PUBLICITAT

Els comuns i la CASS intercanvien informació per corregir el cens

  • El cònsols afirmen que molta gent que marxa «no es dóna de baixa»
IMAR MARTÍNEZ
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Foto: ANA / M.C.

En les darreres setmanes ha crescut la polèmica pel cens que presenten les parròquies i les diferències que hi ha entre els registrats i la població real, una xifra important tenint en compte les subvencions que arriben per part de Govern. Per aquest motiu, durant la reunió de cònsols que es va celebrar ahir a Sant Julià de Lòria, els representants dels comuns es van comprometre a trobar una solució per tenir un cens el màxim acurat possible.

La cònsol major d'Escaldes-Engordany i presidenta des de fa tres anys del Consell del Cens, Trini Marín, va confirmar que des de l'organisme enviaran una carta a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) per posar en comú les dades sobre les altes i baixes de residents al país. Marín va confirmar que «moltes de les persones que marxen del país no saben que abans de donar-se de baixa al Servei d'Immigració o a la CASS –si és que ho fan–, han de fer-ho als comuns». En aquest sentit, la cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, va admetre que durant anys ha sigut un problema comú que en poblacions a les que retornaven els immigrants no es demanessin els certificats de baixa de residència a Andorra, de forma que seguien constant als registres.

L'intercanvi d'informació ha de servir també per detectar aquells usuaris que tenen doblat el número de cens, un error atribuït principalment a les errades que pot cometre el sistema i que «els hi passa a tots els organismes». Això sí, Marín va recordar que cal anar amb compte a l'hora d'eliminar els números doblats per no fer desaparèixer les dades de la persona a qui corresponguin.

Un altre dels problemes que s'ha de solucionar és el de les defuncions. Els comuns poden tenir «gent inscrita de 110 anys». Un cop s'ha produït la defunció, encara que es comuniqui a la CASS, si no s'informa a l'organisme parroquial, la persona desapareguda segueix censada.

Evitar problemes / Govern subvenciona els comuns en funció de les necessitats de les parròquies, tenint en compte el cens de cadascuna d'elles, de forma que si els números no són els correctes i estan inflats, no rebran la quantitat que en principi els hi pertoca. Situacions com les que s'han produït darreramen a Canillo són les que es volen evitar. Per això, Marín va admetre que «és responsabilitat de cada cònsol fer una neteja» de les dades oficials. Sense anar més lluny, la cònsol major d'Escaldes va contractar des del Comú dues persones temporalment perquè anessin «porta per porta» per tota la parròquia a comprovar la vigència de les dades del cens de les que disposen.

Per la seva part, Gil va destacar que «tothom està fent la seva feina fa temps», però va assegurar que no és fàcil perquè «som varis estaments que hem de posar les dades en comú». Les dues cònsols van confirmar també que caldria buscar la forma d'incloure els temporers i que «es puguin enumerar» a l'hora de transmetre les dades a Govern perquè «durant sis mesos aquests treballadors també generen una despesa pels comuns».

La cònsol d'Escaldes va afegir que la carta que s'enviarà al llarg d'aquesta mateixa setmana és una «formalitat necessària. Un cop la CASS aprovi el protocol i les dades arribin al Consell del Cens els comuns podran començar a treballar». Els cònsol esperen que sigui possible «en dues o tres setmanes».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT