PUBLICITAT

Andorra la Vella

Martí creu que la venda de Vall Banc permetrà tornar els dipòsits

El mandatari té «el convenciment» que l’entitat pont haurà estat subhastada abans del primer aniversari

Per Marisa da costa

El cap de Govern, Antoni Martí, durant la reunió mantinguda ahir amb Naudí, Marsol i Pons al comú.
El cap de Govern, Antoni Martí, durant la reunió mantinguda ahir amb Naudí, Marsol i Pons al comú. | ANA/ m.b.
«El dia 10 de març estarà tot solucionat i per tant no haurem de recordar res». És la percepció del cap de Govern, Toni Martí, entorn de l’afer BPA, que complirà un any justament en aquesta data. El mandatari té «el convenciment» que «la solució està encaminada», laqual cosa ha de permetre als clients de l’entitat intervinguda recuperar els seus dipòsits abans no s’arribi al compliment d’un any. 
 
Tot i la fermesa i optimisme de les seves asseveracions, Martí va reconèixer durant la roda de premsa posterior a la reunió amb els cònsols d’Andorra la Vella que, en qualsevol cas, qui haurà de fer oficial la resolució de l’afer és l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). El dirigent va delegar la responsabilitat de formalitzar-ho tot plegat a les «autoritats» encarregades de dirigir el procés: «Qui ho ha de concretar és l’AREB». 
 
Preguntat sobre la possibilitat que els clients recuperin els béns dipositats a Banca Privada d’Andorra (BPA) i el moment en què això tindrà lloc, el cap de l’Executiu va voler transmetre la seva «sensació» després de les informacions que se li han anat arribant, i fan que tingui «el convenciment que les coses s’han fet bé» al llarg dels gairebé 11 mesos d’ençà de l’esclat i que, per tant, la «venda d’aquest banc [Vall Banc] serà possible». Segons les declaracions del dirigent, el traspàs de l’entitat pont a alguna de les vuit empreses que poden concórrer a la seva subhasta ha de tenir lloc abans del 10 de març.
 
«Amb això ve tot al darrere», és a dir, la recuperació dels dipòsits per part de la clientela. Mirant d’apaivagar «l’angoixa» de la societat, Martí va reiterar en diverses ocasions el «ple convenciment que no hi haurà una quita», la qual cosa el va portar a lloar l’actuació de les institucions competents, l’Institut Nacional de Finances i la ja anomenada AREB.  
 
El cap de Govern va arribar a la conclusió que l’assoliment d’una solució abans del compliment del primer aniversari «serà un èxit» i «un senyal inequívoc de la fortalesa del sistema financer» d’Andorra. 
 
Ubicació de l’heliport/ La futura pista d’aterratge per a helicòpters «no es construirà en contra de la voluntat de cap comú» ni de la ciutadania, «però no ens enganyem, Andorra necessita un heliport». El cap de Govern va recordar el seu compromís de no procedir a la construcció de l’heliport «en contra» de la decisió del Comú d’Andorra la Vella, així com de cap comú. 
 
No obstant, Martí va deixar clar que cal buscar una ubicació alternativa al terreny de la Comella perquè l’heliport és una instal·lació necessària». 

 Martí explicarà la contractació «al moment degut»/ El cap del Govern, Antoni Martí, va voler assegurar ahir que ha recollit tots els neguits de la societat –i en especial el del Col·legi d’Advocats– sorgits amb la contractació d’un lletrat valencià per a la direcció del gabinet jurídic de l’executiu, vinculació laboral que, per contra, desmenteix: «A hores d’ara no hi ha cap contracte signat». No obstant, sí que va voler reconèixer que des de l’administració central s’està treballant en la contractació d’Emilio Torrejón, jurista estretament relacionat amb el PP que havia estat empleat a València. 
 
Al respecte de les converses amb Torrejón per tal que passi a assessorar l’equip jurídic governamental, Martí va subjectar que es donaran, «en el seu degut moment», «les explicacions» necessàries per justificar el perquè es recorre a un professional estranger malgrat la disponibilitat al país de gent qualificada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT