PUBLICITAT

Andorra compta amb 274 aturats menys que fa un any

  • Cinca ho justifica per la «lleu recuperació» i assegura que marxen les mateixes persones del país que n'arriben
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca mostra les dades més recents del Servei d'Ocupació i la seva evolució aquests anys, ahir Foto: TONY LARA

Les darreres xifres del Servei d'Ocupació, les quals daten del 31 d'octubre, mostren que el país compta amb 750 persones en recerca de feina, és a dir, aturades. Són 33 persones més que al setembre, un augment que el ministre portaveu, Jordi Cinca, va justificar per l'estacionalitat del país, sent de fet l'octubre dels pitjors mesos de l'any pel que fa a noves contractacions. A la vegada, aquests 750 aturats representen 274 persones menys que les que hi havia apuntades ara fa un any, és a dir l'octubre del 2013 (n'hi havia 1.024, i al 2012 1.148). En percentatges, la davallada entre el 2013 i el 2014 és del 26,8%.

Cinca va explicar en roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquest percentatge de descens és el més important des de l'inici de la crisi. I confirma la «lleu recuperació» econòmica, en paraules de Cinca, tenint en compte que fa ja 17 mesos consecutius que la dada d'aturats és més baixa que la de l'any anterior. Aquesta recuperació també es demostra en el nombre d'assalariats a la CASS, va exposar el taronja. També s'estan recuperant, fet que demostra que, a diferència dels primers anys de la crisi, la gent no està marxant del país. O, si ho està fent, «l'efecte queda compensat per les persones de fora que venen a treballar». És a dir, marxen els mateixos que venen.

Una altra dada positiva que va voler destacar el ministre portaveu va ser la del nombre d'ofertes laborals registrades al Servei d'Ocupació. A finals d'octubre n'hi havia 472, gairebé el doble que fa un any (251). L'augment és del 88%.

El 14 de març, botigues obertes / Durant el Consell de Ministres celebrat ahir també es van aprovar tres decrets relacionats amb el món laboral. Per una banda, el del salari mínim pel 2015, que no variarà respecte aquest any tenint en compte que les previsions de l'IPC són d'acabar al 0%. És a dir, és fixa en 962 euros al mes, i serà el tercer any consecutiu amb aquesta xifra.

Si finalment l'IPC no acabés sent del 0%, fos negatiu o positiu, es variaria en funció del mateix percentatge.

Els altres dos decrets estan relacionats amb el calendari laboral pel 2015. El primer marca els dies festius, mentre que el segon decreta que el dia 14 de març, dia de la Constitució andorrana i festa nacional, serà festiu però els comerços podran obrir. El motiu, que cau en dissabte, i que, tal i com es planteja a la llei d'horaris comercials, quan un dia festiu cau en cap de setmana o en una data potencial pel que fa a l'afluència de visites es podrà obrir.

Ara bé, si els comerços opten per la possibilitat d'obertura hauran de compensar els seus treballadors com si haguessin treballat en dia festiu. És a dir, amb dos dies de festa. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT