PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els Cierco exigeixen a l’AREB i la Batllia aturar la resolució de BPA

Els propietaris han comunicat aquesta decisió al Govern, al qual demanen que intervingui

Per EL PERIÒDIC

Un jove passa per davant d’una oficina de Banca Privada d’Andorra a Andorra la Vella
Un jove passa per davant d’una oficina de Banca Privada d’Andorra a Andorra la Vella | Tony Lara
Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) han reclamat tant a l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) com a la Batllia que aturin el procés de resolució del banc intervingut. A través d’un comunicat, els germans Cierco asseguren que la seva petició es fonamenta «en les conseqüències que pot tenir en el cas les decisions de la justícia americana en relació al FinCEN i un banc de Tanzània (FBME), i que són la base de les demandes que s’han formulat o es formularan per part dels legítims propietaris de BPA davant l’organisme depenent del departament del Tresor nord-americà». 
La representació legal dels màxims accionistes, a banda de requerir aquesta suspensió del procediment resolutori, ja ha comunicat a la Batllia la seva intenció d’iniciar tantes accions judicials com siguin necessàries contra l’AREB en global i contra els membres del seu consell d’administració de manera individual per «la responsabilitat en què hagin pogut incórrer o que incorrin en un futur davant el perjudici que està causant el procés que tutelen». En aquest sentit, els Cierco van apuntar en aquesta nota que la possibilitat d’actuar contra l’AREB i contra els seus components també s’ha comunicat en un altre escrit, al cap de Govern, Toni Martí, a qui també, d’altra banda, se li demana que «intervingui per aturar el procés de resolució amb la finalitat d’evitar l’agreujament dels perjudicis» que s’estan generant.
Els accionistes majoritaris han concretat la reclamació de suspensió de la resolució de BPA per mitjà d’un requeriment tramès a la mateixa AREB i en un altre escrit adreçat a la secció administrativa del Tribunal de Batlles en el marc de la causa contra l’acord adoptat per l’esmentada agència pel qual, el 27 d’abril passat, es declarava l’obertura del procediment de resolució. Segons informen els representants legals dels germans Cierco, en el document enviat a l’AREB, exigeixen, entre d’altres qüestions, que no prenguin «noves decisions, pel que fa a la resolució» que puguin condicionar una bona solució o que pugui perjudicar «els interessos dels clients i els accionistes de l’entitat».
En aquest mateix requeriment els representants legals dels Cierco apunten que la seva voluntat «ha estat en tot moment mantenir una línia de diàleg amb les autoritats per trobar una sortida que permeti evitar uns procediments contenciosos que seran llargs i costosos, tant pels perjudicats com per l’administració pública». 
 
La petició a la batllia/ Els representants legals dels accionistes majoritaris justifiquen la demanda al Tribunal de Batlles perquè procedeixi a suspendre l’acord pel fet que «el prosseguiment del procediment de resolució de BPA està causant i causarà perjudicis d’impossible reparació». En el comunicat, també s’apunta que els requeriments efectuats es basen en el convenciment que els assessors legals de la família Cierco, tant als Estats Units com a Andorra, tenen la resolució del jutge federal Cooper instant al FinCEN a «aturar tot el procès que va posar en marxa en relació al banc tanzanès FBME i a facilitar tota la informació a partir de la qual basa les acusacions que va formular contra aquella entitat per tal que es pugui defensar adequadament». Tanmateix, segons l’escrit emès pels representants dels Cierco, la justícia americana considera que el FinCEN ha vulnerat drets fonamentals d’aquell banc en haver incomplert els requisits fixats en la Llei de procediment administratiu americana. 
 
La decisió judicial/ El comunicat segueix exposant que «la decisió judicial pretén frenar la liquidació de l’entitat bancària abans que aquesta no s’hagi pogut defensar amb totes les cartes sobre la taula». Asseguren que hi ha el convenciment que l’escenari és el mateix en relació a BPA i que si al seu dia es va fer una petició administrativa al FinCEN, per tal que retirés la nota del 10 de març i facilités tota la documentació que fonamenti les acusacions que es feien sobre BPA aquell dia, ara els advocats americans dels màxims accionistes ja estan treballant en l’elaboració de la demanda judicial. 
En el comunicat destaquen, finalment, que un dels elements on posaran l’accent serà el fet que sense que ni tan sols hi hagi una decisió final del FinCEN les autoritats andorranes ja hagin posat en marxa i tinguin molt avançada la resolució de BPA. També insistiran en què s’ha de tenir en compte que els treballs d’auditoria de PricewaterhouseCoopers no han permès detectar cap cas de rentat de diners que no fos algun d’aquells que ja estaven sota control judicial, en la majoria d’ocasions gràcies a denúncies efectuades per la mateixa Banca Privada d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT