PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Política per punts, xifres i poc diàleg

Els representants dels quatre partits a Ordino celebren el primer dels debats territorials, marcat per les intervencions llegides i la poca interacció entre els polítics de les quatre formacions

Per IMAR MARTÍNEZ

Els quatre representants durant el debat territorial d'Ordino, ahir.
Els quatre representants durant el debat territorial d'Ordino, ahir. | Emilio Prenas
El primer dels debats territorials –si se’l pot considerar debat– que organitzava ATV es va estrenar amb els representants dels quatre partits polítics per la parròquia d’Ordino. De diàleg poc, i no pas per culpa de la bona feina del periodista, sinó més aviat per la necessitat constant de seguir els punts que tenien ben plasmats: alguns a mà, d’altres a ordinador i els més moderns en tauleta tàctil. Es notava que per als membres de les formacions polítiques era important no saltar-se’n cap, encara que les intervencions no tinguessin a veure les unes amb les altres.

El debat va començar amb una introducció de cadascun dels polítics: Feli Gallardo d’SDP, Antoni Riba de Ld’A, Antoni Fillet de DA i Víctor Iriarte de la coalició formada pel PS+Verds+IC+Independents. El primer en presentar-se, Iriarte, va demanar un canvi pel país i va marcar territori recordant que, segons ell, són l’«única alternativa progressista del Principat», llançant la primera pedra a la teulada d’SDP. Per la seva part, Gallardo va centrar-se més en remarcar la defensa de l’obertura a Europa, tot i que no va passar per alt les paraules d’Iriarte i va definir el seu partit també de «progressista». Fillet va seguir el discurs de «projecte continuista» que DA ha instaurat com a leitmotiv de la gran majoria de les seves intervencions. Per últim, Riba es va centrar més en Ld’A i en la «confiança» que li transmet el seu equip, tot i que no es va oblidar de DA a l’hora de considerar que va acceptar la proposta perquè cal un canvi «per assegurar un futur esperançador per als nostre fills».

El primer bloc, sobre economia i inversions exteriors, començava amb les posicions de cada partit que ja han donat a conèixer en els darrers dies sobre el tema. Cadascun exposant les seves propostes –sense entrar massa al detall– i aprofitant per carregar contra la resta.

Tot i que els atacs eren en general, cada polític es centrava especialment en el seu rival directe: Junts i SDP s’intercanviaven retrets sobretot per polítiques més socials i intentant demostrar qui té les propostes més progressistes, i Ld’A i DA recordant el passat, el més proper els primers i el llunyà els segons, amb un ball de xifres sobre atur i inversions. En línies generals, Gallardo insistia en l’emprenedoria i les noves possibilitats; Riba en què «durant els darrers quatre anys s’ha legislat massa», en la importància d’invertir, i en què l’IRPF està «copiat d’un model veí» i que, per tant, no té en compte les especificitats del Principat; Iriarte en la lluita contra l’atur, la crítica a les «inversions faraòniques» i considerant que l’IRPF no és «ni just ni progressiu»; i per últim Fillet, destacant els acords arribats en els darrers mesos amb Europa, l’apropament a l’equilibri pressupostari i, com no, les «polítiques continuistes».

Sobre Ordino es va sentir una enumeració infinita de promeses i, curiosament, en la majoria estaven d’acord els quatre representants. Això sí, sembla que cal tenir-ho tot escrit per saber què cal a la parròquia que defensen i al partit que representen.
PUBLICITAT
PUBLICITAT