PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinca: «Com a molt s’han retirat 5 milions d’euros en efectiu de BPA»

El ministre portaveu admet que la clientela del banc intervingut ha tret en metàl·lic el doble de la quantitat habitual

Per ESTHER JOVER MARTÍN

Cinca, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Cinca, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres | SFG
Sense alarmisme i enviant un missatge de tranquil·litat, el ministre portaveu del Govern i titular de Finances, Jordi Cinca, va admetre ahir que la clientela havia retirat de Banca Privada d’Andorra (BPA) «un 50% o un 60% més de l’habitual, en tot cas, no més de 4 o 5 milions d’euros». Cinca va subratllar que la quantitat «no és preocupant» ja que és «un volum habitual». De fet, el titular de Finances va insistir que el volum de transaccions diàries i de moviment de diners en efectiu és elevat, «2 o 3 milions d’euros», per tant, no va considerar que la xifra fos «preocupant». Amb tot, Cinca va insistir que ara són les interventores qui controlaran el moviment dels pròxims dies i si la quantitat retirada en efectiu es disparés escandalosament ja es prendrien mesures.

L’anunci de dilluns de la intervenció de BPA per part de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) ha fet témer la reacció de la clientela. De moment, però, sembla que la gent està bastant tranquil·la perquè tant la INAF com el Govern han defensat «la solvència i la liquiditat de la plaça financera andorrana». «Volem evitar l’efecte contagi ja que hi ha cinc bancs associats amb el nom d’Andorra i un pot contaminar la imatge dels altres», va argumentar Cinca. Les altres quatre entitats bancàries que operen al Principat van resoldre ahir dubtes de la seva clientela i de la de BPA i els van transmetre un missatge de confiança i tranquil·litat, segons va explicar el ministre portaveu.

A la Fiscalia per Sinaloa / Cinca va anunciar ahir que, a més de l’actuació de la INAF i de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (UIFAN), també s’ha posat el cas en coneixement de la fiscalia. El ministre portaveu va aclarir que el Departament de Delictes Financers i de Control del Tresor nord-americà (FinCEN) «apunta a directius concrets de l’entitat bancària», sense revelar noms, «i també parla d’un quart afer». Cinca es referia a blanqueig de diners procedents del càrtel de Sinaloa, una organització criminal mexicana dedicada al narcotràfic. El ministre va admetre que aquesta informació és «novedosa» ja que en els altres casos investigats –cas Petrov, cas Emperador i la companyia pública Petróleos de Venezuela– «Andorra ja hi havia participat». Quant  a la informació del càrtel de Sinaloa   «hi estem treballant».

Com a portaveu de l’Executiu, Cinca va subratllar que la intervenció d’una entitat bancària al país és «una acció inèdita» i va repetir que s’havia actuat amb «compromís i contundència per protegir el sector financer, que representa un 20% del Producte Interior Brut (PIB) i és cabdal per a l’economia.»

El portaveu va proclamar que «si algú dubtava de com actuaria Andorra davant d’un cas així, ja s’ha vist que hem actuat amb celeritat, rapidesa i contundència, per garantir transparència financera i fiscal.» Cinca va explicar que «Andorra ja ha fet els deures i ha anat modificant la legislació del sector financer, també en blanqueig de diners. De fet, formem part de l’organisme Moneyball i som avaluats per comprovar que complim les recomanacions en aquesta matèria i fem els canvis legislatius pertinents. Ja hem superat la quarta avaluació», va concloure el ministre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT