PUBLICITAT

La carn de cavall, tercera línia de comercialització

  • Govern està acabant el reglament perquè pugui ser venuda sota el segell de Qualitat Controlada
  • Ramaders d'Andorra S.A. va aprovar en assemblea ser l'operador carni del Principat
I.M.C.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de cavalls de granja pasturant sota la neu en un terreny d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

La prova pilot que s'ha fet durant dos anys amb la venta de carn de pollí ha sigut un èxit, i és per aquest motiu que és molt probable que finalment Ramaders d'Andorra S.A obrir una tercera línia de comercialització amb la carn de pollí que se sumarà a la d'oví i la de bovi. Així ho va confirmar també el president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA), Xavier Coma, en una entrevista concedida a EL PERIÒDIC.

Segons Coma, l'APRA va traslladar a Govern els resultats de la prova i des de l'administració central estan enllestint un reglament perquè, per poder-la comercialitzar, calia establir unes pautes de cria i engreix òptimes, de forma que pugui anar acompanyada del segell de Carn de Qualitat Controlada d'Andorra. A més, a la llarga l'ideal seria optar al reconeixement europeu. El president de l'associació també va afirmar que és molt probable que ja estigui pràcticament acabat i és probable que «s'aprovi en Consell de Ministre aquesta mateixa setmana o en les properes».

Així, si es confirma, serà Ramaders d'Andorra qui la comercialitzi, tal i com van aprovar en la darrera Assemblea General que van celebrar amb els socis. De fet, durant la prova pilot els ramaders que es van acollir al programa ja van haver de signar un conveni mitjançant el qual es comprometien a seguir les pautes marcades per l'APRA i el Departament d'Agricultura pel que fa al seguiment d'unes pràctiques concretes, com engreixar els pollins un mínim de tres mesos per assegurar ja una mínim de qualitat estàndard, destinar a l'exportació exclusivament els animals no assignats a l'operador carni del país o portar-los a l'escorxador amb la màxima netedat possible i amb la documentació necessària.

Resultats de la prova pilot / El segon any de prova pilot de la cria i l'engreix de pollins es va desenvolupar amb plena implantació dels ramaders, de manera que «es va garantir l'oferta de carn durant tot l'any i es va acabar amb el problema de l'estacionalització de la producció». Hi van participar un total de 19 explotacions ramaderes i 115 animals. De tots els animals comercialitzats, 50 ho van estar al Principat, per abastir el mercat nacional a través de l'operador carni March i Segarra. El nombre de pollins consumits al país respon a la demanda existent establerta en un animal cada setmana. La feina de les explotacions va permetre aconseguir garantir aquest aprovisionament durant tot l'any, seguint un calendari inicial preestablert.

La resta d'animals es van vendre en d'altres països on el consum d'aquest tipus de carn és més habitual. Com per exemple el mercat italià, on es van exportar vius la resta d'animals criats al país que no estaven assignats a un operador carni local.

Un dels aspectes en els que caldrà invertir-hi més esforç serà en la necessitat de normalitzar el consum perquè «encara hi ha molta gent que reticent a consumir la carn d'un animal que, per molts, encara és de companyia. Durant aquest 2015 s'espera criar menys de 150 cavalls, dels quals s'exportarien uns 50 i la resta serien pel mercat intern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT