PUBLICITAT

La Massana

Saboya defensa el referèndum d’associació amb Europa

El ministre d’Afers Exteriors anuncia el calendari oficial de negociacions per tancar un CDI amb Portugal

Per JOSEP ROMERO

Gilbert Saboya, acompanyat pels candidats territorials de la Massana, Olga Gelabert i David Montané, ahir.
Gilbert Saboya, acompanyat pels candidats territorials de la Massana, Olga Gelabert i David Montané, ahir. | Tony Lara
El número 1 de la candidatura territorial de DA per Sant Julià, Gilbert Saboya, va ratificar ahir la voluntat dels demòcrates de convocar a la ciutadania per tal que es pronuncií sobre l’eventual tractat amb la UE per associar-se amb Europa. D’aquesta manera va respondre al Partit Socialdemòcrata que es va manifestar contrari a aquesta convocatòria. Per a Saboya els ciutadans no entendrien un altre escenari possible i es va preguntar sobre «quins arguments els hi poden donar perquè no se celebri».
En aquesta mateixa línia  va defensar l’aval del futur text per part dels ciutadans per la seva transcendència que «mereix el posicionament del poble andorrà». En aquest sentit creu necessari realitzar «una tasca pedagògica i explicativa» que permeti entendre que «no podem viure al marge d’Europa» donat que és una oportunitat que «hem d’aprofitar». Si els demòcrates tornen a governar, va dir, «es crearà un equip negociador semblant als actuals que han començat a treballar a San Marino i Mònaco». També va recordar que l’acord d’associació representa una oportunitat per assegurar «l’accés dels nostres joves al mercat educatiu i de treball europeu i , alhora, de les nostres empreses al mercat de béns i serveis» ja que ha quedat demostrat que el Principat té «prou capacitat administrativa».
Un bon mirall on reflectir-se, va assegurar Saboya, és l’estat de Liechtenstein que confirma que «Europa té en compte les peculiaritats d’aquells petits països que formen part de l’espai econòmic europeu». Va recordar que la Unió Europea no té competència fiscal per apujar els impostos andorrans. I en aquest sentit, va manifestar que «cal combatre el discurs de la por» ja que el futur tractat mantindrà les especificitats del país com ara l’acord duaner que regula els productes agrícoles i el sistema migratori de quotes. 
 
CDI AMB PORTUGAL molt aviat/ Saboya també va anunciar que entre els dies 25 al 27 de febrer començarà la primera ronda oficial de negociacions a Lisboa per tal d’arribar a un acord que faci possible  tancar un Conveni de No doble Imposició, CDI, semblant al signat amb França i Espanya. Les converses tindran continuat, segons el calendari establert entre ambdos governs, durant les dues primers setmanes del mes de maig. El ministre d’Afers Exteriors en funcions va indicar que la voluntat es signar-ho al juny. Com va passar en els CDI anteriors, el de l’estat lusità, serà rubricat durant la visita ja confirmada que realitzarà al Principat el primer ministre, Pedro Passos Coelho. 
 
TURISME/ D’altra banda, Saboya va explicar que els demòcrates tenen com a objectiu a nivell turístic tornar als 9 milions de visitants a l’any, i aconseguir un increment de les pernoctacions d’un 2,2%. En concret el que es pretén és millorar l’oferta centrada en la neu durant l’hivern i, a l’estiu, potenciar els esdeveniments esportius i culturals obrint, alhora, nous mercats. 

 
DA subvencionarà els cuidadors a domicili de la gent gran 

El  número 2 de la llista territorial de DA per Escaldes-Engordany, Vicenç Mateu, va anunciar que la formació taronja té previst presentar una iniciativa per tal de potenciar l’atenció domiciliària i poder descongestionar l’actual centre sociosanitari del Cedre. En concret la proposta recull una política de subvencions públiques en forma d’ajudes que rebrien els cuidadors principals de les persones de la tercera edat, ja siguin familiars o persones alienes a la mateixa família. 
Mateu va indicar que encara no s’ha quantificat econòmicament l’impacte de la seva implementació «tot i que hi hauran els diners necessaris perquè l’esforç ha d’existir». 
Per la seva part, Miquel Aleix que encapçala la llista escaldenca va sortir al pas de les acusacions de l’oposició sobre la manca de polítiques socials de la seva formació, tot afirmant que «DA sempre ha tingut una sensibilitat social molt arrelada dins del partit». També en un altre punt del programa destaca fer un seguiment individualitzat a cada aturat amb 8 mesos sense feina que inclogui la formació ocupacional en els casos que calguin. 
 
TERRITORIALS/ D’altra banda, el candidat massanenc de DA, David Montané, es va mostra convençut de la necessitat d’accedir al mercat interior europeu. A més, va declarar que l’obertura econòmica es va revertir  amb «la inversió de més de 260 milions d’euros, dels quals 60 ja s’han executat amb la creació de 420 nous llocs de treball». Una obertura que també va arribar a la Massana. Montané va oposar com exemples el cas de dos empreses, una que es dedica la construcció d’ambulàncies i, un altra que fabrica peces per a torns. 
A Andorra la Vella, els candidats de la llista parroquial de DA i Cd’I, Jordi Cinca i Rosa Ferrer, es van reunir amb l’Associació de comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella per trobar la manera de potenciar el comerç de la zona alta de l’avinguda Meritxell. A més aposten per elaborar un pla integral que ofereixi una oferta comercial i cultural de qualitat i el manteniment de les nits temàtiques. Cinca va subratllar que «a partir d’ara caldrà sumar esforços per potenciar la zona alta i dur a terme alguns canvis legislatius per tenir una millor senyalització de l’avinguda i més visitants». H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT