PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Aixecat parcialment el secret del sumari BPA

La informació a la qual els lletrats tenen accés és la relacionada amb l’empresari Pallardó

Per EL PERIÒDIC

Alguns treballadors, a les portes de la seu de Banca Privada d’Andorra, durant una de les concentracions que s’han dut a terme en tot aquest temps.
Alguns treballadors, a les portes de la seu de Banca Privada d’Andorra, durant una de les concentracions que s’han dut a terme en tot aquest temps. | TONY LARA
La batlle que instrueix el cas BPA va decidir finalment aixecar el secret de sumari, tot i que parcialment. Això és que hi ha una peça separada que no entra en aquesta llibertat de consulta, i es tractaria de la que inclou el cas de l’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra, Joan Pau Miquel. En tot cas, el que Canòlich Mingorance ha desbloquejat, segons les fonts consultades, és pel que afecta a la relació del cas de Banca Privada d’Andorra amb les actuacions de l’empresari espanyol Rafael Pallardó i les compensacions dineràries que se’n van derivar.
 
Mingorance ha acabat per obrir la mà i deixar anar bona part dels milers de folis que composen el sumari del cas BPA, atés que s’ha estat trobant la negativa a declarar de molts dels treballadors del banc que han estat cridats a i que, com que els seus advocats no tenien accés a la documentació i no tenien constància ni tan sols del motiu de les declaracions, els aconsellaven el silenci total i acollir-se al seu dret a no declarar. Així les coses, s’han alliberats fins a 22 classificats, dels quals alguns advocats ja han tingut accés a una part, però que encara no han pogut estudiar donada la celeritat de la situació. El secret de sumari, per altra part, va ser aixecat el passat dijous dia 16 de juliol al matí.
 
Ara sí, amb documentació / El cap de setmana serà d’estudi i de preparar vies de defensa davant la Batlle. «El que no podia ser», assegura un dels lletrats, «és que els nostres clients haguessin de declarar sense saber de què se’ls acusava». És més, ni tan sol se’n sabia res, perquè no coneixien si eren considerats acusats o només testimonis respecte al cas, però en tot cas si se sentien assenyalats. 
 
En tot cas, fins ahir els advocats no descartaven presentar una queixa formal davant del Consell Superior de la Justícia pel que consideraven «un prejudici greu dels drets de la defensa», i una clara decisió que anava «contra les llibertats fonamentals». Finalment, però, ahir Mingorance va decidir aixecar parcialment aquest secret de sumari, amb la qual cosa els despatxos d’advocats tenen feina per davant.
 
Avisaven els treballadors a la feina / La situació ha arribat al desbloqueig del sumari per les constants queixes dels advocats, que no entenien ni la forma ni el fons. Aquest perquè la situació descol·locava els seus clients, els quals no sabien el motiu de la crida, mentre que la forma perquè segons les fonts consultades les citacions es feien acudint per part de la batllia als respectius llocs de feina del banc, i no als domicilis de cadascuna d’aquestes persones, com seria el procediment habitual. Els advocats, a més, es queixaven de la mala maror que creava aquests circumstància dins del banc, ja que afectava directament a diferents persones.
 
En total es calcula que es van fer una vintena de citacions durant una mica més d’una setmana, i que totes les persones que han estat avisades eren gestors, tant de BPA com també d’altres entitats bancàries del Principat. Així mateix, segons les mateixes fonts quedaven sense feina però no sense sou. 
 
El cas de Joan Pau Miquel / El cas de Joan Pau Miquel, qui fou conseller delegat de BPA; és diferent, perquè segons les fonts consultades aquesta part del sumari que afecta a l’exdirectiu seria una de les que no estan desbloquejades per part de la batlle. Precisament aquesta setmana s’ha confirmat que Miquel continuarà en presó atés que havien passat els quatre mesos corresponents de presó inicial, i també que feia unes setmanes el Tribunal de Corts havia denegat la petició de llibertat que havia demanat la defensa. Això li donava la raó a la batlle i ara mantindrà l’exconseller delegat altres quatre mesos privat de llibertat. En el cas de Miquel, es considera que hi ha perill de fuga i de destrucció de proves, a més de l’alarma social que ha generat el cas BPA en la societat andorrana. 
 
Miquel està acusat de blanqueig de capitals, va ser detingut el passat 13 de març, tres dies després que el cap de Govern, Toni Martí, fes aquella roda de premsa que va fer esclatar el cas BPA en la societat andorrana en rebre la nota acusatòria del FinCEN envers l’entitat andorrana. Tres dies després de la seva detenció, Miquel va ingressar en el centre penitenciari de la Comella.
 
Nova demanda contra l’INAF / Per altra part, segons una notícia publicada ahir per la televisió nacional d’Andorra s’ha presentat una nova demanda contra l’INAF. Segons aquestes informacions, es tracta d’un grup d’estalviadors afectats per la cancel·lació de les transferències ordenades abans que es publiquessin al BOPA les primeres mesures cautelars. Això és aquelles que es van fer entre el dia 10 de març, quan BPA va ser intervingut, fins el 16, quan es van publicar al Butlletí de l’Estat les mesures cautelars. Així doncs, han decidit intentar defensar els seus drets demandant l’INAF. Tot i que aquest es va considerar no competent en un primer moment, segons aquesta mateix informació s’ha optat ara per la via judicial. Segons la versió d’aquests afectats, les transferències van ser correctes. De moment són cinc persones però es podria arribar fins a una setantena. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT