PUBLICITAT

Canillo

Un dur examen per guanyar-se les finals de la Copa del Món 2019

L’organització per a les vuit cites del circuit europeu de la setmana vinent serà clau pel sí a Grandvalira d’aquí a quatre anys

Per IVÁN MOURE

Mas, Cerqueda, Coma, Mandicó, Blanch, Tarré i Budzaku, ahir a la zona d’arribada de la pista l’Àliga.
Mas, Cerqueda, Coma, Mandicó, Blanch, Tarré i Budzaku, ahir a la zona d’arribada de la pista l’Àliga. | GRANDVALIRA
Grandvalira i la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), amb Andorra Turisme i Crèdit Andorrà com a patrocinadors principals, van fer ahir l’acte de presentació de les finals de la Copa d’Europa d’esquí alpí que hi ha previstes per a la setmana vinent, del 18 al 22 de març. Una cita per a la qual s’ha estat treballant a nivell organitzatiu des de principis de la temporada d’hivern perquè tot surti perfecte, exactament com li agrada a la Federació Internacional d’Esquí (FIS).

Amb la Copa del Món femenina del 2016 ja concedides a Soldeu, està a caure un duríssim examen que servirà perquè Grandvalira guanyi punts en la lluita per ser la seu també de les finals del circuit mundialista del 2019 en una demanda que va fer l’any passat en un congrés a Barcelona. La rendibilitat que està donant Andorra a la FIS és excel·lent però cada any que passa hi ha una prova de foc a superar a nivell organitzatiu que fins ara s’ha aprovat amb nota. «Després de com van anar les cites de l’any passat, gairebé ens han obligat a fer les finals de Copa d’Europa d’aquest any. Estan encantats. Això ja ens va bé i hem d’aprofitar-ho per omplir la bossa en el futur», va apuntar el president de la FAE, Albert Coma.

VUIT PROVES EN LLOC DE CINC / Si cinc proves ja eren moltes, vuit encara fa que aquest any l’examen apunti a ser extremadament complicat. Les contínues cancel·lacions en diferents seus del calendari europeu degut a la climatologia han fet que la FIS pensés en Andorra com a solució als seus problemes. Així doncs Grandvalira assumirà cinc finals i tres afegides d’altres estacions: un descens i dos súper gegants en categoria masculina i tres descensos, un eslàlom (combinada) i un súper gegant en categoria femenina.

PISTA «PERFECTA» / Quant a la pista, està «perfecta, ben compactada», tal i com va afirmar ahir Ton Naudi, encarregat dels serveis tècnics de l’organització. L’Àliga aguanta després de treballar «des del primer dia de nevades» i l’Écureuil d’Or –que es disputa en el mateix escenari, l’Àliga– així ho està confirmant. Està apta per acollir la Champions de l’esquí alpí, els millors especialistes la velocitat al Vell Continent.

EQUIPS SENSE DEFINIR / En l’aspecte competitiu hi haurà 20 països i unes 250 persones entre tècnics i corredors; no està clar, però, de quins noms es tracta. Andorra té l’equip a mig fer. En noies ja se sap que vista la baixa de Carmina Pallàs i Noemí Mora, Sara Raméntol i Sissi Hinterreitner tenen plaça assegurada per participar-hi, a l’espera de saber si la primera espasa andorrana, il·lusionada amb córrer a casa però amb dubtes perquè està centrada en eslàlom i no en la velocitat, també s’afegeix.
En la categoria masculina hi ha garantida la presència de Marc Oliveras i l’interrogant del lesionat Joan Verdú. Hi ha tres o quatre places més en joc –per una desena de corredors– que s’acabaran de definir als Nacionals de descens i supergegant que es faran demà i demà passat, respectivament.

¿COM QUEDA EL CALENDARI? / LA FIS elabora els calendaris de les grans cites a cinc anys vista i, actualment, Grandvalira té garantida la Copa del Món femenina del 2016. Per al 2017 s’havia interessat en acollir les finals de la Copa del Món però van ser concedides a Aspen, al 2018 no hi havia cap forat en el calendari i de cara al 2019 torna a aspirar a les finals del circuit mundialista. La resposta la sabrà en el pròxim congrés, que es farà a Varna (Bulgària) l’any vinent. Amb tot, també s’ha ofert «cobrir el primer forat que hi hagi» amb alguna seu que renunciï per acollir una Copa del Món masculina en els pròxims tres anys.

MAEVA ESTÉVEZ AFRONTA LES 'QUALIS' DELS MUNDIALS JÚNIORS
Avui hi ha dos fronts oberts per a la FAE a nivell competitiu. D’una banda, en surf de neu, Maeva Estévez afronta les qualificacions dels Campionats del Món júniors que es disputen a Yabuli (Xina) i demà seran les finals. De l’altra, en esquí alpí, avui també comencen els Campionats d’Andorra de velocitat –que serviran per definir quin serà l’equip masculí de la FAE a la Copa d’Europa de la pròxima setmana– a Soldeu amb els dos entrenament de descens; demà es faran les curses d’aquesta modalitat i dissabte serà el torn del supergegant.
L’organització per a les vuit cites del circuit europeu serà clau pel sí a Grandvalira d’aquí a quatre anys
Ahir no va competir cap andorrà però sí dilluns i dimarts, als Campionats d’Itàlia júniors en eslàlom a Valgrisenche. En el primer, el més destacat va ser Xavi Salvadores, amb una 8a posició, Mati Vargas va ser 13è, Albert Pérez 17è i Àlex Rius, Jan Sasplugas i Ariàs Missé no van acabar. Ahir Salvadores va superar-se amb una fantàstica segona plaça a 51 centèsimes del primer, Àlex Rius va ser el 21è i Sasplugas, Vargas, Missé i Pérez no van acabar.
PUBLICITAT
PUBLICITAT