PUBLICITAT

L'AAMA acusa la ministra de Salut d'ignorar els malalts d'alzheimer

  • El president de l'associació es queixa de l'atenció i els recursos del Cedre
  • Valls reclama un centre de dia a la cinquena planta de l'edifici sociosanitari, ara buida
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els locals de la Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat a Prada Casadet Foto: EL PERIÒDIC

Indignació és la paraula que millor expressa el sentiment de l'Associació Andorrana per la Malaltia d'Alzheimer (AAMA) cap a la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez. El que havia de ser ahir una presentació de cursos dirigits a familiars i cuidadors es va convertir en una llarga exposició de crítiques del president de l'associació, Pere Valls, cap als responsables sanitaris del país, inclòs el director del SAAS, Lluís Burgués.

Els motius són diversos, des de l'atenció poc personalitzada, la falta de capacitat dels cuidadors i les seves condicions de treballs, fins a la poca voluntat política per obrir un centre de dia destinat a les persones que pateixen aquesta malaltia, uns 150 al país. Valls es va mostrar molt crític amb la postura del ministeri, que va qualificar de poc col·laboradora per avançar en la millora dels malalts. I va ser la ministra Rodríguez la que va centrar les queixes del president de l'AAMA i alhora de la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD). Valls va mostrar la seva «preocupació i neguit» per la situació dels malalts, i va dirigir el seu malestar cap a la residència Sant Vicenç d'Enclar i cap al Cedre, del qual va dir que no «té res de sociosanitària i que en realitat és un geriàtric on a més atenen a persones amb deteriorament cognitiu sense els recursos necessaris».

El president de l'AAMA es va queixar de la nul·la ajuda que ha tingut l'entitat per organitzar uns cursos, del fet que hi ha malalts en estat inicial que conviuen amb malalts en estat terminal, i de la pressió laboral a El Cedre «que fa que les incorporacions acabin marxant i que el personal agafi baixes per la pressió». Sobre l'atenció dels malalts, va denunciar que se'ls provoca angoixa perquè en comptes d'anar acompanyats d'un cuidador se'ls hi diu que facin determinats trajectes que sols no poden fer. A més, va anunciar per al 2017 la creació d'un centre de dia si és necessari sense la participació del Govern.

Valls va concretar les seves crítiques. Així, va dir que no entenia que malalts lleus estiguin amb greus a Sant Vicenç d'Enclar «quan hi ha millors especialistes al Cedre». Valls va afegir que és incomprensible que la COVASA «faci separacions i enviï a Sant Vicenç d'Enclar persones que saben el que passa al seu voltant. Se les està condemnant».

director / Sobre el Cedre, i malgrat la bona voluntat dels professionals, va indicar que falten recursos i personal, i va apuntar que no té res de sociosanitari i que la destitució de l'anterior director va ser un «greu error, era una persona de gran prestigi internacional, i ara es fa des d'un despatx del SAAS on es desconeix la realitat».

Sobre les condicions laborals va apuntar: «En el món de l'infermeria es diu que quan es vol castigar algú se li diu que el portaran al Cedre, que és l'antítesi de que hauria de ser un centre d'aquestes característiques». Sobre les baixes laborals, Valls va lamentar que quan algun treballador falta es trenquen unes rutines «que són del tot necessàries per als malalts d'alzheimer i cauen en estats de depressió».

Pel que fa al centre de dia, el president de la FAAD va mostrar la seva estranyesa que la cinquena planta del Cedre estigui tancada perquè «diuen que obrir-la costaria 400.000 euros. Què són aquests diners per garantir el benestar dels malalts?».

Valls també es va mostrar dolgut perquès després dels contactes que hi han hagut Rodríguez va manifestar en una ocasió que desconeixia qui eren els interlocutors. «Són motius per dimitir», va assenyalar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT