PUBLICITAT

Andorra la Vella

Gallardo afirma que DA ha conduït Andorra a «l’espiral de la mort»

El número dos acusa el Govern de signar acords en clau electoral i per sortir a la fotografia amb Rajoy

Per J. R. Baiges

Gallardo i Costa expliquen la imatge gràfica de Liberals
Gallardo i Costa expliquen la imatge gràfica de Liberals | Emilio Prenas
El número dos de la llista nacional de Liberals d’Andorra (Ld’A), Jordi Gallardo, va culpabilitzar ahir els quatre anys de govern de DA de que Andorra «estigui pitjor que fa quatre anys». El dirigent liberal va considerar que s’ha perdut el diàleg entre institucions, entre aquestes i els ciutadans, i que això ha estat un motiu perquè els liberals reapareguin a l’escenari electoral.
Gallardo no es va estar d’evitar retrets al gabinet de Martí. Va acusar el candidat demòcrata de prometre «el cercle virtuós» i d’haver portat el país a «l’espiral de la mort», per haver posat «en risc» a les empreses i a les persones, la qual cosa ha empès als liberals «a moure’ns», en al·lusió a l’eslògan de campanya. El candidat liberal va fer aquestes afirmacions en una roda de premsa en la qual va remarcar que volen una campanya neta en la qual cada partit es dediqui a explicar el seu programa. No obstant això, no va evitar torbar a referir-se a la passada legislatura quan va dir que «s’han signat acords ràpids en clau electoral sense tenir en compte les seves repercussions». Preguntat al respecte, va aclarir que es referia al Conveni de no Doble Imposició amb Espanya,  «que no va ser transparent, no es va explicar i no en tenien coneixement ni els mateixos consellers generals del grup demòcrata, i encara és ara que se’ns ha d’explicar el seu contingut real, amb clàusules que tenen unes repercussions preocupants per al sistema financer. Martí va voler tenir una fotografia ràpida amb el president espanyol, Mariano Rajoy».
Sobre l’evolució del discurs dels liberals en relació a l’IRPF, Gallardo va assenyalar que ha evolucionat segons les accions del Govern, però va negar que hagi hagut un canvi radical. És més, va reiterar que Liberals és contrari a l’IRPF i que si no hi hagués un compromís amb els països veïns (CDI) «l’aboliríem, i així es reflectiria al nostre programa electoral».

Referèndum / Per la seva banda, el número 4, Ferran Costa, va fer referència a les negociacions per a l’acord d’associació amb europa, i va recordar que la convocatòria d’un referèndum «és una iniciativa nostra que ha estat imitada per DA».  Les propostes liberals sobre Europa passen per basar les converses en tres principis bàsics: l’especificitat d’Andorra com a país, la seva realitat socioeconòmica i el dret a decidir com a poble.
A més, Ld’A advoca per obrir el diàleg amb els agents econòmics i socials perquè participin en aquest diàleg amb la UE i, evidentment, convocar un referèndum perquè els ciutadans decideixin si estan d’acord o no amb un acord d’associació.
Gallardo, en nova referència a les crítiques de DA, va dir que Ld’A és immobilista si «això vol dir que volem un estat sòlid, que volem promoure acords beneficiosos», i va acusar Toni Martí d’estar «massa preocupat amb els liberals».

Una imatge gràfica que vol remarcar la capacitat de diàleg amb els ciutadans
Ferran Costa va reivindicar ahir  que el referent liberal pren força en aquesta campanya i que així s’ha volgut posar de rellevància en tot el material electoral. «Diem amb el cap ben alt que som liberals, i que amb aquesta ideologia Andorra ha viscut els anys de major prosperitat i així hauria de continuar sent», va manifestar Ferran Costa.
L’empresari va parlar sobre la imatge gràfica. El blau com a signe identitari, la ela ben gran envoltada d’una imatge «neta i transparent». Novament la ela dins d’un quadre «que vol comunicar la capacitat dialogant».

Naudi: «Només veiem Martí a la Massana quan hi ha eleccions»
El cap de llista de la territorial de la Massana, Carles Naudi, va criticar ahir que Toni Martí només visiti la parròquia durant període electoral i va retreure les declaracions que el cap de Govern en funcions va fer al matí sobre l’edifici dels Arcs i el pla de rescat de Pal-Arinsal.
Sobre aquest darrer punt, Naudi va afirmar que Martí «ve a confondre els massanencs i ens porta cap a la involució». Va considerar que la salvació d’EMAP ha estat conseqüència únicament de l’actuació del comú «gràcies a un pla de viabilitat sòlid com ho demostra el superàvit que ha tingut el domini». Sobre les finances comunals, va retreure que durant la legislatura no s’hagi autoritzat els comuns a fer servir part de les transferència per eixugar el deute i va recordar que tots els comuns, –«amb Ferrer al capdavant»– es van oposar a la proposta d’Antoni Riberaygua.
Pel que fa a l’edifici dels Arcs, també va donar el mèrit a la corporació local per haver aconseguit una infraestructura per al poble a un cost mínim: «És de titularitat del comú i no del Govern, i no es poden fer aquestes declaracions perquè ha estat des de la Massana que s’ha aconseguit un acord amb Andorra Telecom per crear un centre tecnològic, i a més una altra planta serà una sala polivalent per a les associacions del poble, i alhora permetrà ampliar el Punt Jove, que també necessita un espai a causa del seu creixement».
Naudi va comparèixer davant els mitjans de comunicació per exposar les línies bàsiques del programa liberal pel que fa al comerç. Entre les propostes destaca posar en marxa una Taula del Comerç com a mecanisme de coordinació i col·laboració amb les associacions de comerciants per a la dinamització del sector. El candidat territorial es va mostrar dur amb les accions d’Andorra Turisme perquè sempre incideixen al centre d’Andorra la vella i, especialment, d’Escaldes-Engordany, i va demanar que «amb els diners de tots també es programin en altres parròquies com la Massana, de manera que els hotelers i els restauradors puguin planificar una oferta de paquets turístics que coincideixin amb aquestes activitats».

Majoral creu que l’acord duaner està en perill
El cap de llista de la candidatura de Liberals d’Andorra+Unió Laurediana, Josep Majoral, va afirmar ahir que «la vigència de l’acord duaner amb Europa és clau per a la continuïtat del sector agrícola i ramader». Majoral va fer aquestes manifestacions en el marc d’una visita a una explotació ramadera a Juberri, acompanyat pels altres quatre membres de la llista territorial laurediana. El candidat liberal va recordar que la pagesia, de la qual depenen 400 famílies a tot Andorra, és un sector molt important dins del teixit productiu del país i va destacar el seu impacte en el PIB nacional. «En el marc d’una negociació amb Europa en els termes que el Govern actual l’ha plantejat, pensem que l’acord duaner perilla i nosaltres defensarem que no es toqui ni una sola coma de com està ara», va argumentar el candidat lauredià de Ld’A.
D’altra banda, Majoral també s’hi va referir als problemes del sector per contractar personal qualificat degut al sistema de quotes i va dir que cal «agilitar-lo per facilitar les contractacions» i fer-ho extensiu a d’altres sectors com ara el turisme, que també està afectat per aquesta problemàtica. Igualment, el cap de llista liberal per Sant Julià de Lòria va reivindicar l’important paper que la pagesia té a la parròquia i va destacar l’emprenedoria dels membres del col·lectiu, com ara els que han impulsat la producció de vi i mel. En aquest sentit, Majoral va afirmar que «dedicarem més esforços a la comercialització de productes i ajudarem a la diversificació».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT