PUBLICITAT

La Massana

Més de 600 infants del Principat corren per lluitar contra la fam

Escoles d’Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria van aplegar-se ahir a les seves respectives parròquies per participar en una cursa solidària contra la desnutrició a Burkina Faso

Per M.C.

Infants de Primera Ensenyança de l’Escola Francesa de la Massana i del Col·legi dels Pirineus que ahir van participar a la ‘Curs contra la fam’.
Infants de Primera Ensenyança de l’Escola Francesa de la Massana i del Col·legi dels Pirineus que ahir van participar a la ‘Curs contra la fam’. | Tony Lara
Vambes i samarretes blanques enfundades i ampolla d’aigua en mà, més de 600 infants del Principat van participar ahir a les diferents curses esdevingudes a les paròquies on es troben escolaritzats. 
 
Les parròquies d’Ordino, Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i la Massana van acollir ahir una cursa solidària a favor d’Acció Contra la Fam (ACF), una organització humanitària internacional que advoca per l’eradicació de la fam arreu del món. Paral·lelament, nens de tots els indrets, des d’Espanya, passant per Canadà i Estats Units i arribant fins a Gran Bretanya, també sortien al carrer per recaptar fons amb la mateixa iniciativa i en defensa de la mateixa fita. En total, més de 300.000 alumnes d’arreu del món participen d’aquesta trobada, i cada any aquesta xifra va en augment.
 
En aquesta ocasió, i després de cinc anys impulsant aquesta iniciativa, els fons que es recaptin aniran destinats a combatre la desnutrició i a la proporció d’aigua potable als infants de Burkina Faso. Van participar d’aquesta acció solidària estudiants d’entre 6 i 18 anys, de les Escoles de Primera i Segona Ensenyança del Principat.
 
Tots ells tenien clara la finalitat, i així la resumia una nena de 7 anys del sistema d’educació primària francès: «Correm perquè tenim la sort de tenir-ho gairebé tot i poder anar a l’escola; amb les quatre voltes que he fet avui alguns nens podran veure aigua potable i nutrir-se». I la seva companya, un any més petita, afegia: «estem ajudant i ens ho passem bé, no entenc perquè no ho fem més i perquè no ho fa tothom».
 
A la parròquia de la Massana, el Prat del Colat va aplegar 141 nens compresos entre les edats de 6 i 10 anys, de primer i segon cicle de l’Escola Francesa de Primera Ensenyança de la Massana i del Col·legi Internacional dels Pirineus, pionera en l’organització d’aquesta proposta solidària, ara fa cinc anys. Fora de la Massana, hi van participar l’Escola de Segons Ensenyança de Santa Coloma i d’Ordino, així com les de maternal i primera ensenyança i l’Escola Espanyola d’Andorra la Vella. 
 
Santi Fernández, membre d’ACF i tècnic de comunicació de l’associació, feia palesa «la bona acollida» que el projecte ha tingut al país i destacava «la gran implicació dels nanos».  La intenció és donar continuïtat a aquest acte i mirar de fer-lo extens a les parròquies del Principat que ara per ara no compten amb aquesta trobada dins de la seva programació. «L’important és que cada vegada més infants puguin córrer aquesta cursa», exposava Fernández, «no tant per la recaptació de fons –que també és important–, però per la tasca de conscienciació i sensibilitat» que aporta a l’educació dels participants, així com de les persones que els envolten. I és que, per cada volta que els atletes feien al parc en un període de deu minuts, els seus patrocinadors aportaven una quantia voluntària per als infants de Burkina Faso. 
 
Aquest esdeveniment no obeïa a l’objectiu d’incitar la competitivitat, sinó de conscienciar i sensibilitzar els infants al respecte de la problemàtica de la desnutrició per la que cada dia 8.500 nens moren al món. A més d’inculcar el valor de la solidaritat als corredors, l’acte va servir per potenciar les activitats esportives entre els més petits, així com aptituds per mantenir una vida sana: després de fer les seves voltes, cada nen reprenia forces tot prenent aigua, una poma i galetes.
 
Les escoles participants van comtar amb la col·laboració dels departaments d’Educació, Joventut i Esports i amb el de Cultura, Mediambient, Agricultura i Sostenibilitat. De fet, van ser les dues conselleres de la Massana titualrs d’aquests àmbits les encarregades de donar el tret de sortida a les sis curses que es van córrer, Natàlia Cusnir i Jael Pozo, respectivament.
 
Tot i que els infants tenien clara la meta, ser conscients que hi ha nens com ells en altres zones del món que no tenen garantits els drets humans bàsics que ells troben bàsics, tots ells van esgotar les seves forces per tal de fer com més voltes millor. Els seus patrocinadors (pares, amics i altres persones properes), aportaran els diners per volta a què es van comprometre. La quantia total no se sabrà fins passat un mes, aproximadament, però des de l’organització de l’esdeveniment s’espera recaptar al voltant de 6.000 euros gràcies als més de 600 alumnes que van participar en l’activitat i a l’esforç que cadascun d’ells va posar en ajudar els seus homòlegs. La possibilitat de propiciar la solidaritat es farà extensible a tots els públics.
 
ACF obrirà altres campanyes al país per tal de seguir recaptant recursos per a combatre la fam. Tot i que, pel moment, és només un projecte i s’estan acabant de tancar els contractes, s’espera impulsar una oferta amb el sector de la restauració per tal que incloguin entre les seves proposicions un ‘plat solidari’, del preu del qual s’extreuria un percentatge destinat a la lluita contra la desnutrició.
 
Tal com manifestaven els mateixos nens aplegats ahir al parc massanenc per la causa, «és possible fer coses perquè nens com nosaltres no hagin de passar gana».
 
Fernández exposava en aquest sentit que les mesures han de començar per l’educació bàsica durant els primers anys d’escolarització, «però és imprescindible la implicació dels òrgans governamentals de tots els països i la interacció entre els Estats per combatre les desigualtats». En aquest sentit, va facilitar el Comú de la Massana per la seva implicació al 100% en la preparació a l’esdeveniment i va convidar a altres parròquies, així com a les escoles que encara no s’hi han involucrat, a apuntar-se a aquesta jornada.
 
Cada any s’intenta ampliar el nombre de participants per tal que països com Burkina Faso enguany o Madagascar i Filipines el passat, puguin accedir a elements fonamentals com són l’aigua potable o el menjar.
 
La iniciativa es reprendrà el proper any, en una 18a edició per a la que encara no s’ha establert el destí de la recaptació.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT