PUBLICITAT

Andorra la Vella

Ld’A impulsarà les ajudes a les famílies amb padrins a càrrec

La formació vol assegurar i equilibrar les pensions però l’increment dependrà de la CASS

Per Marisa da Costa

Ferran Costa i Jordi Gallardo, compartint un tango amb dues de les compareixents al ball.
Ferran Costa i Jordi Gallardo, compartint un tango amb dues de les compareixents al ball. | Tony Lara
Els padrins de la capital van copsar l’agenda del novè dia de campanya dels Liberals d’Andorra (Ld’A), que ahir van reservar la pràctica totalitat de la jornada a l’exposició de les seves respostes a les preocupacions i dubtes que el mateix col·lectiu es va encarregar de traslladar-los durant un dinar i en el posterior ball de tarda per donar una empenta a la digestió.

El número dos de la llista nacional, Jordi Gallardo, va aprofitar un moment de recès de la gresca per traslladar a la gent gran les propostes del partit que els afecten de manera més directa i que es bifurquen en l’assistència a persones dependents per una banda i, per l’altra, en les seves pensions.

La dotació econòmica un cop finalitzada la carrera professional és la principal preocupació dels padrins. En aquest sentit, Gallardo va situar la línia de meta en «assegurar les percepcions per jubilació i topar les que actualment són més altes per tal de dotar de més recursos a aquells a qui els costa arribar a final de mes». Amb això, se cerca equilibrar les pensions per jubilació entre aquesta part de la societat, a més de garantir-ne la independència. Pel que fa a la fixació d’un salari mínim o a l’increment del mateix, va asseverar « no poder posar un llindar de pensió mínima perquè no podem donar una xifra» certera sense realitzar els estudis pertinents; «no volem tenir les anàlisis a la mà i veure que no podem acomplir la promesa», va assegurar. El primer candidat de la circumscripció, Salustia Chato, va corroborar aquests propòsits durant l’àpat amb els padrins afirmant que Ld’A «vol un sistema sostenible de les pensions de jubilació sense necessitat d’aplicar cap mesura retrospectiva però modificant l’actual llei de la CASS».

La segona de les propostes puntals dels liberals pel que fa als padrins resideix en la inclusió de les persones grans i dependents en els requisits per obtenir el carnet de família nombrosa. El partit vol impulsar ajudes encarades a les famílies amb persones al seu càrrec, no només a través de subvencions, sinó amb suport psicològic, amb la formació dels cuidadors i, entre altres, la millora de l’atenció a domicili per tal que les famílies «tinguin un moment de respir».

Tot i no ser un dels mals de cap del col·lectiu de gent gran, durant el berenar es va parlar de l’empresa d’un «projecte intergeneracional». Amb aquest pla, es vol incentivar la interacció de joves i grans per tal de traure profit dels «coneixements i experiències». Es tracta, no només de que els padrins comparteixin experiència professional sinó també de caràcter més humà», sobretot amb la gent jove que comença a treballar o que emprén un projecte.

Abandonant el posat seriós, va comunicar als homes de la sala que, entre les demandes que li havien arribat, una de les que més se li havia repetit era la de treure les dames a la pista de ball.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT