PUBLICITAT

La família processada nega les acusacions, malgrat les proves

  • Acaben de declarar els imputats en una sessió iniciada amb retard
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un dels vehicles amb què el cos de Policia trasllada els presos fins al Centre de Congressos, on s'està celebrant el judici. Foto: EMILIO PRENAS

Suspensions i melodrames. La tercera jornada dedicada al judici de quasi una trentena de presumptes implicats en una xarxa de tràfic i consum d'estupefaents se succeïx entre diverses vicissituds. En la sessió celebrada durant la tarda d'ahir, van acabar de declarar davant del Tribunal de Corts els sis imputats en el cas Dalton que encara no s'havien assegut en el banc dels acusats. Cal destacar, d'entre aquesta mitja dotzena de persones encarregada de tancant el torn de paraula dels 28 processats, les al·legacions de quatre membres d'una mateixa família i la parella d'un d'aquests, a qui se'ls atribueix un presumpte delicte major per tràfic de drogues dins del Principat. Després d'emocionar-se efusivament amb les denúncies d'un dels tres germans que suposadament haurien participat de les activitats delictives, les afirmacions de l'altre varen ser motiu constant de riallades. Tot plegat va tenir lloc durant la tarda d'ahir, donat un notable retard a conseqüència del «malestar d'un dels advocats de la defensa». El judici es va reprendre a les quatre de la tarda, amb sis hores de retard, donada l'absència del lletrat que precisament defensa la matriarca del darrer dels tres clans de què es composa la xarxa descoberta el passat 2013.

Ara per ara, només han reconegut les acusacions per venda de cocaïna dues de les 28 persones inculpades. Es tracta de la noia qui subministraria els nombrosos individus que, per la seva banda, desenvolupaven la tasca de distribució dins del país. Els confessos pertanyerien, segons els informes policials, a una primera agrupació que, a més de proveir diferents consumidors a títol individual, entregaven la mercaderia a altres intermediaris que vendrien les drogues a tercers addictes. La relació d'aquesta primera branca amb el grup que va prestar declaració dimarts sorgiria de la venda dels grams per part d'un dels presumptes distribuïdors a nivell local a un altre processat que, segons les investigacions, hauria fet entrega de la cocaïna mitjançant dos locals. Un dels acusats de preparar i repartir els estupefaents juntament amb la persona que regentava aquests bars seria el nexe entre aquest grup i el darrer dels nínxols implicats en l'operació, la família i dos coneguts d'un dels fills.

La primera en prestar declaració durant la tarda d'ahir va ser una dels tres germans relacionats amb el cas Dalton. Aquesta persona va acollir-se al seu dret a no declarar contra la seva pròpia família, senda que varen seguir els imputats que li van passar darrere. «Quan aquestes persones que han declarat en contra meva siguin aquí presents ja confirmaré les seves versions –o no–, perquè és tot mentida» va ser la seva resposta en ser qüestionada sobre les afirmacions inculpatòries que sobre ella recauen. Després d'atribuir la propietat de la marihuana que el cos de la policia va trobar a casa seva al seu germà i d'assegurar que les pastilles (apropiades per la fabricació de droga) «li havien estat receptades per un metge després d'un accident de tràfic», la noia va esclatar a plorar i, amb ella, amics presents al centre de congressos de la capital. La raó: «tinc el meu pare malalt a l'exterior tot sol», ja que la resta de membres de la família es troben també excarcerats. Va afegir que «si he comés algun error se'm pot perdonar», ja que «porto 20 mesos tancada i se suposa que la presó serveix per reinserir». Motiu de llàgrimes van ser també les afirmacions del seu germà transexual, qui va assegurar que a la centre se sent «depreciada» per sentir-se com una dona però no poder conviure amb elles.

La compareixença del tercer dels germans fou la que va alegrar la vista, tant dels coneguts presents al judici com dels companys del centre penitenciari. La seva insolència a l'hora de respondre a l'interrogatori, així com el seu estat d'embriaguesa en els vídeos reproduïts a petició del fiscal, en què apareixia regant plantes de marihuana en un mas de Sant Julià de Lòria juntament amb la seva parella, van detonar nombrosos riures. Aquests darrers, com tothom qui ahir va declarar, van negar haver venut mai drogues des d'un pis a la Massana ni estar relacionats amb la seva fabricació en un mas a Sant Julià de Lòria.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT