PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els germans Cierco presenten una demanda contra el FinCEN

Els accionistes majoritaris de BPA defensen que el procés ha estat «inconstitucional i injustificable»

Per IVÁN ÁLVAREZ

Façana d'una oficina de BPA
Façana d'una oficina de BPA | Tony Lara
Els màxims accionistes de la Banca Privada d’Andorra, els germans Higini i Ramon Cierco, van presentar ahir una demanda contra el departament del tresor americà i contra la seva agència de prevenció de rentat de diner, el FinCEN.
Segons va argumentar el despatx dels accionistes majoritaris en un comunicat, l’acció judicial que han interposat davant el Tribunal de Districte de Columbia, deixa clar que el FinCEN no tenia una base legal prou ferma per emetre l’arxiconeguda nota del passat 10 de març i que va esdevenir de tret de sortida de la crisi de BPA. D’aquesta forma els Cierco asseguren que l’esmentada acció ha vulnerat el dret fonamental a la defensa de l’entitat, una circumstància que la justícia americana ja ha retret en altres casos. La demanda també posa de relleu que, tot i que la nota és una proposta inicial de sanció, s’ha convertit en «una mesura definitiva vist que l’administració andorrana, sense esperar a la solució final del cas, s’ha inclinat des del principi per liquidar BPA mitjançant un pla de resolució que tampoc s’ha argumentat degudament ni de forma transparent i que ha deixat de banda la possible reestructuració sense una aparent justificació», va assegura la defensa dels màxims accionistes.
 
El pas a la resolució del tribunal/ Aquesta petició judicial, que és la reacció legal de la família Cierco a la Nota del FinCEN i a la manca de resposta a l’escrit que es va enviar a l’agència americana fa unes setmanes, reclama una resolució del tribunal que ordeni que es deixi sense efecte la comunicació que va qualificar BPA d’«entitat de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals». 
La demanda al·lega que la nota del 10 de març va ser «clarament defectuosa ja que mai no es va facilitar la informació en què es basava l’acció ni es va motivar el perquè de triar la mesura més severa de totes les possibles». Arran d’aquella comunicació i de la intervenció del banc decidida per l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), dues decisions adoptades sense cap mena d’avís previ, es va tallar l’operativa de BPA i es va abocar l’entitat, de facto, al bloqueig i tancament. Segons recull la demanda, els esdeveniments posteriors al 10 de març han demostrat que el FinCEN no tenia fonaments per actuar contra BPA i que l’actuació unilateral contra el banc va ser «el resultat de la frustració acumulada que tenia el FinCEN amb el Govern d’Andorra per la seva manca de resposta respecte als canvis sistemàtics a realitzar en les normatives antiblanqueig». 
A més, el requeriment reconeix que encara que «hi ha la por d’ingerències i pressions polítiques, no ha transcendit que l’auditora hagi pogut corroborar l’existència de problemes sistemàtics de rentat de diners i que justifiquin les accions del FinCEN»
Els Cierco van afegir que «donada la manca de voluntat per part dels reguladors americans per dur a terme un diàleg constructiu», s’han vist obligats a recórrer als tribunals a la recerca d’una resolució que dictamini que la nota és il·legal i ha de ser revocada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT