PUBLICITAT

La principal acusada en el 'cas Dalton' es confessa culpable

  • Ahir es va iniciar el macrojudici per un dels majors casos de tràfic de drogues del país
  • En el transcurs d'aquesta setmana passaran per l'estrada 28 acusats i més de 50 testimonis
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A la dreta, els vint acusats que van assistir ahir a l'inici del macrojudici pel ?cas Dalton' Foto: EMILIO PRENAS

Més d'una vuitantena de persones passaran per l'estrada provisional instal·lada al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, citats per la justícia per tal de prestar declaració davant del tribunal que, al llarg d'aquesta setmana, conduirà el macrojudici contra una de les majors operacions contra el tràfic i el consum d'estupefaents que s'ha conegut al Principat i en el que ja hi ha hagut vàries confessions.

Ahir es va donar el tret de sortida a la vista oral per l'anomenada operació Dalton, que va sortir a la llum el darrer mes de gener de 2013 i en què hi ha implicades un total de 28 persones, acusades de participar en el negoci de les drogues –ja sigui com a traficants, subministradors o consumidors– i defensats per dues desenes de magistrats. També presentaran els seus testimonis una cinquantena de persones i cinc dels policies que varen participar en les investigacions i el seu descobriment.

La primera en prestar declaració va ser la principal acusada, una noia de 29 anys a qui el cos de Policia va intervenir a la duana amb l'Estat espanyol quan intentava entrar al país amb 74,5 grams de cocaïna, el passat 24 de gener de 2013. La jove va reconèixer ésser culpable dels fets pels que se la va processar ara fa dos anys afirmant que «amb la crisi no cobrava, pel que quan el meu pare em va oferir començar amb les activitats que avui [ahir] es jutgen, no m'hi vaig negar; havia de mantenir la meva criatura».

L'operació va ser descoberta gràcies a la intervenció total de les comunicacions telefòniques d'un centenar de persones, de les quals 28 seuran al banc dels acusats durant el transcurs del judici. D'aquest darrer grup, nou segueixen encarcerats d'ençà la seva detenció dos anys enrere. Aquestes escoltes van ser el nucli en què la defensa es va basar ahir al matí en presentar les qüestions prèvies; entenia que el procediment havia de ser anul·lat, principalment, per la violació dels drets fonamentals dels seus clients així com per la incongruència i manca de proves terminants. El tribunal, després d'aïllar-se per deliberar, va desestimar aquestes argumentacions «perquè no es va ocasionar cap indefensió íntima» i perquè «la mesura [les intervencions dels telèfons mòbils] es plantejava necessària per conèixer l'abast de la xarxa».

INICI DELS INTERROGATORIS/ A primera hora de la tarda d'ahir es va començar a sotmetre els processats a les preguntes de la fiscalia i de la part defensora. Les declaracions de la noia originària de Tarragona a qui la Policia va comissar les substàncies al gener del 2013 confirmaven les acusacions que el cos policíac va poder efectuar gràcies a la intervenció dels seus telèfons mòbils. A més d'aquesta implicada, qui va afirmar haver-se involucrat en els fets «el gener del 2012 seguint el rumb del seu pare», va exposar els seus arguments un dels inculpats de desenvolupar la tasca de subministrador a nivell local, a més d'haver estat consumidor de cocaïna, qui també va reconèixer ambdues acusacions. El control al telèfon mòbil d'aquest individu així com dos altres distribuïdors locals va ser la principal font que va permetre a la Policia així com a la Batlle descobrir l'abast d'aquesta xarxa de tràfic i consum de drogues.

Els altres implicats sotmesos a interrogatori durant la jornada d'ahir van al·legar ser innocents dels fets delictius que se'ls atribueix.

Es preveu que el judici d'aquestes persones finalitzi el proper dissabte. Ara per ara, el ministeri fiscal demana 11 anys de presó per a l'autora confessa, mentre que la resta de peticions oscil·len entre els vuit i els deu anys. de presó.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT