PUBLICITAT

Encamp

UP+DA guanya una batalla ajustada contra PS i liberals

El número de votants disminueix en un 10% respecte als comicis del 2011

Per EL PERIÒDIC

Pla general del Comú d’Encamp, ahir a la tarda en ple moviment electoral poc abans de tancar-se les urnes.
Pla general del Comú d’Encamp, ahir a la tarda en ple moviment electoral poc abans de tancar-se les urnes. | Emilio Prenas
Les eleccions del 1-M a Encamp deixen entreveure una continuïtat en el poder, ja que si al 2011 Carles Enseñat va obtenir una victòria històrica que trencava amb una dècada de domini del PS, en aquest 2015 el propi mestre ha passat a ser alumne i s’ha presentat com a segon de Maria Martisella i Demòcrates per Andorra ha tornat a ser la candidatura vencedora. Aquesta vegada, però, han aparegut dues forces noves i el pastís s’ha repartit de manera més equitativa: si fa quatre anys UP+DA es feien amb el 63,35% de vots i el PS el 36,65%, aquesta vegada ha correspost el 37,49% (745), per un 30,44% (605) el PS+Verds+IC+I (477), a més d’un 8,05% per a Socialdemocràcia i Progrés (160) i un 24% per als Liberals+Independents (477).
Preocupa, com així manifestaria David Ríos després dels resultats, l’extensió. Només ha votat un 64,64% de la població, és a dir, que d’un total de 3.374 electors s’han registrat 2.180 vots escrutats dels quals 1.987 van ser vàlids i 151, en blanc. Això suposa un 10% menys que en les darreres eleccions. Més gent, menys activitat a les urnes.

Les reaccions dels quatre líders polítics de la parròquia van estar en una línia moderada. Res d’eufòries amb el triomf ni de decepcions amb la derrota. Tots van versionar lectures de felicitació i autocrítica.

«PENSAVA QUE SERIA MÉS IGUALATt» / La líder de la candidatura guanyadora, Maria Martisella, es va mostrar satisfeta a mitges. D’una banda va parlar d’un balanç «positiu» a nivell parroquial. «El ciutadà ha entès el nostre projecte». Però també va treure pit en assegurar que el resultat final és millor de l’esperat: «Penso que d’entrada, semblava que la votació seria molt igualada, però al final crec que la diferència és prou ampla». A nivell nacional, però, va reconèixer que l’hagués agradat «un millor resultat». Accepta, però, que la societat és la que decideix i que el percentatge obtingut «ja està bé».

«UN SUPORT QUE ENS ANIMA A SEGUIR» / El primer espasa de PS+Verds+IC+I, David Ríos, va opinar que a nivell parroquial ha obtingut un «molt» bon resultat: «Llàstima que no hem guanyat, però en tot cas hem de felicitat als guanyadors i estar agraïts per tota la gent que ha confiat en nosaltres. Hem tingut un suport molt ampli que ens satisfà i ens anima a continuar treballant». A nivell nacional, però, Ríos no va dubtar a fer autocrítica: «Comptàvem que ens aniria millor; tot i que és massa precipitat per assegurar res, crec que l’extensió [percentatge baix de vots amb una mica menys d’un 65% pel 74,6 de fa quatre anys] ha sigut baixa. Hem d’entonar tots els partits el mea culpa perquè no hem sabut captar aquests vots.

RESIGNAT A L’EVIDÈNCIA / El número u dels liberals, Valentí Martí, va reconèixer l’evidència en els comicis: «La tendència és clara; només ens queda felicitar els contrincants, i sobretot desitjar-los que tinguin molts encerts pel bé de país». Així mateix, ahir se li va demanar per les eleccions Comunals del desembre i el va fugir de donar una opinió al respecte: «Ara no estic per les Comunals, ja tocarà fer la reflexió que toqui en el seu moment».

«M'HA FALTAT EXPERIÈNCIA» / Per últim, la líder de Socialdemocràcia i Progrés, Rita Sirkia, creu que el del seu partit ha estat enriquidor, amb algunes objeccions: «Primer s’ha de felicitar a DA, espero que facin gran feina i que escoltin a la resta dels consellers». Amb tot, Sirkia creu que no tenir més votants es deu a la seva condició de novell: «Volem agrair la confiança de la gent que ens ha votat i només vull lamentar la meva falta d’experiència. Potser m’ha faltat defensar bé el nostre programa ja que amb la gent que hem parlat hem vist que no estava contenta amb DA, però a les urnes no s’ha reflectit de la manera que ho palpàvem. Per això personalment jo m’esperava més vots, però ho he fet el millor que he pogut. No sé si en un futur voldré tornar a presentar-me però la veritat és que l’experiència ha valgut molt la pena».

A nivell nacional, Sirkia també va mostrar-se contenta a mitges: «Tenir dos consellers, que ja està bé tot i que voldríem tres. A nivell nacional, però, almenys podem tenir representació».
PUBLICITAT
PUBLICITAT