc agressiu i concentrat dels andorrans, que no van semblar aparèixer a Illumbe. Al final, i tot i remuntar en l'últim quart per fins i tot tenir opcions de forçar la pròrroga, la justícia esportiva va estar del costat local: 67-64, i ara a pensar en el pròxim rival, el FIATC Joventut dissabte vinent al Poliesportiu.

L'equip va semblar funcionar d'inici, tot i que el tècnic Joan Peñarroya no semblava estar content de la presentació davant de la parròquia basca. En el primer parcial, el maquillatge en el marcador situava un 13-15 a favor dels visitants. Bogris estava encertat –11 punts en tot el partit, amb 5 rebots– i mantenia l'equip, mentre que part local només Doblas mostrava les cartes. Però en el segon quart l'equip de Jaume Ponsarnau va saber controlar el ritme i sobretot als jugadors que anava rotant Peñarroya en la pista, i amb un parcial de 21-12 va acabar per davant de l'Andorra: 34-27. La defensa local va ser més intensa i efectiva en aquest segon quart, i a més dos triples consecutius de Dean i Grimau en un moment clau, atorgaven un avantatge de quatre punts (26-22) als cuers de la Lliga quan quedaven tres minuts per al descans. Els locals agafaven aire i pensaven en la victòria. A partir d'aquí, el descans va arribar amb el Gipuzkoa 7 punts per sobre, i la sensació de què aconseguia anul·lar el BCA i una manera de jugar que no va aparèixer per Illumbe.

La represa no va mostrar, però, símptomes de recuperació en l'equip andorrà, sinó en tot cas al contrari. L'equip basc va trencar el matx amb la mobilitat de Dean i amb l'encert de Hanley, i la sisena marxa que va posar l'equip de Ponsarnau va permetre que el marcador s'obrís fins el 40-27. En cap de les sis jornades disputades, el Gipuzkoa havia assolit un avantatge com aquest.

Però tot i el desastre de partit, el BC Andorra va tenir les seves opcions en l'últim quart quan va semblar reaccionar. El conjunt de Peñarroya va arribar a dos minuts del final del matx a només tres punts del Gipuzkoa, i la pressió va augmentar notablement. Però si en altres partits les jugades decisives havien caigut del costat andorrà, a Sant Sebastià no es va repetir. Green es va jugar un triple gairebé suïcida a dos segons per al final del matx i el va encertar –tres de set per al nordamericà des de la línia de 6,75– per situar el marcador 65-64. La parròquia local tremolava però dos tirs lliures de Hanley –màxim anotador del matx amb 20 punts– situaven el 67-64 que només un triple salvador podria eixugar. Ho va intentar Navarro –37 minuts va jugar– sobre la botzina, però no va entrar. Arribava així la quarta derrota en la Lliga ACB, i s'ajornava un nou intent per assolir la victòria lluny del Principat.

AUTOCRÍTICA AL VESTIDOR / «No hem sortit al 100% com hem de sortir a cada partit si volem aconseguir victòries», va manifestar el capità Marc Blanch, que assumia la derrota perquè el partit que va fer l'equip no va estar al nivell esperat. «Quan ens hem ficat al partit a l'últim quart», va recordar, «potser ha estat massa tard i ho hem acabat pagant».

El problema, segons Blanch, va ser que si bé la resta de partits el BC Andorra s'havia mostrat com un bloc compacte i coordinat, dissabte no ho va ser: «Crec que no hem sigut l'equip dels altres partits». En tot cas, Blanch va enviar un missatge a la plantilla de la que forma part: «Som un equip que acaba de pujar i tots els rivals tenen experiència i si no estem al 120% a cada partit des del minut 1, acabes pagant-ho en el camp del primer, de l'últim o del que sigui».