PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Lots de monedes a 1.000 euros

Des d’Alemanya es ven a eBay un joc amb 22 monedes amb un valor nominal de 6,78 €

Per ESTHER JOVER MARTIN

Lot d’euros, amb diverses monedes de cada valor, que es venen a eBay per 999,99 euros.
Lot d’euros, amb diverses monedes de cada valor, que es venen a eBay per 999,99 euros. | eBay
N’hi ha que es fan d’or amb molt poc, i d’altres ho intenten. La picaresca que ha generat la primera emissió d’euros andorrans cada vegada va més lluny: a la pàgina de subhastes eBay es ven, des d’Alemanya, un lot amb diversos euros andorrans per mil euros. El valor nominal del joc de 22 monedes és de tan sols 6,78 euros, per tant, si algú pica, al venedor la jugada li sortirà rodona ja que guanyarà 993,21 euros (de fet, el lot es ven a 999,99 euros).

Qui compri el lot per mil euros no serà conscient de la presa de pèl. A més, el lot mileurista no està compost de jocs complets de monedes sinó que són una barreja de xavalla: una moneda de 2 euros; dos peces d’un euro; dos de 0,50 €; cinc de 0,20 €; cinc de 0.10 €; cinc de 0,05 €; una de 0,02 € i una d’un cèntim... La presentació tampoc no és una delícia: les monedes van en una senzilla bossa de plàstic transparent, ni tan sols és un dels lots de col·leccionista que el Govern ven a 25 euros. Ben bé sembla que algú ha complementat el seu lot amb els euros que ha anat arreplegant dels canvis.

L’especulació amb els euros andorrans es va iniciar a principis d’any, tan bon punt es van començar a comercialitzar els lots per als residents. En l’última compareixença de després del Consell de Ministres, amb el titular d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, com a ministres portaveu accidental, va admetre que «no ens esperàvem tant d’èxit» i va garantir que des del Govern s’ha actuat correctament per evitar el joc brut.

El sector numismàtic està molt molest en com s’ha gestionat l’emissió dels lots i han constituït la plataforma Coin Collectors & Professionals Outraged by Andorra (CCPOA) –professionals i col·leccionistes de monedes indignats amb Andorra– per mostrar la seva indignació en el que consideren una distribució nefasta dels lots d’euros andorrans.

Un dels impulsors de la plataforma, Rubén Pulido, director de l’empresa Pulifil (distribuïdora internacional de moneda d’euro) és molt actiu a les xarxes socials i denuncia constantment la venda d’euros andorrans per part de particulars. Pulido es va fer ressò ahir de l’oferta de 22 monedes per mil euros titllant-la «d’especulació sense límits amb els euros andorrans» i demanant que «almenys el senyor Jordi Cinca [ministres de Finances] o algun membre del Govern d’Andorra hauria de confirmar que això [referint-se al lot] NO és una emissió oficial». Pulido ha declarat a EL PERIÒDIC que «tot ve per un problema greu de falta de professionalitat d’Andorra Mint, del servei d’emissions del país. Han fet un nyap».

Lots complets a 100 euros

Tots aquells que han venut el seu lot ( o lots) d’euros andorrans els han col·locat per diversos preus, alguns menys ambiciosos i d’altres més valents: el preu mitjà està entre els 70 i els 90 euros per lot. Però, com va passar amb la bombolla immobiliària,  mentre hi hagi compradors disposats a pagar el preu que se’n demana...

A la pàgina d’eBay es venen lots des de 16 euros, un guany ínfim tenint en compte que un lot nominal val 3,88 euros, als 1.300 euros que una filatèlia demana per deu lots de col·leccionistes (el valor real és de 250 euros, per tant, el benefici és més que notable).

La febre pels euros andorrans continua, i mentre alguns encara tinguin la temperatura alta, els més espavilats se’n beneficiaran.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT