PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Fiscalia sol·licita entre 6 mesos i 11 anys de presó per als imputats en el 'cas Dalton'

Les multes imposades oscil·len entre els 500 i els 15.000 euros

Per Marisa da Costa

La majoria dels imputats seuen davant del Tribunal, durant la vista oral al Centre de Congressos.
La majoria dels imputats seuen davant del Tribunal, durant la vista oral al Centre de Congressos. | Tony Lara
El judici per l’operació Dalton es va reprendre ahir després d’una dotzena de dies d’aturada. En aquesta ocasió, l’escenari va traslladar-se des del Centre de Congressos d’Andorra la Vella habilitat per encabir el gran nombre de persones que havien d’acudir a la vista oral que va transcòrrer durant la setmana del 2 al 6 de febrer, a la tercera sala de la Seu de la Justícia.

La jornada d’ahir va estar per complet dedicada a l’exposició de les conclusions extretes sobre cadascun dels 28 acusats per part del Ministeri Fiscal encarregat de conduir el cas, qui va sol·licitar condemnes d’entre sis mesos fins a 11 anys de presó i el pagament de penalitzacions econòmiques que oscil·len entre els 500 i els 15.000 euros.

Durant el transcurs de la sessió, el magistrat va exposar un per un i amb tota mena de detalls, els factors que considera provatius dels delictes, basats sobretot en les intervencions telefòniques, així com també va emetre la sol·licitud de les penes que considera pertinents i ajustades als delictes –majors, menors i elements agreujants– que va anar desgranant un per un.

Les accions il·legítimes de què s’acusa a la trentena d’implicats passen des del delicte menor per consum continuat de productes estupefaents, fins a delictes majors contra la salut pública o per associació il·lícita entre els traficants.

El fiscal va anar posant en coneixement dels presents a la sala, a més dels actes criminals dels que s’acusa als processats, sobre aspectes com el nombre de persones a qui presumptament haurien cedit la droga, les seves característiques i la quantitat del producte de què es va fer entrega, el preu sota el qual es venia, el lloc on es lliurava així com el període de temps dedicat a la distribució. Factors com el cost dels productes, que en aquest cas estava estipulat entre els 48, els 50 o els 60 euros per gram de cocaïna, depenent de si es venia en gran quantitat i per a consum propi o per a la revenda, i els 30 euros el xivato, com la realització de l’intercanvi a l’interior o exterior d’un local d’oci o bé la quantia de compra-venda són determinants a l’hora de decidir i justificar les penes sol·licitades.

Les condemnes sol·licitades varien substancialment en funció de la implicació com a consumidors, com a traficants o als que, a més, se’ls suma l’acusació per cultivar, per haver amenaçat amb ànim d’avançar el cobrament, la venda a menors o haver violat una expulsió del país, entre altres.

Penes sol·licitades pel fiscal/ L’acusació particular va mentenir l’ordre seguit durant els interrogatoris. La primera en escoltar la condemna que li podria caure va ser la noia de 29 anys qui va confessar els delictes de que se l’acusa i que consisteixen en haver importat a Andorra cocaïna, haixix i MDMA i distribuir-los entre nombroses persones. La seva és la pena més elevada. El fiscal demana per a ella un total d’11 anys de presó ferma que hauria de completar amb el pagaent de 15.000 euros de multa imposada pels delictes majors de tràfic d’estupefaents i, per tant contra la salut pública així com per associació il·lícita.

Les penes per als distribuidors a nivell local van dels vuit anys pel delicte contra la salut pública de tràfic de droga, als que s’han de sumar penalitzacions econòmiques de 12.000 euros. Tots plegats serien, un cop finalitzat l’encarcerament, expulsats definitvament del país. Finalment, en cas que el Tribunal fallés en favor de la fiscalia, els imputats haurien de córrer amb el cost de les despeses judicials causades durant el procés i se’ls decomissarien els telèfons mòbils i diners incautats durant les intervencions policials.

Pel que fa als acusats d’adquirir droga i de ser consumidors habituals, les penes ronden des dels 6 mesos fins als tres anys de presó, en alguns dels casos condicional. Pel que fa a les multes, van des dels 500 fins als 3.000 euros.

La reunió per a l’exposició de les conclusions continua avui des de les 10 del matí, en què el torn de paraula recau en aquesta ocasió sobre els magistrats de la defensa dels 28 imputats i el President anunciarà la data en què el Tribunal dictarà, finalment, el seu veredicte. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT