PUBLICITAT

Els sindicats demanen 'empara' al grup mixt

  • Bartumeu insisteix en no actuar fins conèixer el dictamen dels coprínceps
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Representants sindicals amb Bartumeu durant la reunió mantinguda ahir Foto: EL PERIÒDIC

els representats de la Unió Sindical d'Andorra (USdA) van reunir-se ahir amb el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, per exposar-li la seva posició respecte la llei de jubilació dels funcionaris i demanar «empara» a SDP. El portaveu de l'USdA, Gabriel Ubach, va explicar que el president del grup mixt els va fer saber que ells ja han demanat «un dictamen intern als seus assessors per estudiar possibles inconstitucionalitats» i que, un cop el tinguin, es tornaran a reunir «per veure si hi ha sortides i quines són».

Per la seva part, Bartumeu no va fer referència a aquest possible dictamen, i va reiterar el seu discurs de setmanes anteriors afirmant que «una part important ha decidit optar per la via de demanar-lo als Coprínceps» i no es pronunciaran fins que hi hagi una resolució. Sobre la petició feta als coprínceps, Bartumeu va recordar que està «emprada» pel grup parlamentaris socialdemòcrata, i va considerar que és una via «esbiaixada» respecte les opcions que es podrien haver seguit. A més, el president del grup mixt va afegir que «fent una recta lectura de la Constitució» només poden esperar resposta dels Coprínceps perquè si consideren que han de demanar el dictamen «els consellers generals no tindran res a dir» i caldrà veure què decideix el Tribunal Constitucional.

Si, d'altra banda, els Coprínceps consideren que no hi ha inconstitucionalitat i ratifiquen la llei, Bartumeu considera que «es podria plantejar un problema forçant el Tribunal a segones lectures» i aquesta «no és la opció que ens agrada, no volem forçar costures».

Ara que ja han rebut resposta dels Coprínceps afirmant que revisaran la llei, Ubach va informar de que a finals d'aquesta setmana o principis de la vinent es reuniran amb els advocats de les plataformes sindicals per veure com es podria portar la llei a la Batllia i va afegir que «no ens reservarem cap acció».

El dret a vaga / Bartumeu també va explicar que durant la reunió els sindicalistes els hi van fer arribar les preocupacions «per la pressió que està fent el Govern per accelerar la tramitació» de la Llei de conflictes col·lectius. Segons el president del grup mixt, durant la seva legislatura DA «ha demostrat la seva capacitat per legislar de pressa i malament» i va considerar que no es pot fer així «sobretot quan afecta un títol essencial de la Constitució com són els drets i llibertats». En la primera lectura feta per SDP de la llei hi han trobat «nombroses barbaritats» i volen examinar-ho amb temps, tot i que consideren «molt curt» el temps de discussió marcat per DA. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT