PUBLICITAT

La Massana

DA aposta pel seguiment individual dels aturats de més de 50 anys

Els demòcrates volen crear una finestra única d’atenció social

Per JOSEP ROMERO

Saboya, Puig i Baró davant l’edifici de l’antic Hotel Glòria de Sant Julià de Lòria, ahir.
Saboya, Puig i Baró davant l’edifici de l’antic Hotel Glòria de Sant Julià de Lòria, ahir. | TONY LARA
Els treballadors desocupats que portin més de vuit mesos inscrits al Servei d’Ocupació i no trobin feina rebran un seguiment individualitzat  perquè es puguin inserir de nou en el mercat laboral. Aquesta és una de las proposta que Demòcrates per Andorra porta en el seu programa de polítiques actives de foment de l’ocupació per evitar la cronificació de l’atur. 
 
Segons va explicar el número dos de la candidatura territorial per Escaldes-Engordany, Vicenç Mateu, de moment no es plantegen la possibilitat d’implementar una assegurança de desocupació contributiva fins que el context econòmic sigui més favorable i s’arribin a crear més llocs de treball. 
 
La iniciativa dels demòcrates planteja en concret que els treballadors que estiguin a l’atur passin a integrar un itinerari personalitzat amb «l’objectiu de detectar els motius de les dificultats per reinserir-se al mercat de treball i cercar les solucions corresponents». 
 
Alhora es volen crear programes específics per fomentar la contractació als sectors del comerç, i de l’hosteleria i la restauració. La formació ocupacional estaria destinada específicament als majors de 50 anys. La formació taronja plantejarà també que les competències en matèria d’ocupació i de formació professional, que depenen actualment dels Ministeris de Justícia i Interior i d’Educació i Joventut, passin a estar adscrites en un mateix departament o, almenys, en un mateix ministeri. 
 
La cap de llista parroquial de la Massana, Olga Gelabert, va explicar que el 2014 es va tancar amb una xifra de desocupats al voltant d’unes 600 persones, un 30% menys respecte el 2013 «la més baixa des de l’inici de la legislatura». 
Per la seva part, la candidata parroquial de Sant Julià de Lòria, Carol Puig, va recordar que durant els 4 anys de DA «s’ha augmentat considerablement la inversió en polítiques socials arribant a més de 20 milions d’euros». A més va detallar que d’aquesta partida, 2,7 milions d’euros van ser destinats a «polítiques d’ocupació que han revertit en la creació de més de 400 nous llocs de treball». 
 
Puig va assegurar que els demòcrates seguiran invertint en polítiques de benestar. Va posar com exemple que l’executiu va destinar 1 milió d’euros per rehabilitar l’antic Hotel Glòria per instal·lar-hi un punt jove i un casal per als jubilats que permetrà la convivència entre generacions. 
 
En el mateix edifici anirà un centre d’atenció primària amb una aportació governamental de 300.000 euros.
 
Finestra única / D’altra banda, DA aposta per l’establiment d’una finestra única per demanar les ajudes socials perquè, segons Mateu, siguin «àgils i simples». Amb el corresponent creuament de dades es permetria, d’aquesta manera, «distribuir més equitativament les ajudes i ajustar-les millor a les necessitats dels sol·licitants». 
 
El segon de la llista escaldenca va indicar que «l’Estat ha de fer l’esforç que sigui necessari per garantir la cohesió social per evitar que puguin haver persones que quedin excloses socialment». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT