PUBLICITAT

Les sospites policials van sorgir dels moviments a un bar d'Encamp

  • Avui passarà per l'estrada la família imputada i començaran a declarar els més de 50 testimonis citats
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vint dels vint-i-vuit imputats en el ?cas Dalton', asseguts davant la taula del tribunal Foto: EMILIO PRENAS

El Tribunal de Corts encarregat de jutjar l'operació Dalton va reprendre ahir els interrogatoris als 28 implicats en el major cas de tràfic i consum de cocaïna destapat a Andorra en la darrera dècada. Dels processats a qui ahir va arribar el torn de paraula cal destacar l'al·legació del resident que regentava el local a partir del qual van sorgir les sospites del cos policíac i que van permetre desenvolupar l'operació que va revelar l'actuació i abast de la xarxa que aquesta setmana es sotmet a jutjament. El jove va negar taxativament els delictes majors dels que se l'acusa afirmant que «mai no he venut cocaïna ni he guanyat diners amb aquesta activitat; abans al contrari, he contret deutes». Avui declararà la família imputada.

El procediment pel cas Dalton va iniciar-se el passat dilluns, quan ja van presentar els seus arguments deu dels acusats: a més de la noia enxampada el gener del 2013 amb 74,5 grams d'estupefaents, van ser interrogats els qui suposadament eren el seu enllaç dins d'Andorra –i per tant presumptes subministradors–, i alguns dels consumidors implicats.

El Centre de Congressos de la capital va tornar a substituir les sales de la Seu de la Justícia per encabir la vista oral pública on ahir van prendre protagonisme els consumidors però principalment les persones a qui s'atribueix el rol de subministradors a dins del Principat. A diferència de la primera jornada desenvolupada dilluns, ahir no hi va haver confessions; els imputats sotmesos a les preguntes de la fiscalia i dels magistrats de la defensa no van anar més enllà de reconèixer la seva addicció i per tant relació amb l'adquisició de cocaïna.

Tampoc no va admetre la seva relació amb el comerç d'estupefaents el resident per a qui la fiscalia sol·licita una condemna de 10 anys d'empresonament, malgrat les nombroses conversacions telefòniques que el connectarien amb diversos compradors i fins i tot amb un altre dels involucrats, qui va reconèixer haver-se proveït de cocaïna a través de la noia a qui la Policia va comissar una important quantitat el 2013 i qui va confessar dilluns la seva culpabilitat. L'home, progenitor de tres infants i qui ja fa dos anys que es troba pres al Centre Penitenciari de la Comella, era el propietari d'un bar a la parròquia d'Encamp, arrel de les sospites i consegüents investigacions policíaques. El Cos va emprendre la perquisició en ser advertits que al local s'hi efectuaven activitats sospitoses i apercebre's que una sèrie de les persones que el freqüentaven hi restaven per un període de temps massa breu, segons afirmen els informes de la Policia. Això va desencadenar la decisió d'intervenir la totalitat de les comunicacions del grup de suspectes, que es va anar ampliant a mesura que evolucionava el control fins arribar a teixir una xarxa de més d'un centenar de persones (una quarta part eren clients). Més endavant, un cop tancat el bar, els intercanvis van seguir en un altre local d'Andorra la Vella, on l'encausat va treballar durant sis mesos, fins el moment de la seva detenció.

L'acusat va mantenir la seva innocència afirmant que «mai no vaig vendre cocaïna, únicament la cedia als amics que me la demanaven». Va prosseguir distingint que «no és el mateix adquirir-la a 50 i donar-la per 50 que agafar-la a 50 i vendre-la a 60 euros». En insistir en aquest argument, el president li va reprendre que tant la fiscalia, com els magistrats així com el mateix tribunal entén aquesta interacció com a «compra-venda».

El Ministeri fiscal va preguntar a l'acusat per vàries de les persones implicades en la causa que, prèvia declaració del presumpte subministrador, havien afirmat haver-li comprat cocaïna. El processat se'n va desentendre explicant que consumia amb elles o bé feia «cessions» (no reconegudes per ell com a venda per no extreure'n benefici).

Les versions dels consumidors inclosos dins dels 28 implicats en la causa van oscil·lar entre la negació del delicte del que se'ls incrimina i, en alguns casos i davant l'acusació de la fiscalia, en desmentir haver facilitat la mercaderia a terceres persones.

Ara per ara, han exposat els fets 24 dels imputats. Avui, tercera jornada de la vista, seuran al banc dels acusats els quatre membres d'una mateixa família, tots empresonats en l'actualitat. El fiscal acusa de subministradors la mare i un dels fills, mentre que els altres dos fills només serien culpables de consumir i encobrir els fets. Un cop hagi declarat la família, el tribunal passarà a escoltar una cinquantena de testimonis i alguns policies que van ser en la investigació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT