PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’AREB xifra el cost de l’afer BPA en més de 21 milions d’euros

El Govern elaborarà un projecte de llei de crèdit extraordinari per fer front a aquestes despeses

Per IVÁN ÁLVAREZ

Jordi Cinca, secundat pel cap de Govern, Toni Martí, dóna explicacions a un conseller
Jordi Cinca, secundat pel cap de Govern, Toni Martí, dóna explicacions a un conseller | Tony Lara
El portaveu del Govern i ministre de Finances, Jordi Cinca, va desvetllar ahir en el tram de la tarda de la sessió de preguntes a l’Executiu que va acollir el Consell General que l’Agència de Reestructuració d’Entitats Bancàries (AREB) ha elaborat un projecte de pressupost per afrontar les despeses de la crisi de BPA que puja a 21,6 milions d’euros. El Govern, per part seva, facturarà un projecte de llei de crèdit extraordinari per poder afrontar aquesta quantitat, a l’espera que els diners es puguin recuperar o bé per la venda de VallBanc –l’entitat pont– o bé dels diners que rebi l’AREB en qualitat de creditor preferent, tal com marca la Llei de resolució d’entitats bancàries. 
Cinca també va desglossar els diferents conceptes de les factures que, de moment, ha rebut el Govern producte dels treballs resolutius de l’afer BPA. L’INAF i l’AREB ja han exhibit factures per valor de 12,8 milions d’euros, dels quals «3,3 ja han estat pagats», com va apuntar el ministre. A més, va especificar que la intenció del Govern és no esperar al projecte de pressupost per al 2016 sinó entrar a tràmit parlamentari el pressupost de l’AREB acompanyat d’un projecte de llei de crèdit extraordinari durant les properes setmanes. A partir d’ara es buscaran fórmules per obtenir aquest finançament per part del Govern i Cinca va indicar que la intenció és realitzar diferents transferències corrents d’aquest import a l’AREB o, l’altre possibilitat plantejada, formalitzar un préstec amb l’Agència per tal que «quedi clar que s’han de tornar». El titular de la cartera de Finances va apuntar que es tracta d’un «finançament pont» i que la Llei preveu que aquests diners s’hauran de retornar al Govern, ja sigui a través de la venda de Vall Banc o dels diners que percebi l’AREB com a creditor preferent. 
Finalment, el ministre Cinca va detallar que les despeses que fins ara s’han facturat ascendeixen a 12,8 milions d’euros. D’aquest import, 10,9 milions corresponen a factures presentades per l’INAF –tot i que bona part d’aquestes seran traspassades a l’AREB–, gairebé 736.000 euros responen a factures de l’AREB i 1,2 milions d’euros són càrrecs que corresponen a serveis contractats pel Govern. D’aquest darrer concepte, Jordi Cinca va detallar que 1,180 milions d’euros ja estaven satisfets i que encara quedaven pendents de pagament més de 42 milions d’euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT