PUBLICITAT

Rodríguez defensa la millora del servei al Cedre i el model sanitari

  • PS i SDP centren el debat en les retallades defensades per la CASS i la implementació del MAAS
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra de Sanitat i Benestar, Cristina Rodríguez, contestant a les preguntes de l'oposició, ahir Foto: TONY LARA

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va defensar la millora del servei al Cedre i el Model andorrà d'atenció sanitària (MAAS) en la sessió parlamentària de control de l'activitat del Govern que es va fer ahir a la tarda. Rodríguez va respondre les preguntes que van formular els consellers del grup socialdemòcrata (PS), sobre les presumptes retallades al sistema de salut i les deficiències de servei a la residència sociosanitària, El Cedre. De fet, aquesta va ser l'última pregunta de la sessió formulada per la consellera del PS, Rosa Gili, que es va fer ressò de les queixes formulades per usuaris i familiars. Rodríguez va detallar que les millores des del maig passat «han estat nombroses i s'han focalitzat en el reforç dels recursos assistencials, incorporant noves infermeres, auxiliars d'infermeria i un acompanyant». La ministra va precisar que «són deu les persones que s'han contractat per reforçar l'assistència sanitària dels usuaris». I va destacar també la incorporació d'un facultatiu amb 40 hores setmanals de permanència al centre. Aquesta «reorganització assistencial i la millor comunicació amb els usuaris i els seus familiars», són en opinió de Rodríguez aspectes que faran millorar la nota del Cedre. De fet, si l'oposició va insistir en la carta que van publicar les famílies descontentes, la ministra va contraatacar amb la darrera enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES) que va abocar, fa unes setmanes, que només el 25% dels usuaris està descontent.

No obstant això, tant Gili com després la consellera del Grup Mixt (SDP), Silvia Bonet, van voler saber si el personal contractat té la formació necessària. I és que Gili va preguntar quantes persones s'havien contractat a la bugaderia, a la qual cosa la ministra no va respondre amb nombre, però va anunciar que s'havia rehabilitat els auxiliars d'hoteleria de la residència Solà d'Enclar per fer aquesta i altres tasques. Cosa que va aixecar alguna susceptibilitat. Bonet va demanar molt preocupada si el personal auxiliar d'hoteleria s'havia convertit en auxiliar d'infermeria. La ministra va dir que no els podia facilitar tota la informació al moment, però que la donaria. I va concloure que el personal del Cedre suma 104 persones.

no hi ha més Retallades / La sessió va començar amb la pregunta que va plantejar el president del Grup socialdemòcrata, David Rios, sobre les mesures que proposa la CASS en el projecte de pressupost del 2015 per reduir la despesa. Rios va exposar que entén que si s'apliquen en el pressupost de l'any que ve es tradueixen en noves retallades en el sistema de salut. Rodríguez ho va negar i va puntualitzar que «algunes ja s'estan aplicant, altres està previst aplicar-les, i altres, com les relacionades amb les incapacitats, s'hauran d'avaluar». I va afegir que «la CASS ha proposat aquestes mesures reiterament en els projectes de llei del pressupost». Bonet es va afegir al debat per constatar que «potser la CASS hauria de deixar de fer recomanacions en l'àmbit de la salut perquè al cap i a la fi aquesta és competència del Govern». Rodríguez va estar «totalment d'acord» amb la consellera però va matisar que «és bo que s'impliqui i no sigui un simple pagador». I va insistir en que «no són retallades sinó reformes». Rios també va preguntar pel retard de la implantació del MAAS, a la qual cosa la ministra va respondre que «es tracta d'una gran reforma i que s'han establert les bases que permetran aplicar-lo en diferents patologies». I va anunciar que s'aplicarà en oncologia, salut mental i maternoinfantil, i diabetis de la qual es fa la prova pilot.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT