PUBLICITAT

Ordino

Martí aposta perquè els agents de circulació siguin cos nacional

La futura legislació ha d’establir la mancomunació dels set serveis parroquials

Per E. J. M.

Fotografia de família dels agents de circulació comunals, amb les autoritats polítiques a primera fila, davant de l’hotel Coma.
Fotografia de família dels agents de circulació comunals, amb les autoritats polítiques a primera fila, davant de l’hotel Coma. | ANA / M.C
El cap de Govern, Toni Martí, aposta fermament perquè els serveis d’agents de circulació comunals siguin «un servei mancomunat, un cos únic nacional». A més, també adverteix que «un dia tots els agents de circulació cobraran igual, siguin de la parròquia que siguin hi haurà equitat». Martí ho va proclamar ahir durant la celebració de la 10a Diada dels agents de circulació, que es va celebrar a Ordino amb una missa i un aperitiu.
Per a que els set cossos dels agents de circulació siguin un de sol –tot i que amb les especificitats de cada parròquia– fa falta una legislació que ho determini. La llei dels agents de circulació és un dels textos normatius pendents i que han de redactar i consensuar els comuns. «Amb tot el respecte per les corporacions locals, és amb aquest esperit que hem d’abordar el tema de les competències», va afegir Martí.
«La llei és feixuga, són molts punts i és complicada», va aclarir el cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, president de torn de la Comissió Interparroquial dels Serveis de Circulació. El text, entre d’altres punts, ha d’establir la lína d’atribucions entre els agents de circulació i la policia. Amb tot, i mentre el cos únic no és una realitat, Minguillón va subratllar que «ja mancomunem serveis quan cal». 
 
El cap de servei dels agents de circulació d’Ordino, Antoni Vázquez, ho va ratificar: «A Ordino estem sota mínims, i ja ens donen un cop de mà quan tenim esdeveniments multitudinaris, com l’Ultra Trail o la Font Blanca». Vázquez, que es jubilarà l’any que ve, va argumentar que «és lògic i just que tots els agents cobrin igual» però va admetre que no serà fàcil perquè «ja va costar molt unificar de nou l’uniforme de tots els agents».
El representant dels agents a la Comissió Interparroquial, Toni Pujol, del Servei de Circulació d’Andorra la Vella, va explicar que, independentment de la llei, «s’està elaborant un reglament únic dels serveis de circulació comunals». El text únic estableix els deures i les obligacions dels agents perquè siguin iguals a totes les parròquies. «És un tema tècnic», va aclarir. El reglament estarà a punt en tres o quatre setmanes.
 
CONDECORACIONS / D’altra banda, Minguillón va anunciar que s’està ultimant la modificació del reglament de condecoracions. La normativa, que s’aprovarà al juny, estableix diverses categories per atorgar als agents medalles i distincions: pels anys de servei, per la dedicació i pels mèrits. En la diada de l’any que ve, que tindrà lloc a la Massana, s’atorgaran les primeres condecoracions. Fins ara, només el Comú d’Andorra la Vella ha atorgat medalles pels 25 anys de servei.
Minguillón també va recordar que s’ha unificat el protocol d’atestats per disposar d’una base de dades única per detectar punts negres de la xarxa viària. Tant els agents de circulació com la policia, quan intervinguin en un accident de trànsit, ompliran un formulari que després bolcaran en la base de dades única.
 
Finalment, elpresident de la Comissió Interparroquial dels Serveis de Circulació va anunciar que a l’estiu s’impartirà un nou curs bàsic de capacitació per incorporar una desena d’agents de circulació. La formació durarà 180 hores. L’última vegada que es va organitzar el curs de capacitació va ser el 2011.
Minguillón va felicitar els agents per la seva tasca i els va recordar que són «essencials per a la imatge que projectem». El cap de Govern va animar-los a no defallir i va confessar que ell també rep «mals comentaris»: «Va amb el sou, per estar a primera línia». Martí també va voler destacar que la feina dels agents de circulació implica que coneguin molt bé «la realitat social del país» i els va lloar per la seva contribució «a la cohesió i a la convivència». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT