PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els germans Cierco asseguren que BPA ja va avisar l’INAF al 2014

Els propietaris demanen al FinCEN arribar a una solució pactada partint de la retirada de la nota

Per EL PERIÒDIC

La façana de l’oficina central de la Banca Privada d’Andorra a Escaldes-Engordany
La façana de l’oficina central de la Banca Privada d’Andorra a Escaldes-Engordany | Àlex Lara
Els accionistes majoritaris de la Banca Privada d’Andorra, els germans Ramon i Higini Cierco, segueixen amb pas ferm el seu full de ruta i, a través d’un comunicat del grup, van acabar d’exposar l’acció legal feta davant el FinCEN. Segons afirma el comunicat, BPA va advertir l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) de tots els processos judicials que, potencialment, podien contribuir a afectar la reputació del sistema financer del Principat, un any abans que el FinCEN emetés la comunicació que derivaria en la intervenció de l’entitat bancària el passat 10 de març. En l’informe que van remetre a l’INAF, assegura el comunicat dels màxims accionistes, hi eren els tres casos que centraven l’acusació del FinCEN. 
A més, segons el grup Cierco «ni l’INAF ni cap altra autoritat administrativa andorrana no van informar d’aquest fet l’agència depenent del departament del Tresor americà. Ni va explicar a l’organisme encarregat de lluitar contra el rentat de diners als Estats Units que BPA havia mostrat la seva plena disposició a facilitar tants detalls com considerés el regulador andorrà o a cooperar amb les autoritats per tal de minimitzar el risc potencial que hi hagués per a la plaça financera».
El comunicat emès pels accionistes majoritaris de la Banca Privada afirma que el document enviat a l’INAF el 24 de març del 2014 era desconegut per part del FinCEN i que, per aquest motiu, s’ha remès un escrit de demanda a l’òrgan americà on s’ha annexa l’esmentat informe. Aquí s’hi detallen, a petició del propi INAF, diversos fets que podien posar en risc la bona reputació del sistema bancari del Principat. 
 
ATURAR el pla de resolució/ El comunicat del grup Cierco explica, també, que la petició al FinCEN perquè revisi la seva manera de fer en el cas BPA s’inclou en una carta que el coordinador de l’equip que assessora legalment als Estats Units els germans Higini i Ramon Cierco, Eric L. Lewis, va trametre a la directora de l’organisme depenent del departament del Tresor americà, Jennifer Shasky. A banda de sol·licitar la reconsideració de l’actuació duta a terme pel FinCEN, en la missiva també es demana a Shasky que l’organització que dirigeix «insti les autoritats andorranes a frenar el pla de resolució» endegat en relació a BPA i que «encoratgi totes les parts intervinents en la resolució de l’afer a dur a terme els passos escaients per evitar un llarg i malgastador procés contenciós».
Segons els accionistes majoritaris, en la carta que van enviar al FinCEN es posa de relleu que Carles Fiñana i Josep Maria Francino, els dos màxims responsables del Uifand,  van certificar que BPA complia amb totes les normatives europees en la matèria. Així també es destaca el fet que els tres casos de què s’acusa Banca Privada d’Andorra eren sobradament coneguts per les autoritats andorranes. A més, posen l’accent en que BPA s’havia posat a disposició del regulador o de qualsevol altre organisme administratiu del país per resoldre qualsevol neguit o qüestió, totes les operacions sospitoses ja feia temps que estaven sota control judicial i, per tant, ja no eren un risc actiu.
 
Voluntat de col·laborar/ El grup Cierco afirma de forma contundent que l’administració andorrana mai no hauria informat el FinCEN que la pròpia BPA havia mostrat la seva plena cooperació amb les autoritats del Principat des del primer moment i des de gairebé un any abans que es fes pública la nota de l’agència americana. Els germans Cierco exposen en el seu comunicat que l’esmentat informe lliurat per BPA a l’INAF ja obra, ara, en poder del FinCEN i consideren aquest document una «evidència més de la manca de transparència que hi ha hagut i hi està havent en tot el procés». A més argumenten que «després de més de 100.000 hores de treball dels auditors de PwC no han aparegut nous casos de rentat de diner més enllà dels que ja s’havien denunciat fa mesos».
En l’escrit adreçat al FinCEN també assenyalen que les autoritats americanes ja havien avisat el sistema financer andorrà en el seu conjunt i que, en canvi, «la decisió final va afectar un sol banc, que corre el risc de patir una devaluació molt important». Els assessors legals dels germans Cierco demanen al FinCEN que sol·liciti a les autoritats andorranes que aturin el procés de resolució perquè consideren que «la transferència d’actius cap al banc pont que s’hauria de fer en les properes setmanes pot fer irreversible el procés i tenir conseqüències devastadores».
Per cloure, els Cierco demanen al FinCEN arribar a una solució pactada a partir de la retirada de la nota que va originar tota la crisi de BPA i del sistema financer andorrà. També asseguren que si l’agència americana no respon en breu l’única alternativa possible seria demandar el FinCEN per obtenir una decisió judicial.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT