PUBLICITAT

La Massana

L’ENA obre un càsting per l’obra ‘Carvalho contra Montalbán’

Roda busca 15 actors andorrans, ja siguin professionals o no

Per IMAR MARTÍNEZ

Txell Roda, Jael Pozo i Irina Robles durant la presentació a la Biblioteca Comunal de la Massana, ahir.
Txell Roda, Jael Pozo i Irina Robles durant la presentació a la Biblioteca Comunal de la Massana, ahir. | ANA / G. LL.
L’Escena Nacional d’Andorra (ENA) va presentar ahir a la Biblioteca Comunal de la Massana l’espectacle que es representarà els dies 29 i 30 de maig dins el marc de la temporada de teatre. La productora MVM 10 anys d’absència Manuel Vázquez Montalbán –amb la coproducció de l’ENA– portarà al Principat una obra protagonitzada per Carvalho, el mític personatge de les novel·les detectivesques del periodista i escriptor mort l’any 2003. 
 
Una de les característiques de l’espectacle és que hi participen fins a 15 actors de cada lloc on es representa. Per aquest motiu, la consellera de Cultura del Comú de la Massana, Jael Pozo, va anunciar que el proper dilluns 4 de maig i el dimecres 6 de 20.30 a 22.00 hores se celebraran els càstings per triar el repartiment que acompanyarà als actors fixes. Pozo va insistir en què qualsevol persona, estigui involucrada en el món del teatre o no, pot presentar-se i participar en l’obra, i que «pot ser l’excusa perfecta per veure com es crea una obra des de dins». 
 
Les proves, obertes a persones de totes les edats, es faran a la sala de la Closeta del comú. L’objectiu d’aquesta iniciativa és «dinamitzar els actius artístics locals i potenciar la participació ciutadana en la cultura». Pozo va explicar que aquesta iniciativa «permet continuar amb la idea de l’ENA de formar, encara que en aquest casa sigui molt introductòria. 
 
Carvalho contra Vázquez Montalbán és un monòleg basat en l’obra Antes que el milenio nos separe, amb una adaptació del text de Txell Roda, qui també va idear el concepte escènic. I és que un altre dels trets característiques és l’escenografia i l’espai on es representa l’obra. En aquest cas es farà a la mateixa Biblioteca Comunal de la Massana, fet que provoca que actors i espectadors s’acabin barrejant i es vegin implicats en l’obra. De fet, en altres pobles i ciutats de Catalunya s’ha representant en espais com arxius, biblioteques o, fins i tot, un claustre. En aquest sentit Roda va explicar que una de les intencions és aprofitar les característiques de cada localitat i introduir-hi, si es pot, personatges que es puguin reconèixer. De fet, Roda va assegurar que ja tenen un paper pensat relacionat amb el Principat. 
 
Per la seva banda, la directora de l’ENA, Irina Robles, va confirmar que el divendres 29 de maig es farà una representació a les 21.30, mentre que el dissabte 30 se’n faran dues: una a les 18.30 i una altra a les 21.30 hores. Durant la mateixa setmana d’estrena de l’obra es faran tres assaigs amb els actors fixes i els 15 escollits en els càstings.
 
El context de l’obra / L’actor Joan Berlanga es posarà a la pell de Pepe Carvalho, qui intentarà convèncer a Vázquez Montalbán de que no l’aniquili després de que l’escriptor decidís acabar amb el protagonista de les seves novel·les cansat després de tantes històries. L’obra es basa en l’episodi del final dels 90 quan Vázquez Montalbán va comunicar a l’Editorial Planeta que volia deixar la saga protagonitzada per Carvalho, però la direcció va convèncer al periodista de que no ho fes si volia que seguissin publicant-li els llibres conscients de l’èxit i la repercussió econòmica per a l’editorial. 
 
Vázquez Montalbán va acceptar continuar-la, però només fins al principi del canvi de mil·lenni. Així, l’escriptor i periodista en va escriure dos més, però la seva mort per una aturada cardíaca a l’aeroport de Bangkok l’any 2003 va fer que es publiquessin com a obres pòstumes Milenio Carvalho I. Rumbo Kabul i Milenio Carvalho II. En las antípodas. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT