Vitòria

Amb la soga al coll

Vencen Fuenlabrada, Manresa i Guipúscoa i hi ha quàdruple empat en la cua de la classificació

Per EL PERIÒDIC

Betinho fa un tap a Iverson en el segon quart del Laboral Kutxa-MoraBanc, dissabte al Buesa Arena. | Igor Martín / ACB PHOTO
Un «nefast» tercer quart, com així definiria Joan Peñarroya, va causar la dissetena del BC MoraBanc Andorra en el fortí d’un Fernando Buesa Arena que no veu una derrota del Laboral Kutxa Baskònia des de l’11 d’octubre passat. Com ja se sabia, passés el que passés l’equip tricolor no entraria de nou en zona de descens en haver-hi un enfrontament directe entre Fuenlabrada i Sevilla. Van guanyar els madrilenys i ara tots tres equips tenen el mateix bagatge, amb els de Casimiro com a nou inquil·lins de la zona vermella i cuers, juntament amb un Manresa que ahir es va imposar sorprenentment al líder Unicaja. La situació és d’infart a la part baixa: hi ha quàdruple empat. Tothom està amb la soga al coll. I Guipúscoa està dos triomfs per sobre.

La derrota del MoraBanc en una pista d’Eurolliga que, per exemple dimecres va visitar el CSKA de Moscou, era previsible, però no tant pel que va passar. I és que el conjunt tricolor va arribar al descans per davant en l’electrònic i amb la sensació de què tenia el partit de la seva mà. La punteria de Causeur va sostenir un Laboral Kutxa visiblement desgastat i amb manca de ritme davant MoraBanc endreçat, amb les idees clares que sempre replicava. La consigna era buscar la pintura, allà on Bogris pot lluir-se, els tirs de llarga distància de Bogdanovic o la imprevisibilitat d’Stojanovski. El macedoni va caçar un rebot i va tirar sobre la botzina per tancar el primer periode per davant (21-22).

La pintura, però, estava sent el lloc més còmode per atacar i amb Jawai de protagonista, autor de cinc punts seguits. Tot i així, no hi havia manera de distanciar-se del Laboral Kutxa (del 21-25 al 29-29) i els tiradors tricolors van començar a abusar dels triples. Aquest estava sent el punt feble, amb un 1 encert de 7, i va evitar obrir un forat important. El Laboral Kutxa seguia a mig gas i se la jugava sempre amb individualitats, moltes d’elles buscant opcions de tir còmodes en la zona de pick and roll per atacar des del triple. Com en una acció completada per Bertans, que suposava el 6 d’11 per als locals i que posava els d’Ibon Navarro per davant, 32-29 (minut 16).

Els tres últims minuts abans del descans, però, van ser tot un espectacle tricolor. Betinho va aixecar paraules d’admiració amb un super tap a Hansbrough quan anava a esmaixar i, poc després, per volar i rebentar l’anella rival forçant un 2+1. Bogris va aportar un gra de sorra més que el confirmava com el millor jugador fins llavors  ­-9 punts, 3 rebots, 3 recuperacions, 1 assistència i 14 de valoració­- i com a cirereta del pastís, Schreiner en desequilibri va endollar un últim triple que deixava el lluminós en un 34-39.

DESCONNEXIÓ TOTAL / I va arribar la desconnexió total que va tirar per terra tota la feina feta i la que quedava per fer. La renda de cinc punts va volar en el primer minut del tercer quart. Una cistella de Tillie i dos tirs llures d’Iverson donaven pas al 38-39. Bogdanovic va replicar de tres sense èxit. 2 de 12 fins llavors. I va replicar San Emeterio també de tres. Dins. 7 de 15 per al Laboral Kutxa.

Fallava Stojanovski i a l’altra banda la ficava Causeur. 43-39 amb parcial de 9-0 en poc més de dos minuts i el MoraBanc que ja no buscava la pintura, no trobava la manera de veure cistella. Bogdanovic tornava a provar de tres i la pilota no va tocar ni anella. La rèplica, de Causeur, va ser endollar un altre triple. La moral dels andorrans anava minant-se a amb detalls com aquest. Navarro va aturar l’hemorràgia després de quatre minuts en blanc amb un tir que va entrar plorant però els locals van posar la pilota en joc ràpid i en un obrir i tancar d’ulls Tillie va tornar a posar els set punts de marge pel ming (48-41).

El MoraBanc, però, va entrar en bonus i els locals tampoc no van desaprofitar aquest factor, amb el qual van poder aconseguir un nou parcial de 10-0. San Emeterio va endollar dos, després Causeur, de nou Causeur, novament San Emeterio i fer acabar Adams. 56-43. En aquest quart, que va acabar amb un parcial de 29-11, els locals van cometre tres faltes i van anotar un 11 de 12 en tirs lliures mentre el MoraBanc, que no es va apropar a la línia de 4,60, en va cometre deu. El partit ja semblava trencat, amb els jugadors del MoraBanc matxacats psicològicament com va demostrar una errada en el tir de Green a metre i mig de la cistella o, ja en el quart periode amb dos tirs lliures fallats per Stojanovski.

En els últims deu minuts, la veritat és que els de Peñarroya van tenir unes quantes ocasions per ficar-se en el partit, però sempre topava amb la mateixa pedra: les errades en els triples que els visitants no paraven d’encertar. Betinho va fallar amb 63-50 i en la següent acció la va clavar Adams. Després seria Green amb 66-52 i Hansbrough feia pujar el 69-52. Quan Betinho sí que la va ficar per anotar el 69-60, Bertans va fer el mateix, Peñarroya va entrar en còlera protestant alguna acció del joc i va acabar descalificat. Tres tirs lliures per a San Emeterio, que no va fallar ni un, i banda. 75-60. Aquí va acabar el partit.