PUBLICITAT

La Massana

SOS per ser al Mundial de ral·lis

Joan Carchat impulsa una campanya de micromecenatge per córrer al WRC i diferents esportistes andorrans li donen suport

Per ALBERT CANES

Joan Carchat al costat del seu Mitshubishi Evo de l’equip ACSM de la temporada passada. FOTO: J. CARCHAT / FACEBOOK
Joan Carchat al costat del seu Mitshubishi Evo de l’equip ACSM de la temporada passada. FOTO: J. CARCHAT / FACEBOOK | J. CARCHAT / FACEBOOK
En el pitjor moment ha arribat l’escàndol de BPA per a un dels millors pilots d’automobilisme d’Andorra, Joan Carchat. El seu patrocinador principal, Banco Madrid, que aportava quasi un 70% del pressupost total per anar al Mundial, va retirar la seva ajuda i Carchat es va quedar en pilotes a menys de dos mesos per iniciar la temporada. Això suposa uns 150.000 euros que s’han de cobrir per una altra banda i, de moment, el pilot no els ha pogut trobar. Després de realitzar una reunió amb el cap de Govern, Antoni Martí, Carchat rebrà 15.000 euros de subvenció pública, i uns 3.000 que aporta l’Automòbil Club d’Andorra. L’ordinenc també ha pogut trobar petites donacions que l’ajuden, però que no són suficients per cobrir el mínim. Després de picar portes a diferents grans empreses del país i veure que la resposta era negativa, Carchat ha vist que buscar cobrir el pressupost a partir del micromecenatge era l’opció més vàlida per acabar de cobrir els 130.000 euros que li resten, aproximadament. 
 
És per aquest motiu que l’andorrà ha obert un número de compte en un banc del Principat en la qual s’hi poden fer donacions sense cap tipus de límits, ni màxims ni mínims. «Qualsevol aportació serà benvinguda», va explicar Sandra Bonet, consellera del Comú de la Massana. A més a més, avui s’obrirà un compte a un banc d’Espanya per «evitar qualsevol tipus de comissions», tal i com va comentar el mateix Carchat. Els números d’aquests dos comptes es publicaran a la web del pilot, www.carchatwrc.com, que estarà operativa a partir de demà, i des d’on es podran fer directament les donacions. Entre la gent que doni suport, el pilot realitzarà dos sortejos: un en el qual es podrà gaudir de l’experiència de ser copilot en un test i un altre en el qual es permetrà viuré un cap de setmana sencer d’una prova del Mundial de ral·li des d’aprop. Els comptes dels bancs estaran oberts durant tota la temporada per poder tenir més temps per cobrir el pressupost total que necessita. 
 
Les aportacions que superin els 2.000 euros permetran tenir un espai en el cotxe del pilot de l’ACSM de patrocini. A principis de maig, el vehicle de l’andorrà estarà exposat al Saló de l’Automòbil de Barcelona i tots els patrocinis que entrin abans de la data de l’exposició de de cotxes seran exhibits al saló. 
Carchat mostrava ahir la seva cara de consternació amb tot el que li ha tocat patir a causa del cas BPA. D’estar preparat per anar al Mundial de ral·lis, amb tot pràcticament tancat, ha passat a no tenir els recursos mínims per anar-hi. Tot i això, el pilot no llança la tovallola i es manté optimista per poder participar-hi. De fet, l’andorrà ja està inscrit a la llista de participants del World Rally Championship, i també ha realitzat la seva inscripció per a la primera cita del calendari que tenia pensat fer, el Ral·li de Portugal, que es realitzarà el cap de setmana del 21 al 24 de maig. Però abans de confirmar la seva presència necessita un mínim de 40.000 euros que haurà d’aportar un mes abans de la cita portuguesa, és a dir, la setmana vinent. Una fita que sembla difícil, però per la qual ell i el seu entorn hi creuen fermament. La idea de Carchat és poder iniciar els primers entrenaments el més aviat possible ja que ja va amb una mica de retard. «Hauria d’haver començat la setmana passada. El Xevi Pons té un circuit de terra en el qual podré fer alguns tests i recuperar el feeling en un cotxe de ral·lis. Des del novembre passat que no m’hi pujo a un» va confessar el pilot d’Andorra. 
 
Diferents esportistes del Principat han mostrat el seu suport al pilot ordinenc. Un d’ells és Cristian España, pilot de motociclisme i amic del pilot. «És una pena el que ha passat, però no hem de llançar la tovallola. Jo el vull ajudar i demano a la gent que ho faci també», va declarar España. També va mostrar el seu recolzament l’esquiador de muntanya, Joan Albós, que és amic de la infantesa del pilot de l’ACSM. «Quan ens vam assabentar del que havia passat, vam decidir ajudar-lo entre tots i donar-li un cop de mà per tirar endavant», va comentar Albós. A part d’aquests dos esportistes reconeguts del país, també s’hi han sumat en la mostra de suport Albert Llovera, Cedric Gracia i Joaquim Purito Rodríguez, entre molts altres. «Hem d’estar units per representar a Andorra. Això ens va bé a tots els esportistes», va afirmar Bonet. 
 
Està clar que el somni de poder córrer en un Mundial s’ha complicat per a Carchat, però la seva persistència a fer-ho pot ser la lliçó clara que qui persegueix els seus objectius els assoleix. El suport per al pilot és total, sobretot a Andorra, però falta el més necessari. Malgrat tot el que està passant, és curiós que un esportista que vol participar en una prova de nivell mundial i tingui el talent suficient com per fer-ho, no tingui els recursos que li ho permetin. Però com sempre, i sobretot en els esports de motor, els diners manen.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT