PUBLICITAT

Andorra la Vella

López es compromet a portar al Consell les iniciatives populars

La coalició celebra un dels darrers actes amb la majoria dels candidats nacionals i parroquials

Per IMAR MARTÍNEZ

Els membres de la coalició progressista amb una pancarta davant de la Casa de la Vall d’Andorra la Vella, ahir.
Els membres de la coalició progressista amb una pancarta davant de la Casa de la Vall d’Andorra la Vella, ahir. | TONY LARA
El final de la campanya electoral s’apropa, i la coalició progressista formada pel PS, els Verds, Iniciativa Ciutadana i Independents va reunir ahir a la majoria dels candidats tant nacionals com parroquials per desplegar una pancarta davant de la Casa de la Vall d’Andorra la Vella i donar-se ànims els uns als altres abans del decisiu 1 de març. El candidat de la formació, Pere López, va aprofitar per recordar les seves propostes per promoure la participació ciutadana i es va comprometre a portar al Consell General les iniciatives populars que tinguin una nombre importants d’adherits. 
 
Participació ciutadana / El candidat de la coalició progressista va afirmar que dins del seu programa electoral un dels punts més importants són els mecanismes per a promoure la participació ciutadana, i que han comptat processos participatius per fer-lo. A més, López va recordar que és l’única formació que va celebrar unes eleccions primàries obertes per decidir el candidat. 
 
El líder de la coalició creu que «la població té ganes de participar en la política, de ser escoltats i de sentir-se útil». López va confirmar que Junts apostarà per les consultes vinculants «pels temes més importants». 
 
Sobre la possibilitat de que les recollides de firmes arribin al Consell General, López va admetre que des d’un partit polític «no s’han de promoure», però es va comprometre a «recollir-les i facilitar-ne l’impuls». En aquest sentit, López va posar l’exemple dels matrimonis civils per a tothom, una proposta «que després de la recollida de signatures, va ser el grup parlamentari socialdemòcrata qui ho va transformar en proposta legislativa».
 
 En el cas dels temes importants s’hi inclou l’acord d’associació amb la Unió Europea. Des de la coalició van confirmar que són partidaris de realitzar un referèndum vinculant en aquest sentit, però «abans cal que els ciutadans disposin de tota la informació al respecte i que es decideixi coneixent els beneficis i els riscs reals que suposa per Andorra». Per tant «cal fer un dossier previ» on es recullin tots els aspectes i «la gent pugui votar sent conscient del que vota». De moment la formació no preveu cap llei de consultes populars.
 
Les taules de treball / Després de la insistència de López en crear taules de treball per arribar a decisions conjuntes amb els actors implicats en cada tema polític, l’actual cap de govern en funcions, Toni Martí, va ironitzar fa una setmana considerant que «amb tantes taules només donarem feina als fusters». 
El candidat de la coalició progressista va prendre’s amb humor la crítica, i va afirmar que «mostra clarament quines són les formes de fer política». «Hi ha aquells que no ho creuen necessari, tal i com han demostrat al llarg de la legislatura, que prefereixen una acció de govern menys participativa en la que decideixen pràcticament en solitari les qüestions. És una forma diferent de fer política a la nostra, però igual de legítima», va sentenciar López acompanyat de gran part del seu equip. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT