PUBLICITAT

Andorra la Vella

Augmenten a sis els treballadors acomiadats per l’AREB a BPA

El Govern aprova el projecte de modificació del pressupost per incloure els més de 20 milions de l'Agència

Per RAFA MORA / IVÁN ÁLVAREZ

Els treballadors, concentrats davant de la seu central del banc, en una imatge d'arxiu.
Els treballadors, concentrats davant de la seu central del banc, en una imatge d'arxiu. | TONY LARA
Ja són sis les persones acomiadades per l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) a la Banca Privada d’Andorra (BPA), i s’espera que al llarg dels pròxims dies en vagi augmentant el nombre encara més. Després dels tres treballadors que van rebre l’avís al llarg de la passada setmana, segons va publicar EL PERIÒDIC en la seva edició del passat dissabte –dos comiats i una baixa voluntària–, ahir es van confirmar altres tres, i un quart al qual li va ser comunicat el comiat el dimarts. En total, ja són sis els cessaments amb els pagaments del 100% del que els correspon segons el conveni signat per totes les parts el passat estiu.
 
La passada setmana una persona del departament d’organització i tecnologia va rebre la confirmació que l’AREB acceptava la seva baixa voluntària, i l’Agència igualment comunicava a altres dos treballadors que no continuaven en l’empresa. Es tractava, tal i com va informar EL PERIÒDIC dissabte passat, de l’encarregada del restaurant VIP i de la gerent de la Fundació BPA. Però ahir, de cop, la llista va augmentar novament. Tres treballadors més van rebre la comunicació del seu cessament. Un d’ells ocupava un lloc en recursos humans, un altre era a la secretaria de direcció general adjunta, i el tercer del departament de comptes numerats. El dia anterior, a més, un treballador del departament de control també va rebre l’avís que no continuava.
 
Aquest seguit de notificacions arriba en una setmana en què s’esperen encara més moviments per part de l’AREB, que la setmana passada va iniciar els avisos després que, en ocasions anteriors, no acceptés cap baixa voluntària i forcés per evitar fer pagaments per comiats als treballadors. Finalment, l’estratègia ha variat i ara es produeixen cessaments causals que entren dins de la tipologia que, segons el conveni, estipula una liquidació econòmica.
 
Pressupost de l’AREB / El Govern va aprovar el projecte de llei de modificació del pressupost per al 2015 amb l’objectiu d’incloure el pressupost de l’AREB en el pressupost general de l’Estat. Finalment, aquesta partida destinada a l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries –xifrada pel ministre Jordi Cinca en 21,6 milions d’euros en la sessió de control al Govern de fa un mes– s’ha ajustat en 20.722.890,16 euros, i per afrontar-lo,l’Executiu va anunciar l’aprovació de dos crèdits extraordinaris. 
 
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va desglossar ahir que dels 20.722.890,16 euros, un total de 700.514,06 corresponen a les despeses de funcionament ordinari de l’AREB, «despeses pròpies vinculades al procés de resolució de BPA, com ara els treballs de PwC». Aquesta quantitat es financiarà entre els 500.000 euros de l’aportació inicial que va rebre l’AREB, i un nou suplement de crèdit de 200.514,16 euros provinent d’altres partides del pressupost del 2015, segons va apuntar Cinca.
 
Pel que fa als 20.022.376,10 euros restants, corresponen a les despeses extraordinàries pel procés de resolució de BPA i «que aniran fluctuant», i, a més, perquè l’AREB hi pugui fer front, 
 
Cinca va explicar que el Govern abonarà a l’Agència aquest import en concepte de préstec i que haurà de retornar quan es faci la subhasta de l’entitat o «amb els mecanismes previstos en la Llei de resolució d’entitats bancaries». El ministre també va apuntar que perquè l’AREB pugui fer front a les despeses contretes de manera immediata, el Govern dóna llum verd a fer un avenç de fons per un import d’1,5 milions d’euros. 
 
 A més, Cinca va insistir en que  l’Executiu «demana l’opció d’endeutar-se per fer front a una eventualitat» i que aquesta cessió econòmica a l’AREB i la seva posterior recuperació per la via de la subhasta de BPA, és «una manera de reforçar una idea bàsica, la de posar tots els mecanismes «amb la idea que el procés no costi diners a l’Estat ni als contribuents». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT