PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Un directiu de BPA denuncia el bloqueig dels seus comptes

El subdirector general d’internacional ho considera un «abús»

Per EL PERIÒDIC

La façana de la Seu de la Justícia.
La façana de la Seu de la Justícia. | Tony Lara
Un directiu de BPA investigat en el marc de la causa derivada de la comunicació del FinCEN denuncia «l’abús» que suposa el bloqueig total de comptes que ha patit durant tres mesos, que li ha impedit disposar del mínim per a la subsistència tot i continuar cobrant el salari de l’entitat. La situació del subdirector general de l’àrea internacional de BPA va ser narrada ahir davant la sala penal del Tribunal Superior de Justícia en el marc d’un procediment urgent i preferent per vulneració de drets fonamentals.

L’advocat del bancari va explicar davant el tribunal que des de l’1 d’abril, l’assalariat de BPA no va pogut afrontar cap despesa, ni tan sols la pensió d’aliments que per sentència judicial hauria de satisfer a la filla. Tot i quedar palès que finalment, i en data 2 de juliol, es va aixecar parcialment el bloqueig dinerari per permetre que el directiu pugui afrontar les necessitats bàsiques, la defensa reclama dels tribunals «una declaració de vulneració perquè això no pugui tornar a passar». La representant del ministeri fiscal es va oposar a les pretensions del subdirector general, a qui la Batllia de guàrdia ja va denegar la seva reclamació, en considerar no acreditada «cap vulneració efectiva».

Durant la vista de l’apel·lació, la defensa va lamentar que arran de la crisi del banc es va encausar el seu client en el marc d’un procés que està sota secret de sumari i se li van bloquejar tots els comptes que pogués tenir al Principat. Alhora, tot i ser teòricament investigat en la causa penal del denominat ‘cas BPA’ mai no se li ha pres declaració ni policial ni judicial ni se l’ha informat de res més enllà del fet que no podia disposar ni d’un euro. El lletrat va explicar que el seu client no ha pogut pagar ni el lloguer del domicili on viu, ni els rebuts de la llum i el telèfon, i tampoc la pensió que ha de satisfer a la seva filla, no disposant ni tant sols del mínim per la seva alimentació. En aquest sentit, va recordar que l’incompliment de l’obligació judicial d’aliments a la seva descendent, de cinc anys, suposa la comissió d’un delicte. Tot plegat hauria deixat el bancari «al llindar de la indigència per causa judicial», perquè el directiu continua sent treballador del banc i percebent el salari. L’advocat va lamentar «l’abús» del bloqueig total de comptes i el tracte «humiliant» que ha rebut. I entre altres coses va denunciar que s’han vulnerat drets fonamentals com el de la integritat moral, el del treball, la protecció dels drets familiars o el dret a l’educació. «No disposa de res perquè l’han privat de tot», va dir l’advocat, que va considerar «excessiva» l’actuació dels tribunals, i va demanar que es reconegui l’error i les vulneracions sofertes.

La fiscalia, de la seva banda, considera que l’afectat ja s’ha pogut manifestar per altres vies que no cal que siguin les denominades urgents i preferents i que ha estat pel canal ordinari que ha aconseguit que se li permeti disposar d’una quantitat de diners mensuals en breu. Respecte de les vulneracions denunciades per la defensa del treballador de BPA, la representació del ministeri públic va assegurar que «no se n’ha acreditat cap d’efectiva» i va deixar clar que el Tribunal Europeu dels Drets Humans i la seva jurisprudència exigeixen una situació «extrema» que a parer de la fiscal no s’ha donat en aquest cas. «El nivell de la indigència tampoc no s’ha acreditat», va afirmar la representació fiscal.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT