PUBLICITAT

CANILLO

El Govern prepara el pressupost preveient un creixement de l’1,5%

Martí assegura que l’afer BPA no repercutirà en els comptes pel 2016 però es fonamentarà en la «prudència»

Per M. C.

A la dreta, Antoni Martí conversa amb un dels monitors de la casa de colonies AINA. De fons, diversos ministres i el mossèn de Canillo.
A la dreta, Antoni Martí conversa amb un dels monitors de la casa de colonies AINA. De fons, diversos ministres i el mossèn de Canillo. | TONY LARA
El cap de Govern, Antoni Martí, va voler aclarir ahir que el pressupost per al 2016 en què l’Executiu ja treballa no patirà les repercussions de la «crisi financera» en què el Principat va instal·lar-se arrel de l’afer BPA; la contenció prevista en els comptes per al proper exercici segueix la línia empresa les darreres legislatures i «s’adapta a la situació d’Andorra». Martí va asseverar que la «prudència» en què es fonamenten els càlculs per a l’any vinent posa la vista sobre «com pot desenvolupar-se» l’actual tessitura.

En una roda de premsa posterior al tradicional dinar que el cap de Govern –acompanyat per diversos ministres– efectua anualment a la casa de colònies AINA ubicada a Canillo, Martí anunciava que «el pressupost s’està fent sota la previsió de créixer un 1,5%» en el transcurs d’aquest exercici. Aquesta estimació es basa en «dades reals» que el dirigent va voler desglossar per exposar una «evolució positiva de l’economia andorrana» tot avançant que el Producte Interior Brut (PIB) va incrementar un 2,2% durant el 2014.

Antoni Martí va complementar la variació a l’alça del PIB respecte d’anys anteriors amb l’aportació d’altres xifres positives tot cercant demostrar que les dades «contradiuen de forma clara» que l’afer BPA està tenint impacte sobre l’economia del principat, però que, tot i així «hem de seguir sent prudents». En aquest sentit, recalcava el descens que consecutivament, des del 2013, s’ha anat donant en el nombre de persones a la recerca de treball, tot informant que el nombre d’aturats inscrits al Servei d’Ocupació el juliol era de 532 (nombre susceptible a canvis abans no es tanqui el mes i que pròximament farà públic el departament d’Estadística).

Martí va voler vincular «aquesta bona dada en el nombre d’aturats, si es que existeix alguna bona dada» quan es parla de desocupats, al progressiu increment donat en el registre de persones assalariades, que el passat mes d’abril anotava novament un augment del 2,5% en comparació amb el mateix mes de l’exercici anterior.

La llista de «dades rellevants» amb què el demòcrata va arremetre contra les declaracions d’aquells qui «sembla que no vulguin que les coses acabin bé» malgrat un mal desencadenament de la situació no perjudicaria només «al Govern sinó al conjunt de la societat andorrana», contenia també informació relacionada amb la germinació de nous negocis. Fins el mes de juny passat, Andorra ha vist obrir-se 209 comerços, 80 mes que el mateix període del 2014.

Amb l’enumeració d’aquests indicadors, el cap de l’Executiu negava que l’afer BPA perjudiqui el desenvolupament del país i argumentava que la situació «no és ni millor ni pitjor que exercicis de governs passats». Així, creu que «la prudència no és excessiva» i que els 7,4 milions d’euros pendents d’adjudicació i uns altres 9,3 que es mantenen com a reserva, dels 44,7 milions projectats per enguany, s’invertiran en funció de l’evolució del context.

En relació amb la partida que es destinarà a inversió pública dins dels pressupostos per al 2016, el Govern se centrarà en «millorar les infraestructures existents i no s’engrescarà en grans projectes».
DEBAT CENTRAT en BPA/Sense abandonant l’afer BPA, Antoni Martí proposarà, durant la propera Junta de Presidents i tal com es va «comprometre», un debat d’orientació política amb Banca Privada d’Andorra com a punt focal i que s’orientarà a «tractar la situació actual» i no a «contraatacar les crítiques dirigides al Govern» d’ençà que esclatà la crisi financera, ja que l’objectiu és «seguir treballant». En aquesta línia, lamentava «les declaracions de persones» que sembla que no desitgin «que la cosa acabi bé», tot recordant que seria crític per la població i «no per al Govern».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT