PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Fitch baixa el ràting dels bancs però veu la situació estable

El ministre de Finances matisa que les notes s’han equiparat a la del país i que ja s’ho esperaven

Per E. J. M.

Cartells publicitaris de MoraBanc i Crèdit Andorrà, dos dels bancs qualificats per l’agència Fitch Ratings. Hi falta Andbank.
Cartells publicitaris de MoraBanc i Crèdit Andorrà, dos dels bancs qualificats per l’agència Fitch Ratings. Hi falta Andbank. | TONY LARA
L’agència de qualificació creditícia Fitch Ratings  (a partir d’ara, Fitch) ha rebaixat la nota a les tres entitats bancàries que observa –Andbank, Crèdit Andorrà i MoraBanc– perquè les ha equiparat al nivell del ràting sobirà, el del país, que l’agència Standard & Poor’s (S&P) situa en BBB-. La notícia, però, no és alarmant, ja que «Fitch ha fet el que esperàvem. Si el país està a BBB- no és coherent que hi hagi empreses qualificades amb tres notes per sobre, i la nota es normalitza», va puntualitzar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, poc després que es fessin públiques les noves qualificacions de les entitats financeres: Andbank, BBB; Crèdit Andorrà, BBB, i MoraBanc, BBB-.

Les qualificacions creditícies les fan agències independents. D’una banda, hi ha el ràting sobirà, que el d’Andorra el fa S&P, i d’altra banda, el de les grans empreses, que Andorra són les entitats financeres, i que són valorades per Fitch. «No trobaràs mai que entre la nota d’un país i la de les empreses que tenen la seva activitat majoritària en aquell país hi hagi  una gran diferència. La bonança d’un país arrossega l’activitat de l’empresa, i viceversa», va explicar el ministre.

Abans que esclatés el cas BPA el ràting d’Andorra era de BBB+, però immediatament després de l’emissió de l’advertència del FinCEN, S&P va rebaixar la nota a BBB-, «una qualificació que denota que el país pot tenir dificultats per finançar-se, en la capacitat per tornar el deute, etcètera». En aquell moment, és a dir, el març passat, S&P va emetre la nota BBB- amb un rating watch, és a dir,  va posar el país en observació perquè la situació generada pel cas BPA; molt greu, podia repercutir negativament a la plaça financera. Però ara ve la bona notícia: fa deu dies, S&P va anunciar que mantenia la nota però que aixecava el rating watch perquè entén «que el perill més imminent ja ha passat i que la situació s’ha estabilitzat», va subratllar Cinca. A S&P, el que més li preocupava era que «BPA contaminés les altres entitats i el conjunt de la plaça financera andorrana, però aquest perill s’ha esvaït».

ARGUMENTS POSITIUS / El més destacable de les notes emeses ahir per Fitch respecte les entitats financeres és, precisament, l’argumentació. En primer lloc, Fitch valora que «s’ha esvaït el risc de contagi» i que «les autoritats andorranes han pres solucions inspirades en la UE», va aclarir Cinca. En segon lloc, respecte els bancs valorats, Fitch destaca que continuen sent «entitats molt solvents, amb un nivell de benefici alt, rendible, i, a més, dos de les tres entitats [Andbank i Crèdit] han iniciat un procés d’internacionalització que afavorirà la diversificació de les fonts d’ingressos i evitaran dependre d’un sol mercat».

Finalment, Cinca va valorar especialment que les tres entitats hagin estat puntuades amb un outlook estable, que significa que «l’agència interpreta que la situació està el suficientment estabilitzada perquè no s’hagi de preveure, a curt i mitjà termini, noves rebaixes en les notes».

En conclusió, «el perill s’ha superat, però hem de ser prudents», va exclamar Cinca. «S’ha donat una situació molt greu per a una plaça financera tan petita com l’andorrana, amb tan sols cinc entitats financeres», va continuar el titular de Finances, «però ara hi ha estabilitat, normalitat dins de la situació». «Hem de tenir confiança perquè Fitch i S&P coincideixen amb les seves opinions», va valorar el ministre. «Un cop tinguem superat el cas BPA, Andorra ha de tornar-se a situar en el nivell A de les qualificacions, la que hem mantingut durant anys».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT