PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

2015: un any convuls

365 dies marcats per dues eleccions amb clar to taronja, l’esclat del ‘cas BPA’ i les passes per acostar-se a la UE

Per Iván Álvarez

Toni Martí, durant una sessió de control al Govern
Toni Martí, durant una sessió de control al Govern | Tony Lara
Avui deixem enrera un 2015 agitat i convuls al Principat. Dues eleccions –generals al març i comunals al desembre–, l’esclat de l’afer BPA, les accions per apropar-se a la Unió Europea, el cas Dalton i les visites institucionals del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy –gener– o la de Manuel Valls, primer ministre francès –juny– han marcat l’any.

Gener
S’enceta el 2015 amb la visita de Rajoy
En una trobada marcada pels atemptats a París, al setmanari satíric Charlie Hebdo, el president del Govern d’Espanya, Mariano Rajoy, visita Andorra i es reuneix amb el cap de l’Executiu, Toni Martí i amb el Copríncep Episcopal, Joan Enric Vives. La visita emmarca la signatura de tres acords bilaterals i, entre ells, els que evitarà la doble imposició. Aquest mes, els numismàtics comencen a mostrar el seu neguit pel retards en els lots d’euros andorrans.
 
Febrer
’Cas Dalton’ i l’incendi a la Borda Pairal
Tot un seguit de judicis a 28 imputats, durant una setmana, per tancar l’arxiconegut Cas Dalton. Es presenten els informes el dia 20 i les penes es marquen en una forquilla de sis mesos fins a set anys. El cas constava de 15.000 folis. Comença la cursa electoral per al 1-M, es desmunta la roda itinerant d’Escaldes-Engordany i es viuen moments de caos circulatori i allaus per les nevades.
Aquest mes de febrer queda marcat per l’incendi a la Borda Pairal. Un espectacular foc va calcinar la teulada i la planta inferior del restaurant. 

Març
Martí, reescollit i esclat del ‘cas BPA’
El tercer mes de 2015 va ser, sens dubte, el més agitat. L’1 de març, Toni Martí, guanya les eleccions i segella la seva renovació com a cap de Govern per a quatre anys mes. Pocs dies després esclata el cas BPA amb la nota del FinCEN del 10 de març i comença l’efecte dominó al sistema financer del país. Després de set hores de declaració, el conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, entra a la presó. Un seguit de robatoris a caixes fortes a diferents domicilis i establiments crea neguit a Ordino. Marti es reuneix a Brusel·les amb el president de la Comissió Europea (CE) Jean-Claude Juncker per tractar l’encaix d’Andorra amb la UE i, també, es ratifica el CDI amb França.
 
Abril
Investidura i inici de la resolució de BPA 
Toni Martí, investit el dia 2, presenta un Govern de crisi per l’esclat de l’afer BPA amb quatre cares noves: Rosa Ferrer, Èric Jover, Jordi Torres i Sílvia Calvó. L’AREB donava pas a l’obertura del procés de resolució de BPA i, a més, el Copríncep Episcopal, Joan Enric Vives, entrava a les travesses per substituir Lluís Martinez Sistachs com a arquebisbe de Barcelona.
 
Maig
Recollida de signatures dels sindicats 
A l’abril, els sindicats van engegar, amb motiu del dia del treballador, una recollida de signatures per aconseguir que el residents tinguin dret a vot. A dia d’avui porten recollides gairebé 6.000 i es posen l’objectiu de 9.000 suports per traslladar-ho al Consell General. En una sessió de control al Govern, Marti assumeix que coneixia la nota del FinCEN des del 4 de març, Miquel Nicolau és escollit nou rector de l’Universitat d’Andorra en substitució de Daniel Bastida i un jove turista francès és agredit de matinada a Escaldes-Engordany.
 
 
Juny
Relacions amb França i aparició de Vall Banc 
Un mes on es van accentuar les relacions institucionals amb França. Primerament, Martí i el síndic, Vicenç Mateu, van ser rebuts pel president de la República francesa, François Hollande, al Palau de l’Elisi. Després, el dia 19, Andorra rep la primera visita d’un primer ministre francès. La trobada amb Manuel Valls va ser oportuna en un moment en què el Principat busca acostar-se a Europa. Al juny, també, es va conèixer la nova denominació del banc pont i la gent va començar a familiaritzar-se amb Vall Banc.
 
Juliol
L’impacte de Cirque du Soleil i la crisi de l’aigua
Juliol de 2015 quedarà com el mes de l’estrena de la nova proposta de Cirque du Soleil. L’espectacle Scalada: Storia suposa un augment de visitants al país, el gaudeixen més de 96,700 espectadors i s’assoleix el 93,5% d’ocupació i un impacte de 16,9 milions d’euros. Una espectacular torrentada provoca el desbordament del riu Aixirivall i el centre de Sant Julià de Lòria queda inundada amb fang i pedres. Les fortes pluges provoquen una crisi a Escaldes-Engordany amb talls de subministrament d’aigua i diferents restriccions durant gairebé 10 dies.
Aquest mes, també, ens va deixar Martí Salvans. El recordat conseller general de DA va morir als 64 anys d’edat víctima d’una llarga malaltia i la seva desaparició ha suposat una pèrdua irreparable en el teixit polític, social i literari. 
 
Agost
Treballs correctors i aparició de Raiffeisen 
En plena canícula s’inicien els treballs per instal·lar una presa i cinc filtres a Camp de Claror, zona de captació de l’aigua d’Escaldes, per intentar pal·liar la situació. El sector hoteler de la parròquia critica la «falta d’empatia» per part del comú. Aquest mes, els impulsors de la cooperativa Raiffeisen, encapçalats per Eusebi Nomen, presenten la seva proposta com a opció per a la resolució de l’afer BPA. Defensen que de les tres opcions de resolució que permet la llei, s’ha escollit la mes perjudicial i defensen que la cooperativa assegura menys destrucció de valor. 

Setembre
Tornada al cole i llum verd de Moneyval 
El mes de setembre significa sempre el tret de sortida del curs acadèmic i també polític. 1.000 estudiants iniciaven el curs als tres sistemes públics d’ensenyament. El tercer any de Segona Ensenyança s’uneix al Permsea. Setembre va ser el mes del tancament definitiu del CIAM, el Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu, després de quatre anys, un cost de 2,6 milions d’euros i d’obtenir uns registres deficients. El centre s’ha cedit al Govern per encabir-hi una sala d’exposicions. El Moneyval, comitè del Consell d’Europa que vetlla per les mesures que implementen els països per lluitar contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, dóna l’aprovat a Andorra en la seva quarta avaluació. A més, Tita Cervera confirma l’ubicació del Museu Thyssen a l’Hotel Valira i el Govern afirma que veu «raonable» apujar les cotitzacions un 2%i l’l’AREB xifra l’afer BPA en més de 21 milions d’euros. 
 
Octubre
La Fira i la pol·lèmica de l’heliport 
L’heliport torna a escena i els veïns de la Comella recullen 400 signatures en contra de la seva construcció en aquesta zona. Octubre és el mes de la Fira d’Andorra i aquest any llueix 200 estands i una notable atracció de visitants, 70.000 segons les xifres que va donar el comú de la capital. El cap de Govern, Toni Marti va tancar a principis de mes una setmana de relacions diplomàtiques a Nova York amb la intervenció davant l’Assemblea General de les Nacions Unides i remarca que Andorra és en «ple procés de canvis». La família Cierco, accionista majoritari de BPA, presenta una reclamació administrativa contra el Govern i l’INAF on demana 365 milions d’euros per danys i perjudicis.
 
Novembre
Ensurt a La Poste i intercanvi de dades
Andorra rubrica l’acord d’intercanvi automàtic d’informació de dades fiscals amb la delegació  de la Comissió Europea. Amb els atemptats de París i la psicosi de la ciutadania encara presents es viu un ensurt a La Poste. Els treballadors avisen a la Policia de la presència d’uns sobres amb material polsós. S’activa el protocol per un possible cas de substàncies químiques contagioses i, dies després, el cas queda resolt en comprovar que es tractaven d’uns granets de sorra que contenia un dels sobres i que es van escolar. 
També es nota certa preocupació en el sector hoteler i en els dominis esquiables per la manca de neu que apunten les previsions meteorològiques de cara a l’inici de la temporada. El Govern obre un expedient al Tobotronc, atracció de Naturlandia, amb multes de fins 60.000 euros. L’expedient constata deficiències en el camí d’evacuació i els trineus. El director del domini, Enric Ordoñez, creu que l’escenari electoral ha magnificat la situació. Les comunals estan ja a tocar i la cursa comença el 29 d’aquest mes.
 
Desembre
Eleccions comunals i dimissió de Rosa Ferrer 
Les eleccions comunals del 13-D han marcat aquest darrer mes de 2015. El triomf de Josep Vila (Laurèdia en Comú) contra tot pronòstic a Sant Julià trenca amb 16 anys de domini d’UL i protagonitza una de les fotos de la nit. El 28 es constitueixen les noves corporacions i es reflecteix que quatre comuns tenen cònsols nous –Sant Julià de Lòria, Ordino, Encamp i Andorra la Vella–, tres signen la continuïtat en el seu mandat –Escaldes Engordany, Canillo i La Massana– i amb la reforma competencial com a assignatura principal. 
A més, i com a clara conseqüència electoral, Rosa Ferrer presenta la dimissió com a ministra de Salut i acorda amb Martí fer-la efectiva el 4 de gener, data límit imposada pel cap de Govern per conèixer el nom del relleu en la cartera.
PUBLICITAT
PUBLICITAT