PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els demòcrates descarten un increment dels impostos

Cinca tanca la porta en els propers 4 anys a la creació de nous tributs

Per JOSEP ROMERO

El candidat per la llista nacional, Marc Ballestà, amb la cap de cartell d’Encamp, Maria Martisella, ahir.
El candidat per la llista nacional, Marc Ballestà, amb la cap de cartell d’Encamp, Maria Martisella, ahir. | Emilio Prenas
Demòcrates per Andorra es compromet a no pujar la fiscalitat en la propera legislatura després de les importants reformes introduïdes en aquests últims anys i que han tingut com a punt fort l’obertura econòmica que ha permès començar a atraure inversió estrangera. Tota aquesta petita revolució, amb la introducció d’un nou marc fiscal, ha fixat les bases perquè Andorra es posicioni davant d’una Unió Europea cada vegada més exigent en el terreny de la transparència. 
Fets bona part dels deures i establerts els fonaments del nou edifici ara «cal ser capaços de funcionar amb els impostos actuals», va indicar el cap de cartell de la territorial per Andorra la Vella, Jordi Cinca, que, alhora, va descartar la creació de nous tributs de cara a la nova legislatura que començarà un cop se celebrin les eleccions generals de diumenge vinent. El ministre de Finances en funcions va anar més enllà tot assegurant que «hem tancant la porta a l’espiral de pujada d’impostos». Un nou escenari que era necessari configurar en clau interna per «poder tirar endavant els pressupostos generals que ens permetran mantenir l’estat del benestar» i a nivell exterior «per aconseguir l’homologació internacional». 
 
Per la seva part, la candidata de la capital, Rosa Ferrer va dir que cal fer «un esforç per pagar impostos» perquè d’aquesta manera «no hi hagi ningú que es quedi fora del sistema». 
En aquest mateix sentit, Cinca va defensar la nova llei de la seguretat social amb la introducció de l’obligació que, com a mínim, hi hagi 1.000 milions d’euros de provisió al fons de la pensions per poder garantir el sistema públic. Tot i així va assegurar que serà inevitable una pujada de les cotitzacions quan millori la situació econòmica general del país per mantenir la sostenibilitat present i futura de les pensions. El candidat demòcrata va explicar que «on no arribi la CASS ha d’arribar l’Estat» i, per tant, «s’han pres les mesures que calien per garantir tant les prestacions actuals com les de les  noves generacions». 
 
Per a Cinca, tot i que han quedat ben encaminats temes com ara la fiscalitat o la funció pública, «el conjunt de la ciutadania encara no ha percebut aquests primers indicadors de la reactivació econòmica». Tot i així va assenyalar que «actualment tenim un país més preparat per enganxar-se al tren de la recuperació». Va afegir que «a mesura que el món occidental comenci a sortir de la crisi, Andorra no és quedarà fora» perquè ha fet una gran part del que Europa demanava.

Comerç i noves tecnologies 

D’altra banda, DA segueix apostant per la diversificació de l’oferta comercial i per incorporar nous elements de competitivitat com potser el comerç electrònic i l’aplicació de les noves tecnologies en el sector. Així per exemple defenen l’entrada al sistema Paypal que permetrà el comerç online vendre per exemple a Amazon. El candidat de la llista nacional, Marc Ballestà, va anunciar que «actualment hi ha negociacions amb els bancs per tal que puguin operar dins del país». Un acord que «està a punt de tancar-se», va concloure.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT