PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Comerç, serveis i construcció copen el 60% del finançament extraordinari pel bloqueig de BPA

Canvis en el decret per ajudar les empreses que operen amb BPA

Per ESTHER JOVER MARTIN

El secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, ahir.
El secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, ahir. | TONY LARA
Gairebé el 60% de les empreses que tenen els diners bloquejats a BPA i han demanat el finançament extraordinari al Govern pertanyen als sectors de comerç (29%), de serveis (17%) i de construcció (13%), segons va detallar ahir el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé. El 8% dels sol·licitants són del sector financer i assegurances i el 33% restant són d’altres categories (hoteleria, restauració, indústria, immobiliàries,  telecomunicacions, etcètera).

El programa es va engegar fa sis setmanes per dotar de liquiditat les empreses que operen amb BPA i ahir Missé en va presentar un balanç. En total, s’han presentat 76 sol·licituds, de les quals 58 han estat acceptades; 17, denegades, i una està pendent de resolució. Les 58 demandes aprovades representen un total de 27 milions d’euros, dels quals ja s’han atorgat 13 milions. Les 17 peticions rebutjades sumen 3,4 milions d’euros.

Missé va especificar que dels 45 milions d’euros previstos en una primera fase a repartir entre les empreses que justifiquin la necessitat, 25 milions s’havien reservat per a operativa nacional i 20 milions per a operativa internacional. Però ara, amb les dades a la mà, s’ha comprovat que el 79% de les operacions que realitzen les empreses amb aquests fons són nacionals i només el 21%són internacionals. Per tant, Missé va anunciar una modificació del decret de manera que dels 45 milions d’euros disponibles –dels quals recordem que s’ha aprovat concedir 27 milions–, la partida per a operativa nacional s’amplia a 35 milions d’euros i la internacional es rebaixa a 10 milions d’euros.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va aclarir que el decret de finançament extraordinari preveu un total de 100 milions d’euros. «Per ara hem comprovat que 45 milions són suficients i no ha calgut mobilitzar més diners, però, si cal, la partida total és de 100 milions», va insistir.

PETICIONS, SETMANA A SETMANA / Missé també va especificar el ritme de peticions i consultes que hi ha hagut durant les primeres sis setmanes de funcionament del programa extraordinari de finançament. En total, s’han formalitzat 76 sol·licituds i hi ha hagut 109 consultes. Per setmanes: la primera, 31 demandes, 44 consultes; la segona, 24 demandes, 34 consultes; la tercera, que va coincidir amb dies festius, cinc demandes, vuit consultes; la quarta, 11 demandes, 15 consultes; la cinquena, tres demandes, sis consultes, i la sisena setmana, una demanda i dues consultes. En el que portem d’aquesta setena setmana no hi ha hagut ni cap petició ni cap pregunta.

El secretari d’Estat va admetre que «esperàvem més activitat els primers dies i m’ha sorprès positivament la davallada de peticions de finançament». Missé va argumentar que «això vol dir que les empreses han trobat mecanismes per resoldre les seves necessitats, o arribant a un acord per ajornar pagaments o perquè han obtingut altres línies de finançament». El responsable de Diversificació Econòmica va insistir en ser «prudents» però no espera moltes més demandes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT