PUBLICITAT

Andorra la Vella

Junts és l'única formació que aposta per promocionar la llengua

La coalició progressista proposa destinar el 2% del pressupost general a cultura

Per IMAR MARTÍNEZ

Vela, acompanyada de López i Cartes, intervenint durant la reunió amb l’Associació de Fallaires, ahir.
Vela, acompanyada de López i Cartes, intervenint durant la reunió amb l’Associació de Fallaires, ahir. | TONY LARA
El líder de la coalició progressista formada pel PS, els Verds, Iniciativa Ciutadana i Independents, Pere López, es va reunir ahir amb un grup de representants de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella. El candidat va estar acompanyat de la número u a Escaldes-Engordany, Susanna Vela, i del número dos de la capital, Jan Cartes. Posteriorment els tres membres de la formació van presentar vàries de les propostes culturals del seu programa. Entre elles destaca la voluntat de promocionar la llengua catalana, un aspecte en el que cap de la resta de partits polítics hi aprofundeix tot i ser la llengua oficial del país. 
 
López va recordar que la cultura i el patrimoni cultural han de ser «un dels pilars fonamentals» en els quals basen el seu programa, perquè «és un tema important d’identitat nacional i cohesió». 
 
Promoció del català / Entre les propostes de la coalició liderada pel PS, hi ha un apartat destinat a la promoció de l’ús social de la llengua. Cartes va afirmar que l’objectiu és crear un Departament de Polític Lingüística «de veritat» i «d’àmbit transversal». És a dir, que englobi «tots els serveis que actualment es troben en una situació dispersa i poc coordinada a causa de la seva dependència de ministeris diferents».  D’aquesta forma es pretén donar a aquests serveis «un millor rendiment, oficialitat, significació, visibilitat i empenta pressupostària». A més, Cartes va afegir que no caldria fer una inversió perquè «els recursos humans ja els tenim, només cal fer una reubicació del personal». 
 
La missió del departament seria la de liderar la política lingüística del Govern i «esdevenir l’únic interlocutor vàlid dins i fora d’Andorra en qüestions sociolingüístiques i lingüístiques, amb totes les eines necessàries al seu abast». Per últim, i segons s’exposa en el programa electoral de la formació, també serà el responsable de «vetllar i fer complir la legislació sobre l’ús de la llengua en les empreses privades i a l’Administració pública. 
 
Propostes concretes / Durant la darrera legislatura la distància mínima a la qual es pot construir al voltant del patrimoni cultura s’ha reduït dels 100 als 20 metres, una mesura que va generar polèmica i la crítica del PS. Per aquest motiu la primera de les propostes concretes que va destacar Vela va ser la de modificar la Llei de patrimoni per «garantir la conservació dels béns d’interès cultural i el seus entorns». 
 
Un altre dels aspectes que volen potenciar és que els ciutadans siguin conscients del patrimoni històric i cultural del país, tant entre els estudiants com per a la resta de població. Per aquest motiu Junts vol definir una política en gestió patrimonial, per «garantir l’estudi, la conservació i la promoció del llegat patrimonial material i immaterial». A més, per als joves Vela va afegir que s’impulsaran programes pedagògics «de sensibilització del patrimoni a les escoles».
 
Per últim, en relació a la posada en valor de la identitat, la coalició liderada pel PS vol impulsar els ajuts a la protecció del patrimoni cultural de propietat privada però que té un interès públic per garantir-ne la conservació i la promoció. 
 
Vela i Cartes van introduir altres propostes com la redacció i aplicació d’un «pla veritable de gestió de la Vall del Madriu», la cració d’un pla de dinamització de la xarxa museística del país que aniria relacionat amb un increment de la col·laboració entre el ministeri de Turisme i el de Cultura i Educació o la posada en marxa del Consell Nacional de la Cultura i les Arts com a «òrgan orientador de l’acció de Govern respecte de qüestions culturals». 
 
Més pressupost / Actualment es destina l’1,3% del pressupost total del Govern. Per sufragar totes aquestes novetats, el compromís de Junts és augmentar progressivament el pressupost del ministeri de Cultura fins arribar al 2%. A més, es proposa també una modificació del marc fiscal que permeti afavorir l’aplicació de deduccions fiscals –també per a autors– amb l’objectiu d’incentivar el mecenatge i el patrocini cultural. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT